Internet of Everything (IoE), noul val al erei internetului, va influența semnificativ industriile de transporturi, logistică și producție și are potențialul de a transforma radical orașele în care locuim, sunt de părere managerii IT din companiile care își desfășoară activitatea în România. Aceasta este doar una dintre concluziile studiului centrat pe influența și potențialul IoE și realizat la ediția de anul acesta a Cisco Connect, unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie și inovație din România.

60% dintre managerii departamentelor de IT sunt de părere că IoE va influența strategia de business a companiilor în care lucrează. Întrebați despre industriile care ar putea fi cel mai mult influențate de IoE, aproape 30% dintre respondenți consideră că vom vedea un impact major asupra segmentului de transporturi, 26% cred că IoE va transforma radical orașele în care locuim, iar 21% sunt de părere că va schimba semnificativ industria producătoare din România. În ceea ce privește tendințele tehnologice care fac din IoE o realitate, managerii IT vor ține cont în special de securitate (31%), mobilitate (23%) și cloud computing (19%) în elaborarea strategiilor viitoare.

„Digitalizarea și Internet of Everything, vor avea un impact major asupra companiilor din mediul privat, precum și a celor din sectorul public, cât și asupra orașelor și țărilor. În acest context, observăm o nevoie a factorilor de decizie de a înțelege modul în care companiile sau instituțiile pot include digitalizarea în strategiile lor. Acesta este unul dintre motivele pentru care Cisco, împreună cu IMB, renumita școală de business din Elveția, au pus bazele unui Centru Global pentru Transformarea Digitală a Afacerilor”, declară Dorin Pena, director general Cisco România.

Pe de altă parte, deși sunt conștienți de nevoia de schimbare a strategiilor companiilor în care lucrează și de alocarea de investiții pentru a putea beneficia de oportunitățile nou create, o treime dintre managerii IT consideră că principala piedică în implementarea noilor soluții tehnologice este bugetul. 22% dintre aceștia consideră că nevoia de a înțelege mai bine ce este IoE și ce înseamnă pentru companii reprezintă un argument în calea investițiilor, iar temerile legate de potențiale breșe de securitate sunt un obstacol pentru 15% dintre respondenți.

O altă concluzie importantă a studiului relevă faptul că majorarea traficului de date și nevoia de reducere a costurilor vor fi principalele provocări în perioada următoare, mai ales în contextul în care este prognozată o creștere accelerată a traficului de date.

Sondajul a fost realizat la jumătatea lunii martie în cadrul evenimentului Cisco Connect și se bazează pe răspunsurile furnizate de 259 de specialiști IT din companii private și instituții publice din România. Cisco Connect este unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie și inovație din România, iar ediția de anul acesta a reunit peste 1.000 de specialiști locali din domeniul IT&C, experți în rețelistică și factori de decizie.