Un studiu recent, realizat în SUA, a arătat că numai 13% dintre companii reușesc să treacă de primii 10 ani de activitate. De asemenea, alt studiu a constatat că numai 16 companii au rămas active din cele câte au existat în SUA în 1911 (n.r. anul înființării IBM).

IBM (International Business Machines) aniversează anul acesta 50 de ani de la lansarea mainframe-urilor. De asemenea, compania aniversează 103 ani de la înființare, cea mai mare parte dintre acești ani fiind legată de tehnologii de calcul și informatice. Să-ți păstrezi poziția de lider timp de peste un secol, demonstrează existența unui leadership și a unor valori care au fost păstrate și transmise mai bine de patru generații. În plus, acest lucru dovedește și o capacitate de schimbare deosebită. IBM a inventat PC-ul și a fost capabil să renunțe la el atunci când a devenit „comodities” și nu mai putea genera valoare. Compania a reușit să se reorienteze complet după renunțarea la PC, astăzi IBM fiind orientată cu predilecție către zona de software și servicii.

În urmă cu 50 de ani, pe 7 aprilie 1964, Thomas Watson JR., CEO IBM, a prezentat linia de computere mainframe System/360, menționând în cadrul unei conferințe de presă că „acest produs reprezintă începutul unei noi generații, nu doar pentru calculatoare, ci și pentru aplicațiile de business, academice și guvernamentale”.

A avut dreptate. Analiștii de piață spun că System/360 reprezintă una dintre cele mai importante realizări industriale. Și, pe parcursul a cinci decenii, descendenții 360 – computerele mainframe, precum IBM zEnterprise din prezent – au făcut posibilă crearea codului de bare, a ATM-urilor, tranzacționarea produselor electronice, rezervări de călătorie online, modelarea meteorologică și realizarea altor invenții care au schimbat lumea în care trăim.

În prezent, peste 70% dintre datele unei organizații se află pe mainframe-uri. De asemenea, 71% dintre companiile Fortune 500 își derulează procesele de business pe un mainframe.

Cu prilejul aniversării celor 50 de ani de mainframe, Valeriu Nistor, Country Director – IBM România, ne-a oferit mai multe detalii legate de strategia companiei la nivel local și global.

Evoluție

IBM System/360 a deschis era mainframe-urilor în anul 1964, fiind, la data respectivă, cea mai mare investiție privată realizată de o companie pentru dezvoltarea unei tehnologii. „A fost un efort enorm pe care IBM l-a făcut în anii ’60 pentru a identifica soluții pentru schimbarea de paradigmă în ceea ce privește modul de procesare a datelor și informațiilor din companii. Aceasta este una dintre caracteristicile companiei noastre, de fiecare dată când determinăm apariția unei nevoi, alocăm resurse importante în trendurile care au potențial să (re)creeze valori semnificative pentru societatea în care trăim. Astăzi, după mai mult de 50 de ani, manframe-urile sunt o platformă perfect viabilă, utilizată în foarte multe țări cu rezultate semnificative,“ a precizat Valeriu Nistor, Country Director – IBM România.

„În acest moment, suntem într-o fază transformațională, dacă vă uitați la investițiile pe care compania le-a anunțat în supercomputerul Watson, care este platforma pentru noua eră IT – <<cognitive era>>. În noua eră, se remarcă intelligence computing și dezvoltarea cognitivă a tehnologiei care a învățat să evolueze singură pe baza informațiilor inițiale și a datelor acumulate. Aceasta eră va fi la fel de importantă în ceea ce privește impactul pe care îl va avea în industrie. Investițiile pe care le-am anunțat în Watson sunt stimulate și de faptul că suntem în epoca Big Data. Viteza cu care acumulăm cantitatea de date a crescut semnificativ, iar dintre aceste date mai bine de 80% sunt date nestructurate. Acest lucru a dus la nevoia unei platforme tehnologice care să poată face față unei astfel de provocări,” a continuat Valeriu Nistor.

Investițiile realizate de IBM în ultimii ani în dezvoltarea sau achiziția unor noi tehnologii pe zona de intelligence computing, big data și cloud computing însumează peste 10 miliarde USD (detalii în caseta disponibilă în articol). Investițiile permanente în cercetare-dezvoltare au permis IBM să fie compania care a înregistrat, an de an, cele mai multe patente în ultimii 21 de ani.

Schimbarea care s-a produs la nivel tehnologic a fost urmată și de o schimbare a modului în care este abordată piața. „Noi am început să renunțăm la conversația despre tehnologie pentru că, în momentul de față, problema principală nu este legată de tehnologia pe care o ai, ci de motivul care a condus la implementarea ei. Preferăm să avem conversații legate de modelul de business, de trendurile unei anumite industrii, de dorințele acționarilor, în așa fel încât să înțelegem tipul de probleme pe care trebuie să le rezolvăm pentru viitor. Un data center este perceput de un client ca o cutie neagră. Este proprietar asupra datelor, dar mai departe clientul nu are nici o responsabilitate în gestionarea acestora. IBM oferă toate serviciile de administrare și exploatare în siguranță a datelor, clientul putându-se concentra asupra activităților core-business, nu asupra gestionării unei infrastructuri IT tot mai complexe,” a precizat Valeriu Nistor.

Evoluție pe piața autohtonă

Legat de tendințele de dezvoltare pe piața din România, Valeriu Nistor a declarat: „În prezent, clienţii din România au nevoie de elemente de integrare şi optimizare mult mai sofisticate. Clienţii nu doresc să gestioneze şi să implementeze singuri soluțiile informatice, apelând astfel la specialişti pentru a putea utiliza un mediu IT cu disponibilitate crescută, fiabil şi sigur. Ca rezultat, în timp ce apar sisteme IT cu tot mai multe funcții inteligente, tehnica de calcul convențională – unde funcţionalitatea sistemelor şi a soluţiilor este predefinită sau limitată – devine mai puţin eficientă”.

Tot mai multe companii din România integrează soluțiile IBM. Euro Strada a ales IBM pentru proiectarea şi implementarea unui centru de date de ultimă generaţie. Tehnologia Scalable Modular Data Center (SMDC) a ajutat clientul să optimizeze spaţiile IT şi să contribuie la păstrarea unui mediu mai curat.

Volksbank România a optat pentru relocarea infrastructurii de backup în IBM Managed Data Center pentru a putea beneficia de soluţia de recuperare a datelor în caz de dezastru cu o indisponibilitate a funcţionării sistemelor minimă, costuri predictive pentru următorii ani şi costuri minime pentru extinderea infrastructurii. De asemenea, Libra Internet Bank a ales IBM Flex System pentru a îmbunătăţi infrastructura de recuperare a datelor în caz de dezastru.

Viitorul

În ultimii 2 ani, a fost generat aproximativ 90% din totalul datelor existente. Aceste date sunt generate de diverse surse: senzori, reţele RFID, dispozitive mobile, portaluri Web și de social media etc. În acest context, este tot mai important să fim capabili să extragem valoare din acest „munte” de date care se acumulează exponențial an de an. „Consider că în viitor cea mai valoroasă resursă a omenirii va în consta în conținutul de date. Volumul de date pe care omenirea îl acumulează este cu atât mai valoros, cu cât în cele mai multe cazuri este disponibil gratuit. Trebuie să știi cum să monetizezi valoarea din datele structurate, dar mai ales din cele nestructurate. Ultimele soluții anunțate de IBM ajuta la extragerea, din aceste volume mari de date, a cunoștințelor necesare pentru a fi tot mai competitivi” a precizat Valeriu Nistor.

„Imaginați-vă o tehnologie care funcționează atât de bine, încât nici nu realizați utilizarea ei. Computerul mainframe este tehnologia “din spatele scenei”, care este la fel de relevantă și importantă pentru operațiunile cotidiene ca acum 50 de ani. De la ATM, la cabinetul medical, la rețeaua de semafoare sau departamentul de poliție, mainframe-ul reprezintă unul dintre cele mai importante inovații care influențează /determina aproape orice aspect al vieții cotidiene. Deși utilizatorii nu interacționează cu un mainframe în același mod cu o tabletă sau cu un dispozitiv mobil, tehnologia care a declanșat o revoluție în domeniile de business și computing influențează în continuare consumatorii.” a concluzionat Valeriu Nistor. r

Silviu Cojocaru

50 de anide mainframe

Investiții importante realizate de IBM în ultimii patru ani:

► 1,2 miliarde USD – extinderea infrastructurii cloud SoftLayer;

► 1 miliard USD – dezvoltarea platformei-ca-serviciu Bluemix;

► 1 miliard USD – lansarea Watson Group;
► 7 miliarde USD – Achiziția a 17 companii companii din zona de cloud (printre care Aspera și Cloudant), începând cu 2010.

Mainframe-urile în cifre:

– 92 de bănci din top 100 utilizează mainframe pentru a furniza servicii bancare at-your-fingertip clienţilor.

– 23 de comercianţi din top 25 de la nivel mondial utilizează mainframe pentru a se asigura că pot oferi clienţilor servicii personalizate.

– 9 asigurători din top 10 utilizează cloud pe mainframe pentru a economisi bani pentru consumatori.

– Peste 225 de state şi administraţii locale din întreaga lume se bazează pe mainframe pentru a sprijini departamentele de poliţie şi pompieri, colectarea deseurilor, managementul spitalelor şi al parcurilor.