LifesSize a fost primul jucător care a oferit o soluție completă de teleconferință în cloud. Am testat recent soluția trial, oferită pe site-ul producătorului, și vă voi prezenta câteva concluzii ale testului în materialul ce urmează.

Pasul 1 – Crearea contului

LifeSize se bucură de o interfață extrem de simplă și fluidă, bazată exclusiv pe elemente vizuale de configurare. În unele cazuri, apar elemente de tip wizard, care te îndrumă pas cu pas în realizarea unor operațiuni mai complexe, contul demo realizându-se prin parcurgerea unui astfel de element. Într-o primă etapă, este completat formularul pe secțiunea trial, urmând ca apoi se fie descărcată aplicația client și să fie adăugați utilizatorii. Contul trial vine cu suport pentru 50 de utilizatori care pot fi adăugați la versiunea de evaluare și un număr maxim de 25 de utilizatori care se pot conecta efectiv la o teleconferință. De asemenea, sunt disponibile funcții pentru partajarea ecranului (foarte utile pentru programele de training la distanță) și posibilitatea de a înregistra teleconferințele. În afara aplicației desktop și a interfețelor Web, sunt disponibile aplicații pentru Apple iOS și Android.

Pasul 2 – Interfața

Interfața este punctul forte al programului, fiind extrem de simplă și intuitivă. Am lucrat atât cu interfața aplicației desktop, cât și cu interfața aplicației Web (în browserele Chrome și Firefox). Se remarcă bara din stânga, care oferă acces rapid la principalele funcționalități ale sistemului:

• MEETING – permite gestionarea teleconferințelor

• DIRECTORY – prin intermediul căreia se poate implementa o ierarhie de contacte la nivelul organizației sau cu utilizatori din afara organizației.

• RECENT – este un log util al ultimelor acțiuni realizate în aplicație

• CHAT – pentru zona de mesagerie text, foarte utilă în comunicarea în teleconferințe

• VIEW- se pot vizualiza teleconferințele înregistrare

• INVITE – invitații (a se vedea pasul 3)

Pasul 3 – Invitații

Din bara din stânga puteți trimite foarte rapid invitații la teleconferințe. Aplicația este integrată cu Outlook, unul dintre cei mai răspândiți clienți de mail în mediul de business, generând automat emailul sau intrarea în calendar. Practic, în invitație este disponibil un singur link, prin intermediul căruia utilizatorii pot începe rapid teleconferința prin interfața Web, folosind Chrome sau Firefox, fără a fi necesară instalarea unei aplicații desktop.

Pasul 4 Teleconferința propriu-zisă

La pornirea teleconferinței, apare suplimentar o bară în partea inferioară a ecranului. Prin intermediul acesteia, se poate opri/porni microfonul sau webcamul, existând posibilitatea de inițializa înregistrarea teleconferinței (stocarea acesteia făcându-se tot în cloud) și iniția partajarea ecranului.

Concluzii

Am testat cloud Lifesize pentru 15 utilizatori concomitenți la o teleconferință, iar rezultatele au fost foarte bune. Nu am înregistrat latențe și diferențe între coloana video și audio. Interfața este bine realizată și este important de subliniat eficiența componentei Web. Nu în ultimul rând, este de menționat că soluția este integrată cu toate standardele și producătorii notabili de pe piața soluții lor de teleconferință (Polycom, Cisco, Radvisio/Avaya și Skype for Business).

 

Silviu Cojocaru