Activitatea unui distribuitor pare simplă: să cumpere şi să vândă produse. Monitorizarea stocurilor, viteza de rotaţie a acestora, aprovizionarea şi livrările în timp sunt însă elementele cheie şi dificile în activitatea de distribuţie. Important este pe de o parte ca depozitele distribuitorului să aibă marfă disponibilă, iar pe de altă parte să livreze comerciantului produsele cerute, în cantitatea contractată şi în perioada de timp convenită.

Însă acest lucru este practic imposibil în lipsa unui sistem informatic puternic, stabil, care să aibă la bază o cunoaştere aprofundată a proceselor specifice distribuţiei. Pentru a ajuta firmele din distribuţia de bunuri de larg consum să rămână competitive, să maximizeze profitul şi să scadă costurile, crescându-şi eficienţa şi oferind servicii mai bune, BITSoftware a dezvoltat Socrate+ ERP. Soluţia suportă toate procesele unei firme de distribuţie (planificare, achiziţie, gestiunea depozitelor, gestiunea comenzilor, gestiunea ambalajelor, vânzări, contabilitate) şi este integrată cu diverse echipamente şi dispozitive (PDA-uri, Hand Held-uri, soluţii de automatizare a forţei de vânzare) şi aplicaţii de online banking (ING Bank, Unicredit-Ţiriac Bank, BRD, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank).

Pentru a rămâne competitiv, distribuitorul trebuie să urmărească atât satisfacţia furnizorilor, cât şi pe cea a clienţilor. Fiecare detailist îşi impune preferinţele: unii vor să fie aprovizionaţi dimineaţa, alţii după-amiaza. Iar livrarea către un mic magazin de cartier este foarte diferită de livrarea către un supermarket sau hypermarket. De asemenea, cantităţile şi tipul de marfă, condiţiile de discount şi termenele de plată diferă de la un client la altul, iar distribuitorul trebuie să poată avea control total asupra acestora, pentru a asigura un nivel optim al stocurilor şi un flux de numerar pozitiv. Toate aceste cerinţe sunt acoperite de sistemul integrat de gestiune Socrate+.

Mai mult, SocrateBI, soluţia de Business Intelligence dezvoltată pe baza platformei MicroStrategy, ajută managerii companiilor de distribuţie să urmărească tendinţele în procesul de vânzare şi să obţină o imagine clară asupra stocurilor curente şi a valorii acestora, permiţându-le eficientizarea procesului de aprovizionare printr-o mai bună gestiune a necesarului de noi comenzi. De asemenea, vor reuşi să identifice noi zone de îmbunătăţire a afacerii, să eficientizeze operaţiunile şi să recunoască oportunităţile pentru vânzări de tip cross sau up-sell. Utilizând SocrateBI, managerii vor putea identifica cei mai profitabili sau mai puţini profitabili clienţi şi caracteristicile acestora, în vederea pregătirii unor campanii de fidelizare, vor afla care sunt clienţii de top, preferinţele lor de cumpărare şi schimbările acestora de-a lungul timpului, care sunt motivele care au determinat migraţia clienţilor de la un produs la altul, etc.

Cu ajutorul soluţiilor ERP şi BI de la BITSoftware, companiile de distribuţie a bunurilor de larg consum vor reuşi să crească viteza de reacţie faţă de cerinţele clienţilor şi să se diferenţieze faţă de concurenţă, concentrând rapid resursele pe acele zone de business care pot aduce companiei o majorare a profitului şi a cotei de piaţă.