Symantec a publicat recent studiul “Internet Security Threat Report (ISTR)” pe anul 2013. Potrivit studiului, numărul atacurilor de securitate de mare amploare este în creștere la nivel mondial, de la unul singur în anul 2012 la opt anul trecut. De asemenea, datele personale confidențiale ale 552 de milioane de persoane au fost expuse în anul 2013, potrivit aceluiași studiu.

 „În anul 2013 am fost martorii diversificării și sofisticării atacurilor. În acest sens, companiile sunt expuse la atacuri tot mai complexe și pot avea pagube substanțiale în urma acestora. În general, sunt atacate companiile mici și medii, care nu au mijloacele financiare pentru a investi în cele mai noi soluții de securitate. Odată deschise aceste breșe de securitate la companiile mici și medii (care au calitatea de furnizori sau clienți ai unor instituții guvernamentale sau firme mari), hackerii pot ataca mult mai simplu <<din interior>> sistemele marilor organizații,” a declarat Vasile Aniculăesei, Country Manager Symantec pentru România și Bulgaria, regiunea EMEA.

Dimensiunea atacurilor și raza de acțiune a infractorilor a crescut notabil, ducând la compromiterea reputației companiilor și a datelor personale ale clientilor acestora. Infractorii au vizat numere de carduri de credit, registre medicale, parole și date privind conturile bancare. Fiecare dintre cele 8 mega atacuri informatice din topul atacurilor din 2013 a dus la pierderea a zeci de milioane de date personale. În comparație cu anul 2012, numai o singură mare breșă informatică a înregistrat astfel de recorduri.

„Dacă vorbim însă despre România, observăm că țara noastră și-a îmbunătățit poziția în anumite topuri în care nu este bine să fii pe podium (topuri dedicate țărilor generatoare de atacuri). În acest top, România a coborât o poziție, de pe locul 14 pe locul 15,” a precizat Vasile Aniculăesei.

În 2013, numărul breșelor de securitate a crescut cu 62% față de anul anterior, iar rezultatul a dus la expunerea datelor confidențiale a peste 552 de milioane de persoane din toată lumea. Astfel, criminalitatea cibernetică rămâne o amenințare reală pentru utilizatori și companii. „Dacă vorbim despre zona de <<0 Day Vulnerability>> (n.r. breșe de securitate din aplicații care au fost descoperite de hackeri înaintea producătorilor de software), în 2013 au fost peste 20 de astfel de vulnerabilități. Dacă un atacator descoperă o astfel de vulnerabilitate și o exploatează, pierderile de date sunt imense,” a precizat Vasile Aniculăesei.

Atacurile cu țintă specifică au crescut cu 91% la nivel mondial și au durat, în medie, de trei ori mai mult decât în anul 2012. Au fost vizate cu predilecție poziții care intră în contact direct cu managementul (secretare, asistenți personali, persoane care lucrează pe zona de relații publice etc.). Infractorii îi utilizează drept pârghii pentru accesarea unor ținte mai importante, precum celebrități sau directori de companii.

Silviu Cojocaru