• Dacă în T1 din 2022 creșterea anuală a vânzărilor era de 35%, în T2 a apărut o scădere de 0.7%, iar T3 recuperează, cu un avans de 7%
  • Noile obiceiuri de consum ale românilor, dar și inflația, cresc cheltuiala medie de la 170 lei în T3 2021 la 215 lei în T3 2022
  • Mai multe informații despre evoluția pieței și tendințe sunt disponibile în conferința eCommerce Talks by easySales din 31 octombrie

Platforma SaaS de management automatizat și centralizare a activităților de eCommerce easySales a realizat un studiu pe întregul eșantion de clienți proprii, iar datele arată o creștere temperată în eCommerce, de la 35% în primul trimestru al anului, la o evoluție negativă, de 0.7% în perioada aprilie-iunie și o revenire pe creștere, de 7%, aferentă celui de-al treilea trimestru al acestui an.

„Contextul economic fragil și războiul din Ucraina, pe de o parte, și redeschiderea magazinelor fizice, pe de altă parte, au generat oscilații în evoluția zonei de eCommerce, ca număr de produse vândute, iar în prezent ne regăsim pe o tendință de revenire a creșterii, aproape de zona de două cifre. Un accentuat sentiment de prudență, pe alocuri chiar panică, s-a resimțit atât în aprovizionarea cu stocuri de către comercianți, cât și in apetitul de cumpărare manifestat de consumatori”, declară Ciprian Cazacu, cofondator easySales.

Cu toate acestea, noile obiceiuri de consum ale românilor, dar și inflația, cresc cheltuiala medie pentru o singură comandă de la 170 lei în trimestrul al treilea din 2021 la 215 lei în aceeași perioadă a anului curent.

„Creșterea valorică a comenzii medii este în mare măsură influențată de inflație, dar și de schimbarea obiceiurilor de cumpărare – tipurile de produse achiziționate, cantitățile mai mari cumpărate pentru a obține reduceri, inclusiv cu privire la costul transportului. Așteptările sunt ca, în continuare, clienții să cumpere mai mult rațional și mai puțin compulsiv. Consumatorii își planifică mai atent cheltuielile, analizează mai mult prețurile și caută tot mai des să obțină reduceri, accesând ofertele comercianților”, adaugă Cazacu.

Mai multe informații despre evoluția pieței și tendințe sunt disponibile în conferința eCommerce Talks by easySales de luni, 31 octombrie. Informații despre program, participanți și înscrieri sunt disponibile la https://easy-sales.com/ecommerce-talks.

În ceea ce privește categoriile de produse vândute în 2022 se observă o nouă schimbare, în mare parte determinată de deschiderea circulației interne și internaționale, a școlilor și, în general, reluarea activităților sociale.

Top 3 segmentele cu mari creșteri față de anul trecut sunt:

  • Fashion (22%),
  • Sport și Aer Liber (13%),
  • Cărți, Filme și Muzică (18%),
  • Periferice PC și software (17%) .

Top 3 segmente ca scădere a ritmului vânzărilor, față de anul trecut, sunt:

  • Beauty (-19%),
  • Articole pentru copii și Jucării (-7%),
  • Auto Moto (-6%).

Evenimentul eCommerce Talks organizat de easySales ajunge la a treia ediție și este susținut de partenerii: Gomag, Innoship, Soline, DPD, ConvKit, Packeta, Releva, Aqurate, MerchantPro, GunMedia, Simplify by KLG, Reefkig, Flanco, 2Ship și SMSO.