Trecem printr-o perioadă în care cu toţii ne dorim ca imaginile redate de dispozitive/gadget-uri să fie cât mai apropiate de realitate. Dezvolarea tehnologică, precum şi dorinţa de a vedea totul în detaliu a dus la apariţia a din ce în ce mai multor dispozitive capabile să înregistreze şi să redea conţinut 4K. Vorbim aici de telefoane mobile cu înregistrare 4K, playere, televizoare şi proiectoare UHD, precum şi soluţii de stocare NAS capabile să decodeze şi să transmită conţinut video 4K UHD.

Un astfel de exemplu este şi noul DS218play, un NAS dotat cu capabilităţi de streaming 4K, file sharing şi backup de date, ideal pentru utilizatorul de acasă sau birourile mici. DS218play poate fi uşor un centrul de divertisment ideal pentru pasionatul de conţinut digital. Astfel, cu ajutorul opţiunilor Video Station şi DS video oferite de Synology, NAS-ul este capabil să ofere suport pentru conversia live a conţinutului 4K UHD către orice tip de dispozitiv, fie el televizor, tabletă, laptop sau telefon. Astfel, DS218play suportă o varietate mare de formate, simplificând streaming-ul filmelor favorite de pe NAS pe Apple TV, proiectoare, dispozitive DLNA, tablete, telefoane mobile şi PC-uri.

Pentru a fi capabil să susţină atât task-urile de back-up și transfer de date, cât şi pe cele de streaming şi conversie video, DS218play vine echipat cu un procesor quad-core de 1,4 GHz, un motor de criptare hardware și 1 GB RAM. Tot datorită acestor dotări hardware, viteza de transfer atinsă este una foarte rapidă, atingând valori la scriere/citire de peste 110 MB/s.

Pentru un acces rapid de oriunde, fără a mai fi nevoie să setezi reguli de port forward, DDNS sau alte setări complicate şi greu de ştiut de către un utilizator normal, sistemul de operare DSM oferă utilizatorului opţiunea QuickConnect. Aceasta realizează conexiunea cu NAS-ul folosind o adresă personalizabilă securizată, astfel încât să ai acces rapid la fișiere multimedia și fișiere de lucru pe orice dispozitiv conectat la internet, fără nici o taxă suplimentară.

Ca şi stocare, noul NAS oferă opţiunea de a instala un maxim de 24 TB (2×12 TB), precum şi acces la un serviciu cloud extins. Tot la acest capitol regăsim şi opţiunea Cloud Station, ce permite sincronizarea fişierelor cu mai multe dispozitive, incluzând PC-uri Windows, Mac şi Linux, dispozitive IOS sau Android, precum şi telefoane sau tablete cu Windows mobile.

DS218play foloseşte DiskStation Manager (DSM), cel mai avansat şi mai intuitiv sistem de operare pentru dispozitive NAS. Datorită gamei sale extinse de aplicaţii, de la partajare de conţinut multimedia la backup, DSM reuşeşte să satisfacă toate cerinţele în materie de home entertainment, supraveghere, backup şi file sharing.

Spre exemplu, cu ajutorul aplicaţiei Surveillance Station şi a unor camere IP(cu sau fără fir), poţi avea acasă propriul tău sistem de securitate, cu opţiuni avansate de stocare, alertă şi monitorizare.