Universitatea din Stuttgart și Hewlett Packard Enterprise (HPE) au anunțat un acord pentru construirea a două noi supercomputere la Centrul de Calcul de Înaltă Performanță al Universității din Stuttgart (HLRS).

Primul supercomputer, denumit Hunter, va începe să funcționeze în 2025 și va avea o performanță maximă estimată de 39 petaFLOPS. Acesta se va baza pe supercomputerul HPE Cray EX4000 și va utiliza unități de procesare (APU) AMD Instinct™ MI300A. Hunter va fi un supercalculator de tranziție care va ajuta comunitatea de utilizatori HLRS să treacă la un nou nivel high-computing. Cel de-al doilea supercomputer, numit Herder, va fi instalat în 2027 și va fi un sistem exascale capabil să atingă viteze de ordinul unui quintilion (10^18) FLOPS. Configurația finală a lui Herder va fi stabilită până la sfârșitul anului 2025.

Mario Silveira (Corporate Vice President OEM Sales, AMD): „AMD este încântată să extindă colaborarea noastră cu HLRS din Stuttgart și HPE. Furnizăm acceleratorul nostru de ultimă generație AMD Instinct™ MI300A pentru centrele de date în cadrul proiectului Hunter, cu scopul de a îmbunătăți performanța, eficiența și viteza de transfer de date. Această inițiativă va stabili o infrastructură de ultimă generație adaptată pentru cercetare, sarcini de lucru AI și simulări. Anticipând sosirea până în 2025, Hunter se aliniază cu planurile exascale ambițioase ale HLRS pentru Germania, demonstrând angajamentul nostru de a avansa capacitățile tehnologice și de a promova inovarea împreună cu partenerii noștri în anii următori.”

Pentru cercetătorii din Stuttgart, Hunter și Herder vor deschide multe oportunități noi de cercetare într-o gamă largă de aplicații în inginerie și științe aplicate. De exemplu, acestea vor permite proiectarea unor vehicule mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, a unor turbine eoliene mai productive și a unor noi materiale pentru electronică și alte aplicații.

Pentru mai multe informații accesați link-ul acesta.