Stocarea NAS sau Network Attached Storage este o modalitate importantă pentru orice companie de a salva și prelua date. Există multe motive pentru care NAS este adoptat de un număr în creștere de companii, însă importanța datelor este un atu critic. Printre atâtea alte motive, una dintre cele mai importante probleme cu care s-ar putea confrunta companiile de dimensiuni mici și mijlocii este că nu vor putea oferi clienților servicii de înaltă calitate sau nu vor fi capabili de a răspunde unor solicități punctuale ale acestora. Acest lucru ar avea ca rezultat scăderea veniturilor, probleme legate de gradul de satisfacție al clienților și incapacitatea conducerii de a lua decizii. Aceste probleme duc în cele din urmă la organizarea neproductivă și la pierderi financiare, în unele cazuri ajungându-se chiar la ieșirea de pe piață a companiei în cauză. Ați avut ocazia să încercați să evaluați impactul pierderii datelor într-un moment critic asupra afacerii dumneavoastră?

La fel ca un server real, un NAS poate oferi numeroase servicii, cum ar fi difuzarea de conținut către streamere, găzduirea stocării personale în cloud sau soluție de backup, funcționarea ca server de mail, rularea mașinilor virtuale și multe altele – toate în același timp. Posibilitățile sunt nenumărate.

Pentru a evita grijile inutile pe care vi le-ați face în situația în care nu folosiți o soluție NAS, vă aducem în atenție o suită de soluții pe care Synology, unul dintre liderii mondiali în domeniul soluțiilor de management al datelor, le aduce în atenția companiilor mici și mijlocii. Am avut posibilitatea să vedem la lucru aceste echipamente, însă volumul de date pe care îl derulăm în redacție nu a fost capabil să utilizeze la maximul resursele și performanțele acestor soluții.

Synology Hybrid RAID

Începem prin a vă aduce în atenție o caracteristică specială pe care producătorul a inclus-o în soluțiile sale și care contribuie la securitatea și integritatea datelor pe care utilizatorul le încredințează spre gestionare. Pe lângă acceptarea tuturor RAID-urilor clasice, serverele Synology NAS prezintă o configurare RAID proprietară numită Synology Hybrid RAID (SHR). SHR este un sistem automat de gestionare a stocării care, la bază, este similar cu sistemele RAID standard. De exemplu, când utilizați două unități, SHR funcționează ca RAID 1; cu trei sau mai multe, SHR este similar RAID 5. Aveți întotdeauna un drive ce asigură redundanța.

Cu toate acestea, SHR are o diferență semnificativă: acceptă în mod eficient unitățile de diferite capacități. Ca urmare, nu veți pierde spațiu de stocare atunci când folosiți unități de diferite dimensiuni și, în același timp, puteți extinde convenabil spațiul de stocare al unui server fără a fi nevoie să reconstruiți RAID de la zero, înlocuind RAID cu unități mai mari, una câte una.

Synology Hybrid RAID (SHR) permite amestecarea unităților de diferite capacități fără a pierde spațiu de stocare. În mod implicit, SHR folosește întotdeauna o unitate pentru redundanță. Cu toate acestea, dacă aveți patru unități sau mai multe, puteți alege să utilizați SHR-2, care rezervă două unități pentru redundanță, similar cu RAID 6. Trebuie să aveți în vedere faptul că puteți începe cu SHR și faceți upgrade la SHR-2 mai târziu, dar nu puteți face contrariul.

SHR oferă performanțe excelente, chiar dacă este puțin mai lent decât RAID-urile standard, și este foarte rezistent în procesul de asigurare a securității datelor. De exemplu, SHR poate supraviețui atunci când mai multe unități eșuează simultan.

Synology DS1621+

Unul dintre produsele pe care Synology le recomandă a fi utilizat în mediul companiilor mici și mijlocii este modelul DS1621+, un NAS cu 6 bay-uri, procesor AMD Ryzen V1500B cu patru nuclee ce lucrează la 2,2 GHz și maxim 32 GB de memorie ECC DDR4. Soluție axată către performanță și stabilitate în exploatare, DS1621+ este destinată mediului business ce caută o soluție fiabilă și rapidă. Oferă o viteză secvențială de scriere de până la 1.1GB/s, cu 75% mai mare față de generația anterioară DS1618+, dar și o citire random 4KB cu 110K IOPS, cu 174% mai mult decât modelul anterior.

Unitatea vine echipată cu două sloturi M.2 2280 ce permite instalarea de SSD-uri NVMe, consecința fiind obținerea unei performanțe cu 20% superioare pentru datele accesate în mod frecvent prin stocarea memoriei cache pe aceste unități foarte rapide. Și din punct de vedere al conectivității la rețea DS1621+ are o poziție foarte bună, deoarece permite instalarea unei plăci de reţea 10GbE. Echipamentul oferă șase compartimente pentru unități de stocare, însă așa după cum ne informează producătorul din denumirea produsului, acesta poate gestiona până la 16 unități folosind extensia Synology DX517.

DS1621+ poate fi folosit pentru a proteja datele din alte surse. Active Backup pentru mediul business permite centralizarea backup-ului din mai multe surse dintr-o rețea externă, cum ar fi PC-uri, mașini virtuale sau chiar din suita Microsoft sau Google. Toate datele sunt adunate într-un singur loc de unde pot fi accesate și gestionate corespunzător.

Synology DS920+

Acest model acomodează un număr mai mic de unități și se adresează cu precădere utilizatorilor care vor un nivel mai mare de performanță și flexibilitate. Echipate cu procesor quad-core Intel Celeron J4125 și 2GB memorie RAM, unitîțile DS920+ oferă câte 2 slot-uri M.2 cu suport NVME și patru locașuri de 3.5”. Modelul este compatibil cu unitatea de extensie Synology DX517, ceea ce oferă utilizatorilor o stocare extinsă cu încă 5 bay-uri suplimentare.

Synology DS920+ este un NAS foarte stabil pentru companiile mijlocii sau chiar pentru utilizatorii casnici care doresc să obțină un pic mai mult de la primul lor NAS. Fie că îl rulați pentru a vă gestiona biblioteca media, fie că doriți să ruleze mașini virtuale alături de o soluție personală de stocare în cloud, Synology DS920+ are câteva caracteristici excelente care îl fac o alegere solidă.

Pe panoul frontal al echipamentului aveți cele patru locașuri, cu încuietori de acționare independente și un sistem facil pentru a adăuga sau a elimina unități, sistem ce nu necesită folosirea unor instrumente ajutătoare. Există, de asemenea, un port USB 3.0 frontal, buton de alimentare și indicatoare de stare LED.

În spate veți găsi un alt port USB 3.0, un port eSATA pentru extinderea ulterioară a unității și două porturi de rețea de 1 GbE cu suport Link Aggregation / Failover. Unitățile sunt ușor de înlocuit: scoateți pur și simplu un tray, introduceți unitatea de disc și glisați-l înapoi în loc. Pentru unitățile de 2,5”, va trebui să utilizați șuruburi pentru a le atașa la tava unității, dar unitățile standard de 3,5” vor intra fără probleme.

Cu patru unități instalate, Synology DS920+ acceptă o capacitate brută maximă de 64 TB (4 x 16 TB), în funcție de configurarea RAID pe care ați selectat-o. Aceasta poate fi extinsă la încă 144 TB prin adăugarea unui modul de expansiune Synology DX517 conectat la portul eSATA.

Pe plan intern, procesorul Intel Celeron J4125 care rulează la maxim 2,7 GHz poate folosi un maxim de 8 GB RAM DDR4, un suport necesar pentru oricine dorește să ruleze VM-uri.

Ce model să aleg?

Desigur, utilizatorii avansați care au mai utilizat versiuni de sisteme NAS au deja o imagine de ansamblu asupra necesarului de resurse, însă cei care se află la început de drum vor aprecia suportul partenerilor Synology de la care vor obține mai multe detalii legate de performanțele soluțiilor oferite de producător.