Noul standard LTE pentru transferul mobil de date poate fi folosit acum și pentru comutarea apelurilor voce și video de la LTE la rețelele existente 3G/UMTS. Cum acoperirea rețelelor LTE este încă limitată în acest stadiu incipient, noua tehnologie a fost dezvoltată pentru a permite utilizatorilor să treacă fară probleme de la LTE la rețelele 3G/UMTS existente în timpul conversațiilor, fără a percepe întreruperi. Până în prezent, acest lucru nu era realizabil, astfel operatorii de rețea care au adoptat tehnologia LTE în Europa aveau o provocare majoră. T-Mobile Austria și Huawei, împreună cu Qualcomm Technologies, o subsidiară a Qualcomm Incorporated, au demonstrat continuitatea apelurilor de voce atunci când conexiunea trece dintr-o retea LTE la rețelele 3G/UMTS prin standardul 3GPP Rel.10.

 

În viitor, utilizatorii din Europa vor putea face trecerea de la LTE la rețeaua de telefonie standard fară să întâmpine întreruperi ale apelurilor. Acest lucru demonstrează practic faptul că au fost eliminate toate barierele care până acum împiedicau adoptarea pe scară largă a telefoanelor mobile LTE sau a altor dispozitive de ultimă generație de către utilizatorii din Europa.

 

Avantajele acestei noi tehnologii LTE (VoLTE) includ claritatea sunetului în timpul apelurilor, precum și o conexiune mai rapidă. Noua tehnologie și singura soluție de acest tip din Europa a fost prezentată la Viena, pe 12 octombrie 2012, de către T-Mobile Austria și Centrul de Inovație Huawei.

 

 

TE – de la date, la standardul de voce

 

Soluția implementată de T-Mobile Austria și Huawei va permite realizarea apelurilor de voce la calitate excepțională, datorită tehnologiei LTE. Procesul de migrare de la LTE la o rețea alternativă este acum perfect fluid, momentul transferului fiind imperceptibil de către apelant – acesta este un pas înainte, reușit în premieră. Datorită tehnologiei Huawei de ultimă oră care permite transferul între rețele, dar și telefoanelor mobile VoLTE cu procesoare  Qualcomm Snapdragon™ S4 MSM8960, reușita garantează o trecere lină între rețelele de Voice over LTE pentru toate rețelele mobile din toată Europa.

 

Această reușită marchează un reper important în implementarea apelurilor de voce în Europa prin tehnologia LTE și marchează poziția T-Mobile drept unul dintre inovatorii de pe piața austriacă.
Rüdiger Köster, CTO al T-Mobile Austria: “Proiectul nostru pilot demonstrează nu numai transferurile rapide de date, dar și faptul ca tehnologia Voice over LTE este pregătită pentru implementarea pe scară largă, la nivel comercial. Huawei și Qualcomm Technologies, Inc. au demonstrat în mod clar statutul de inovatori și au depășit dificultățile de ordin tehnic pe parcursul acestei provocări alături de T-Mobile.”

 

Daniel Zhou, CEO al Huawei Austria: “Această soluție unică ne-a permis să eliminăm o serie de dificultăți de ordin tehnic, care până acum nu aveau rezolvare. Acum, datorită acestei reușite care permite trecerea lină între rețelele LTE și cele standard în timpul unui apel activ de voce, operatorii pot începe în cel mai scurt timp adoptarea tehnologiei LTE, menținând în același timp standardele de calitate  cu care sunt obișnuiți utilizatorii din Europa. Acest proiect de succes derulat împreună cu Qualcomm Technologies, Inc. și T-Mobile Austria demonstrează că tehnologia Voice over LTE este gata pentru a fi implementată.’’

 

Soluția Voice over LTE de la Huawei a fost desemnată recent drept Cel mai bun produs LTE și a fost unul dintre punctele de atracție ale celei de-a 9-a ediții a IMS World Forum, derulat anul acesta la Madrid.