Gama Surface este gama proprietară de laptopuri de la Microsoft. Surface Book 2 este laptopul 2 în 1, lansat la sfârșitul anului 2017. Ultima generație, Surface Book 3 a fost lansat la finele lunii mai 2020.

Arhitectură și design

Laptopul are o arhitectură interesantă, fiind înzestrat cu două baterii. Bateria din tableta are 67 Wh, care poate duce până la 12 ore de autonomie și cea din tastatura are 23 Wh, aceasta având o autonomie de maxim 5 ore. Designul îl consideram inovator, partea de tableta fiind extrem de interesantă. Singurul neajuns al tabletei este dimensiunea relativ mare de 15 inch, la care se adaugă marginile de peste 2 cm care au rolul de a putea ține tableta în mână. Dar aceasta este fără îndoială o părere subiectivă, poate unii chiar au nevoie de o tabletă așa mare. Tableta suportă până la 10 puncte de multi-touch, facilitate care poate fi folosită în  aplicații complexe de grafică sau multimedia.

Rezoluția este de 3240 x 2160 pixeli, cu rată de aspect de 3:2 (nu am mai văzut de mult dispozitive cu acestă rată de aspect, 16:9 devenind un element general pe majoritatea dispozitivelor actuale). Modelul primit este modelul de vârf cu procesorul Intel® Core™ i7-8650U de generația a 8-a și placa video NVIDIA® GeForce® GTX 1060 cu 6 GB. Memoria RAM este de 16 GB, iar stocarea SSD pe PCI Express de 512 GB (existând și o variantă de 1 TB).

Greutatea este decentă față de mărimile și specificațiile laptopului, cântărind sub 2 kg, mai exact 1.9 kg.

Benchmarkuri

Surface Book 2 este dotat cu vârful de gamă de la Intel din 2017 (pe partea de procesoare mobile), deci între timp au mai apărut două generații de procesoare.

În 3DMark Night Raid (benchmark bazat pe DX 12 pentru laptopuri cu grafică integrată), laptopul a obținut 14.114 puncte. În 3DMark Sky Diver, benchmarkul dedicat laptopurilor cu placă grafică dedicată, dispozitivul a obținut 15.473 puncte, și în PC Mark 8 Home, laptopul a obținut 3.468 de puncte.

Alte funcționalități

Dispozitivul are integrată recunoașterea facială Windows Hello, care am constatat că funcționează foarte bine și este extrem de rapidă. Încărcătorul este de 102W, care are integrat și un port USB suplimentar, conectorul de încărcare este magnetic. Surface Bookul poate fi conectat la un controller Xbox, pe baza chipsetului wireless dedicat integrat în laptop. Camerele sunt de 5 MP (cea frontală), respectiv 8 MP (cea de pe spatele tabletei). Camera frontală este practic doar pentru videoconferințe, iar calitatea este full HD și microfoanele sunt duale pentru o recepție și calitate foarte bună a sunetului. Difuzoarele sunt stereo cu tehnologia Dolby Audio.

Laptopul are două USB-uri 3.1 gen 1, un USB-C, un jack de 3.5mm, două mufe de încărcare Surface Connect (conector proprietar) și un cititor de carduri SDXC.

Concluzii

Fără îndoială la data lansării (în 2017), laptopul se afla în top la funcționalități și performanță. Astăzi, este surclasat de multe alte modele de top. Prețul acestui model este de 13999,90 lei, iar Surface Book 3 (de 15 inch) este numai 14199,90 lei (potrivit site-ului altex.ro consultat la data de 14 iulie 2020). Nu știu cine și-ar lua modelul anterior fata de modelul recent lansat în luna mai, pentru o diferența de doar 200 de lei.

Noile dispozitive lansate de către Microsoft in 2020

Modul în care lucrăm, ne conectăm și învățăm continuă să se schimbe. Noile Surface Go 2, Surface Book 3, Surface Headphones 2, Surface Earbuds și accesoriile sunt concepute pentru a vă ajuta să faceți ceea ce aveți nevoie, de oriunde. În loc de avioane, cafenele și birouri, ne mutăm de la biroul de acasă, la masa din bucătărie, pe canapea, dar nevoia noastră de dispozitive care să ne mențină productivi și conectați nu a fost niciodată mai mare.

Microsoft pe măsura ce a extins familia Surface, dorește să proiecteze dispozitive pentru fiecare persoană.

Surface Book 3

Versiunea ulterioara a Surface Book a fost recent lansat, iar in continuare trecem in revista diferențele dintre cele doua modele. Principala diferență este la procesor (generația a 8-a VS generația a 10-a de la Intel).

Memoria RAM este mai rapida, Book 3 având LPDDR4X vs Book 2 cu LPDDR3. Diferențe majore sunt si la capitolul grafica, Book 3 având un GTX 1660 Ti. Iar ultima diferență majora sunt încărcătoarele Book 2 având unul de 102W, iar Book 3 cu un încărcător de 127W (ambele având un port USB-A pentru încărcarea a încă unui dispozitiv).

Surface Go 2

Surface Go 2 oferă o valoare incredibilă într-un design ușor și portabil, oferind un dispozitiv excelent pentru oricine din compania sau familia dvs.

Accesorii

Căștile Surface Headphones 2 și Surface Earbuds completează experiența Surface, ajutându-vă să vă găsiți focalizarea oriunde v-ați afla și să rămâneți conectat la persoanele și conținutul care contează.

Evaluare (punctaj maxim 10p)

Design10
Performantă9
Preț8
Stocare10
Memorie10
Ecran10
Scor General9.50

 

Specificații

Display

13.5” or 15” PixelSense™ Display până la rezoluția de 3240 x 2160, rata de aspect 3:2.

Stocare

256GB, 512GB (modelul testat) sau 1TB PCle SSD.

 

Procesor

8th Gen Intel® Core™ i7-8650U quad-core procesor, 4.2GHz Max Turbo

 

Placa video

Placa dedicată: NVIDIA® GeForce® GTX 1060 cu 6GB GDDR5 memorie

Placa integrata: Intel® HD Graphics 620