Trei studenți de la St. Petersburg State University au devenit campioni mondiali în cea de a 38a ediție a ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC) sponsorizat de IBM. Cu sediul la Universitatea Baylor și cunoscut sub denumirea de Bătălia Creierelor, cea mai veche și prestigioasă competiție de programare a provocat 122 de echipe universitare să rezolve probleme complexe din lumea reală într-un interval de 5 ore.

Găzduite de Ural Federal University, activitatile evenimentului au prezentat studenților trenduri emergente din industrie, precum cognitive computing sau IBM Watson. Una dintre cele mai semnificative inovații în istoria IBM, Watson este revoluționar prin abilitatea de a interacționa în limbaj natural, de a procesa masivele de date și de a învăța din interacțiuni. Explorarea capabilităților Watson a fost o oportunitate unică pentru participanții concursului.

În cadrul probelor de lucru în echipă, viteză și îndemânare, concursul a provocat studenții să rezolve cât mai multe probleme de programare într-un interval de timp cât mai scurt. Demonstrând talentul de elită al membrilor echipei, St. Petersburg State University a rezolvat cu succes șapte probleme în cinci ore. Campionii Mondiali au primit “The World’s Smartest Trophy”, precum și premii, oferte de muncă sau stagii atât în cadrul IBM, cât și în cadrul altor companii IT.

“Ca o companie de top din domeniul tehnologiei, IBM recunoaște importanța furnizării de oportunități pentru studenții din întreaga lume pentru a descoperi și pentru a adopta cele mai noi inovații tehnologice”, a declarat Alain Azagury, Director al IBM Software Group Technical Strategy, Membru IBM Academy of Technology and Sponsorship Executive, ACM-ICPC. “ACM-ICPC reunește cei mai buni studenți din lume si îi supune provocărilor cu scenarii din lumea reală. Credem că acești studenți sunt viitorii lideri ai domeniului nostru și ne-am angajat să susținem dezvoltarea lor spre sfârșitul studiilor și să îi pregătim pentru piața de muncă globală. Sperăm că o parte dintre acești studenți vor contribui la construirea unei planete mai inteligente, mai eficiente.”

Pe lângă concurs, participanții au avut oportunitatea de a descoperi o serie de tehnologii realizate în cadrul IBM Research & Development Labs și de a interacționa cu experți în domeniul tehnologiei de renume mondial. Pentru studenți, oportunitatea de a descoperi Ekaterinburg, un oraș vibrant care se întinde pe 2 continente (Europa și Asia) și posibilitatea de a interacționa cu colegii din întreaga lume a completat această experiență unică.

“ACM-ICPC este o oportunitate minunată pentru studenții din întreaga lume să se reunească, să colaboreze și să facă schimb de experiențe și opinii”, a declarat Dr. Bill Poucher, ICPC Executive Director & Baylor University Professor. “Sunt nerăbdător să văd ce vor realiza acești studenți după experiența căpătată în competiție, în ceea ce privește continuarea studiilor sau cariera în calitate de membri ACM.”

O transmisiune live a concursului facilitată de SKB Kontur, difuzată de ICPCLive.com.

Moscow State University, Peking University și National Taiwan University au terminat competiția pe podium, toate câștigând medalii de aur. Campionii regionali sunt New York University (America de Nord); St. Petersburg State University (Europa); Alexandria University – Faculty of Engineering (Africa și Orientul Mijlociu); Instituto Militar de Engenharia (America Latină); Peking University (Asia) și University of New South Wales ( Pacificul de Sud).

Top 12 echipe medaliate:

 • St. Petersburg State University (Aur, Campioana Mondială)
 • Moscow State University (Aur, Locul 2)
 • Peking University (Aur, Locul 3)
 • National Taiwan University (Aur, Locul 4)
 • University of Warsaw (Argint, Locul 5)
 • Shanghai Jiao Tong University (Argint, Locul 6)
 • The University of Tokyo (Argint, Locul 7)
 • University of Zagreb (Argint, Locul 8)
 • St. Petersburg National Research University of IT, Mechanics and Optics (Bronz, Locul9)
 • National Research University Higher School of Economics (Bronz, Locul 10)
 • Tsinghua University (Bronz, Locul 11)
 • Comenius University (Bronz, Locul 12)

Cele 122 de echipe participante în Finala Mondială s-au calificat din cadrul etapelor ICPC locale și regionale care au avut loc toamna trecută. Inițial, selecția a avut loc dintre 300.000 de studenți din discipline de calcul de la nivel mondial. Un număr record de studenți a avansat de la nivel regional: 32.043, din 2.286 de universități, din 94 de țări de pe 6 continente, din 300 de site-uri, totul pentru a putea primi una din cele 122 de invitații pentru finala din Rusia.