5G, noua frontieră în tehnologia telecomunicațiilor, este adoptat mai repede decât predecesorul său, 4G. În ciuda pandemiei COVID-19, observăm o creștere rezistentă și consecventă a penetrării smartphone-urilor 5G în fiecare regiune. Dispozitivele 5G au captat peste două treimi (69%) din veniturile globale ale smartphone-urilor în primul trimestru al anului 2021, livrările lor ajungând la 39% din totalul global pentru trimestrul respectiv, potrivit serviciului trimestrial de monitorizare a pieței dat publicității de compania de cercetare de piață Counterpoint.

Cota globală a veniturilor și livrărilor de smartphone-urilor 5G, Q1 2021

Sursa: Counterpoint Research Market Monitor, Q1 2021

Lansarea în Q4 2020 a seriei Apple iPhone 12 cu caracteristici 5G a dat un impuls pieței smartphone-urilor 5G. Elanul pe piață a continuat în primul trimestru al anului 2021, când livrările de smartphone-uri 5G au crescut cu 7% QoQ, în ciuda totalului livrărilor în scădere cu 10% QoQ.

Deși Apple a scăzut în primul trimestru al anului 2021 față de Q4 2020, nu a încetinit atât de mult cât se aștepta din cauza cererii utilizatorilor și a promoțiilor operatorilor. În plus, declinul Apple a fost compensat de creșterea portofoliului 5G al altor producători OEM pe mai multe niveluri de preț. Samsung și-a lansat seria de vârf S21, în timp ce seria Xiaomi Mi 11 a fost de asemenea lansată în trimestrul respectiv. Lenovo, vivo, OPPO și realme, toate au înregistrat o creștere impresionantă atât a veniturilor smartphone-urilor 5G, cât și a livrărilor, propulsate de ofertele lor 5G din gamele de preț mici și medii.

Apple a înregistrat în continuare cea mai mare cotă de venituri și livrări de smartphone-uri 5G în primul trimestru al anului 2021, urmată de Samsung și Huawei (excluzând seria HONOR).

Veniturile globale -uri și cotele de livrare de smartphone-uri 5G în funcție de producător, Q1 2021

Sursa: Counterpoint Research Market Monitor, Q1 2021

În ceea ce privește regiunile, China este în continuare cea mai mare piață 5G atât din punct de vedere al veniturilor, cât și al volumului, alimentată de oferte de nivel inferior la mediu. Mărci precum realme devin cheia pentru deblocarea accesibilității 5G pentru mase.

Adoptarea 5G, până acum, a fost determinată de segmentul de top. Următoarea parte din povestea adoptării 5G va fi convingerea restului bazei de utilizatori a smartphone-ului, care este fie orientată pe preț, fie bazată pe utilitate sau ambele, să treacă la 5G. Acest lucru va depinde de OEM-urile care vor aduce smartphone-uri 5G la buget, de guvernele care pun în aplicare politici favorabile și de extinderea cazurilor de utilizare 5G pentru a convinge utilizatorii, în special pe piețele emergente.

Notă: Venituri menționate sunt preliminare, pe baza prețurilor cu ridicata.

Sursa: Counterpoint Research