La începutul carierei mele de jurnalist IT, am testat mai multe versiuni ale lui FineReader. Am făcut și un test comparativ acum mai mulți ani și versiunea de atunci a FineReader a câștigat la acuratețea procesului de OCR și la toate celelalte aspecte.

Gama de produse ABBYY este fără îndoială mult mai largă decât cea existentă acum 15 ani, când am testat primele versiuni ale produsului. În acest articol, ne-am propus să testăm versiunea de bază – FineReader PDF 15 – versiune care stă la bază tuturor aplicațiilor pe zona de enterprise dezvoltate de companie.

Prima impresie

Interfața se remarcă prin existența riboanelor (similare cu cele din Microsoft Office), acestea permițând accesul rapid la funcțiile principale ale aplicației. FineReader primește nota 10 din partea noastră la capitolul ergonomie. Un utilizator chiar neexperimentat, va învăța funcțiile de bază ale aplicației din prima oră. Panoul Deschidere vă permite să deschideți un fișier PDF și să convertiți unul sau mai multe fișiere PDF sau imagini în Word, Excel, PowerPoint și alte formate. Opțiunile de conversie a fișierelor existente vă permit să convertiți fișiere PDF, imagini individuale sau să combinați un număr de fișiere PDF și imagine într-un singur document.

Interfața simplă și bazată pe riboane Panoul Open facilitează lucrul cu diversele formate de fișiere

OCR (Optical Character Recongnition)

Funcția OCR a fost facilitatea de bază a produsului și cea cu care s-a impus aplicația încă de acum 30 de ani când a fost lansată. La acest capitol, produsul a rămas fără îndoială leader detașat. Am testat OCR-izarea pentru diverse tipuri de documente, inclusiv pentru cele mai puțin lizibile sau pentru documente redactate la mașina de scris, iar rezultatele au fost excelente în toate situațiile. Suplimentar, funcția de IA de recunoaștere a imaginilor în text funcționează foarte bine.

Interfața de OCR-izare include: o bară laterală în stângă care arată miniaturile fiecărei pagini; un panou mare cu o imagine a paginii curente; un alt panou cu textul pe care aplicația l-a citit prin OCR din pagina curentă. Puteți edita OCR-izarea inițială a aplicației deselectând zone cu text, marcaje sau imagini pe care nu doriți să le păstrați în rezultat. Dacă aplicația a interpretat în mod eronat un text ca un tabel sau invers, îl puteți corecta cu câteva clicuri de mouse.

Funcția de OCR-izare este simplu de utilizat

Documente digitale

Astăzi, documentele digitale au căpătat o importanță majoră. Dintre aceste formatul PDF este folosit pe scară largă, iar în denumirea produsului a fost adăugat acest acronim și foarte multe funcții care permit editarea acestui format. Setul de funcții FineReader pentru editare PDF este în esență același pe care îl veți găsi pentru editarea PDF în Adobe Acrobat, Nitro Pro și alte aplicații PDF de ultimă generație. Puteți crea formulare, puteți semna digital documente și este posibilă editarea de imagini sau text.

Pentru PDF-uri sunt disponibile și funcții avansate de editare, cum ar fi crearea de formulare

Versiuni pentru telefoanele mobile

Fiecare smartphone modern este un computer destul de puternic. Deci, de ce să nu-l utilizați pentru stocarea documentelor, cu scanări perfecte și recunoaștere text online și offline – totul în buzunar. FineReader PDF pentru iOS și Android este un frate mai mic al PDF FineReader.

FineReader PDF Mobile este un scaner mobil inteligent bazat pe IA, care captează rapid documente, creează copiile lor electronice în PDF și JPEG și extrage texte din scanări fără a necesita o conexiune la Internet. FineReader PDF Mobile oferă conversia în cele mai populare 12 formate de documente. Aplicația este un scaner mobil și editor PDF all-in-one. Nu mai trebuie să utilizați mai multe aplicații pentru a scana, recunoaște, converti, adnota, semna și partaja documente – acum puteți face totul într-un singur loc.

Versiunea pentru telefoanele mobile cu Android

Avantajul scanării cu un smartphone este mobilitatea. Scanarea hârtiei nu va mai necesita dispozitive desktop masive la birou sau acasă. Mai mult, deoarece smartphone-ul este întotdeauna la îndemână, o scanare poate fi creată oriunde – la o cafenea, într-o călătorie de afaceri, la o conferință, la o universitate. Tot ce aveți nevoie este o suprafață destul de orizontală, cu un fundal suficient de contrastant.
FineReader PDF pentru iOS are o funcție BookScan. BookScan este o caracteristică unică pentru digitalizarea cărților rapid și ușor. Este mult mai rapid să faci o fotografie a două pagini orientate simultan decât a fiecăreia dintre ele separat. De asemenea, imaginile fotografiate ale paginilor cărții sunt aproape întotdeauna distorsionate, deoarece paginile nu sunt plate atunci când o carte este deschisă. BookScan împarte automat paginile cărții orientate în două imagini separate, elimină orice defecte și îndreaptă liniile de text curbate pentru a crea imagini asemănătoare scanării care pot fi OCR-izate cu o precizie ridicată.

Modul de recunoaștere OCR online acceptă 193 de limbi și exportă în 12 formate de documente, păstrând formatarea textului original. Aceasta înseamnă că textul recunoscut va arăta la fel ca în fotografia originală, dar va deveni modificabil. Modul de recunoaștere offline acceptă 63 de limbi și exportă text simplu în format TXT. În acest mod, recunoașterea se efectuează local pe dispozitiv.

Top 3 noi funcționalități din FineReader PDF 15

  1. Îmbunătățirea funcției de PREVIEW – Nu este întotdeauna necesar să deschideți fiecare fișier PDF doar pentru a vedea rapid despre ce este vorba. Dacă FineReader 15 este setat ca vizualizator PDF implicit, cea mai recentă versiune vă poate oferi o previzualizare completă a unui document PDF direct în Windows Explorer sau în Microsoft Outlook. Extindeți panoul de previzualizare și derulați confortabil printre pagini.
  2. Deschiderea mai rapidă a fișierelor – Dacă lucrați cu multe documente PDF, timpul de deschidere poate deveni critic. FineReader 15 a fost optimizat în continuare pentru a accelera deschiderea fișierelor PDF. Timpul de deschidere a fost redus cu o medie de 13%.
  3. Lucrul cu tabele – În FineReader, puteți copia un tabel dintr-un document PDF . Acum, butoanele dedicate apar într-un loc mai convenabil , exact după ce ați realizat selecția și cu un scurt text care explică ce face funcția și care va fi rezultatul după ce ați folosit-o. De asemenea, FineReader copiază cu exactitate formatarea textului – dimensiunea fontului, tipul de caractere, sublinierea și fontul în sine (dacă este permis de licența fontului) – atunci când extrageți text și tabele. Acest lucru elimină practic nevoia de a le reformata după ce le-ați lipit din clipboard în locul dorit.

Concluzii

FineReader este fără îndoială unul dintre cele mai bune soluții de OCR-izare existente pe piață. Produsul a primit 5 stele din partea noastră și este recomandat de ITChannel. Utilizările soluției sunt foarte diverse, de la utilizarea individuală, până la cabinete de avocatură, notariate sau servicii financiare. Ce este important de subliniat este că pe lângă soluția FineReader, ABBYY deține în portofoliu soluții dedicate diverselor verticale profesionale. Produsele ABBYY sunt distribuite de ASBIS în România (www.asbis.ro).

Silviu Cojocaru