Res Publica, împreună cu Google și Visegrad Fund, alături de Financial Times și alte organizații din Europa Centrală și de Est, invită pe cei interesați să facă nominalizări pentru proiectul New Europe 100 (NE100) – o listă de 100 inovatori din Europa Centrală și de Est care s-au remarcat la nivel global, indiferent de domeniu.

Nominalizările se pot face pe pagina www.ne100.org sau pe Twitter, folosing hashtag-ul #NE100.

Procesul de nominalizare pentru NE100 este public și oricine poate propune persoane din România care s-au remarcat prin realizările lor. Aceste sugestii vor ajuta la definirea listei celor 100 inovatori din Europa Central și de Est. Nominalizările publice se încheie pe 25 august.

Inițiativa New Europe 100 va evidenția acele persoane sau echipe a căror muncă și-a pus amprenta asupra oricărui domeniu. Această listă va aduce în prim plan oamenii și ideile lor, indiferent de modul în care s-au evidențiat: noi invenții, modalități inovative de utilizare a tehnologiei, cunoștințe și abilități extraordinare sau implicare socială. Finaliștii – cei care vor fi selectați pe lista New Europe 100 – vor fi anunțați la începutul lunii octombrie, în cadrul evenimentului „Economic Forum for New Ideas”, care se va desfășura în Sopot, Polonia.

Indiferent de țara și domeniul din care provin – antreprenoriat, media, cultură, știință sau politică, persoanele propuse pentru NE100 trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Cutezanță în inovație: Un palmares de contestare al status-quo-ului în domeniul respectiv și/sau ambiție de a face schimbări majore
  • Idei remarcabile: Ideile lor sunt provocatoare, inovatoare și vizează probleme importante ale societății; trebuie să aducă schimbări pozitive la nivelul mediului de business sau al comunității
  • Impact: Acțiunile lor au un impact global sau potențial de a deveni globale. De asemenea, pot fi acțiuni care să determine schimbări remarcabile la nivel loca

„Schimbările Europei Centrale și de Est din ultimul sfert de secol au fost determinate de oameni extraordinari, care ne-au condus de la ignoranță politica și economică la democrație și prosperitate”, a declarat Wojciech Przybylski, redactor șef Res Publica Nowa și organizator New Europe 100. „Acum căutăm noi pretendenți care să stimuleze evoluția regiunii pe următorii 25 de ani”.