Dacă arhivele dumneavoastră foto, video, audio sau de documente v-au adus la limită spațiul de stocare de pe propriul sistem și vă aflați în căutarea extinderii spațiului de stocare atât pentru dumneavoastră, cât și pentru membrii familiei sau colegii de birou, este vremea să luați în considerare integrarea în rețea a unui NAS. Pornind de la analiza necesităților de stocare la nivelul micilor birouri și a rețelelor de domiciliu, compania Synology a dezvoltat o gamă de produse care îmbină flexibilitatea și scalabilitatea cu ușurința în utilizare pentru a face cât mai ușoară trecerea la integrarea dispozitivelor de stocare în rețea. Synology DiskStation DS420j este un exemplu concludent în acest sens, cele 4 bay-uri ale sale și software-ul DiskStation Manger (DSM) făcându-l o alegere ideală pentru o locuință sau un birou mic care caută să pună bazele unui cloud privat prin intermediul căruia să se pună la dispoziția membrilor rețelei schimbul de fișiere pe multiple platforme sau o modalitate ușoară pentru a realiza copii de rezervă ale diverselor echipamente. La fel ca toate echipamentele din seria J, DS420j se adresează celor care doresc cea mai bună performanță, dar la un preț accesibil.

Deși este un NAS compact, de dimensiuni reduse, DS420j are capacitatea de a stoca peste 60 TB de date. Suportând până la HDD-uri cu capacitate de până la 16 TB, utilizatorii pot cumula maxim 64 TB în cele patru locașe destinate. Echipamentul folosește un procesor Realtek RTD1296 cu 4 nuclee de 1,4 GHz, 1 GB RAM DDR4 și comunică folosind diverse protocoale de rețea prin portul său de 1 GbE. Specificațiile menționate de Synology arată că DS420j poate atinge peste 112MB/s ca viteză de citire secvențială și randament de scriere criptat. NAS prezintă un design ecologic, folosind o putere de doar 7,88 W în modul de hibernare.

Proiectare și construcție

Pornind de la experiența dobândită și de la feedback-ul utilizatorilor, Synology a păstrat formatul consacrat al seriei DiskStation. Modelul DS420j este un cub ce înglobează 4 bay-uri pentru unități de disc, suficient de mic încât să poată fi amplasat pe cutia unui desktop. Pe partea frontală a dispozitivului găsim grila de ventilație, precum și butonul de pornire și indicatoarele LED pentru status, LAN și cele patru unități de disc, în timp ce pe panoul din spate spațiul este ocupat în mare parte de prizele de aer ale celor două ventilatoare de 80 mm. De semenea, în partea de jos se află un port de alimentare, un port LAN, două porturi USB 3.0 și un buton de resetare, iar în dreapta sus se află un slot de securitate Kensington.

În privința configurării inițiale, este bine de știut că nu este necesară ocuparea tuturor celor patru bay-uri, dacă doriți un sistem rezistent aveți nevoie de cel puțin două unități de aceeași capacitate.

Caracteristici hardware

Procesor                                              Realtek RTD1296 4-core 1.4 GHz

Memorie                                             1 GB DDR4

Unități de disc compatibile           4 unități HDD/SSD SATA format 3,5″ sau 2,5″

Porturi externe                                 2 x USB 3.0 port

Dimensiuni (HxWxD)                      184 x 168 x 230 mm

Greutate                                             2,21 kg

LAN                                                        1 x Gigabit (RJ-45)

Wake on LAN/WAN                        Da

Ventilatoare de sistem                   2 (80 x 80 mm)

Tensiune alimentare                       100 V până la 240 V curent alternativ

Temperatură de operare              0°C – 40°C

O paletă extinsă de aplicații și domenii de utilizare

Software-ul DiskStation Manger (DSM) cu care vine Synology DiskStation DS420j permite configurarea inițială rapidă a unității, precum și extinderea funcționalităților acestuia. Spre exemplu, prin DSM utilizatorii pot gestiona alte capabilități, cum ar fi crearea unei soluții de supraveghere video care înglobează până la 16 camere IP. Pe un flux video H.264 se pot înregistra un total de 480 FPS la 720p, pachetul echipamentului incluzând două licențe gratuite pentru camerele IP, camerele suplimentare necesitând achiziționarea de licențe suplimentare.

În zona de multimedia Synology DiskStation DS420j suporta un album inteligent AI cu recunoaștere facială și a subiecților, detecție de fotografii similare și funcții de editare și distribuire de fotografii. Aplicațiile mobile sunt disponibile pe dispozitivele iOS și Android.

Securitatea datelor de pe dispozitiv este asigurată de firewall-ul încorporat, a criptării folderelor partajate și a criptării SMB la care se adaugă alte caracteristici precum FTP over SSL/TLS, SFTP, rsync over SSH, login auto block sau HTTPS.

De asemenea, este important de reținut că Synology DiskStation DS420j este un adevărat server all-in-one, asigurând până la 10 conexiuni VPN pentru accesul la servere de e-mail POP3, SMTP, IMAP, oferind interfață webmail pentru gestionarea e-mailurilor pentru mai multe conturi POP3. La aceasta se adaugă capacitatea de a oferi acces la până la 30 de host-uri virtuale de site-uri web.

Experiența practică – simplu și eficient

Echipamentul pe care l-am avut în redacție ne-a oferit plăcuta surpriză de a ne ghida atent pe parcursul procesului de configurare, astfel încât putem spune că implementarea sa într-o rețea locală nu necesită intervenția unui specialist. În cele patru locașuri am optat pentru inserarea a patru unități identice de stocare, hard disk-uri Seagate SkyHawk de 4TB, 5900 rpm, pentru a crea o configurație de stocare pe RAID 10. Astfel, deși reduci puțin capacitatea de stocare a celor 4 unități HDD, la un total de 7,27 TB spațiu disponibil, câștigi în schimb liniștea că ai datele în siguranță cu o soluție de back-up foarte fiabilă. De ce RAID 10? Aceasta este o configurație ce îți oferă atât disk mirroring, cât și disk striping și care se potrivește perfect atunci când găzduiești pe NAS un server web sau de e-mail, baze de date sau operații care necesită performanțe ridicate pe disc.

În cazul nostru, pentru început l-am configurat să funcționeze atât ca mediu de stocare a datelor noastre, cât și ca server de cloud folosind utilitarul Cloud Station Server. Prin intermediul acestuia, sunt activate opțiunile Cloud Station Drive, Cloud Station Backup și DS Cloud. Cloud Station este un serviciu de partajare a fișierelor care vă permite să sincronizați fișierele între un produs Synology centralizat și mai multe computere client, telefoane mobile și produse Synology. Lucrând direct cu echipamentul am putut să ne convingem de performanțele și flexibilitatea sa, astfel încât cel mai probabil următorul pas va fi să găzduim pe el și site-ul nostru.

Concluzie

La un preț accesibil, Synology DiskStation DS420j poate adăuga spațiu de stocare partajat în orice casă, oferind avantajele copiilor de rezervă de pe computerele desktop, de pe notebook-uri sau telefoane. DSM oferă utilizatorilor tone de funcții conectate la cloud, permițând exploatării micului NAS chiar și în medii de birou în condiții sigure de acces la informații sensibile cum sunt e-mail-urile sau documente partajate.