Firmele din agricultura, productie, servicii si cele care acceseaza fonduri europene pentru informatizare vor fi in anul 2014 principalii clienti ai furnizorilor de solutii ERP, se arata intr-o analiza facuta de Serra Software despre evolutia pietei de ERP.

“Firmele de distributie au fost primele beneficiare de solutii ERP in Romania, in timp ce companiile din productie, desi au avut si au in continuare nevoie, au preferat sa investeasca in dezvoltarea capacitatilor proprii de productie. In ultima vreme, remarcam cresterea numarului de clienti din agricultura si al celor care apeleaza la fonduri europene. Credem ca aceasta tendinta sa va manifesta plenar in 2014”, a declarat Calin Vlad, directorul general al Serra Software.

De asemenea, potrivit analizei citate, preturile solutiilor ERP vor varia in anul 2014 intre 12.000 euro si 200.000 euro, iar proiectele de peste 200.000 de euro vor aparea doar sporadic.

Sistemul de planificare a resurselor intreprinderii (abreviat ERP in limba engleza) este instrumentul software care faciliteaza integrarea tuturor informatiilor dintr-o organizatie intr-o platforma unica. Scopul ERP este unul dublu: sa asigure transparenta datelor in cadrul unei organizatii si sa faciliteze accesul rapid la orice tip de informatie utila pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii.

“Antreprenoriii romani raman in continuare greu de convins in ceea ce priveste investitiile in solutii IT performante. Cu o masina scumpa te plimbi, te vede lumea, te admira, in timp ce un soft este ceva virtual. Nu-l simti, nu-l intelegi, ci doar investesti in el. Decizia de a renunta la programul de contabilitate apare foarte tarziu, in unele cazuri, chiar si dupa un an de raportari obtinute manual in Excel si dupa pierderi materiale importante”, a comentat directorul general al Serra Software.

“Anul 2014 va fi un an de crestere, asteptarile optimiste indica un plus de 20% fata de anul precedent, dar noi suntem preocupati de calitatea implementarilor si nu de cresterea vanzarilor. Observam in ultima vreme in piata tendinta clientilor de a renunta la solutii « no name » si de a opta pentru platforme consacrate. Motivul principal care « obliga » antreprenorii si companiile medii si mari sa faca investitii in IT ramane presiunea competitiei internationale”, a completat Calin Vlad.

Vanzarile noi de solutii ERP ar putea atinge in 2014 valoarea de peste 50 milioane euro, potrivit estimarilor Serra Software, in timp ce piata totala, care include contractele de mentenanta, vanzarile de module si pentru utilizatorii noi (in cazul clientilor existenti) se va ridica in jurul valorii de 110 milioane de euro, in conditiile in care nevoile sunt de peste zece ori mai mari.