Sistec, unul dintre cei mai importanți integratori IT de pe piața românească, împreună cu două companii partenere de pe piața locală, au câștigat la finalul lunii iulie 2014 o licitație ce presupune digitizarea fondului de arhivă a actelor de stare civilă din Republica Moldova. Astfel, compania românească va digitiza nouă milioane de pagini, ce reprezintă acte de stare civilă din perioada sovietică și contemporană.

Procesul de digitizare a arhivei actelor de stare civilă din Republica Moldova a început în urmă cu mai bine de un an, când o companie originară din Estonia a câștigat licitația pentru a digitiza patru milioane de acte de stare civilă de dinainte de 1944. Arhiva Serviciului de Stare Civilă cuprinde 20 de milioane de acte, o parte dintre acestea fiind digitale din start.

În momentul de față, Sistec, alături de ceilalți doi parteneri români, vor digitiza nu mai puțin de nouă milioane de acte din Republica Moldova, ce includ certificatul de naștere, de căsătorie, divorț și deces. Majoritatea documentelor sunt scrise cu caractere chirilice și pot fi accesate pe portalul guvernamental servicii.gov.md, prin folosirea semnăturii mobile sau a celei digitale. Actele pot fi plătite prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.

“Experiența pe care am avut-o cu această licitație a fost una de excepție, dat fiind faptul că am găsit, în Republica Moldova, oameni capabili să ofere soluții tehnologice moderne pentru îmbunătățirea calității serviciilor guvernamentale oferite cetățenilor țării. Prin digitizarea arhivei de stare civilă din perioada sovietică și contemporană va fi redus timpul petrecut la ghișee și va crește ritmul de furnizare a serviciilor”, a declarat Radu Dinescu, Managing Director Sistec Confidențial.

Practic, digitizarea arhivei actelor de stare civilă presupune scanarea, introducerea metadatelor, verificarea calității informațiilor preluate și, în final, transferul acestora în MCloud,  platforma de cloud computing a Republicii Moldova. Sistec va realiza acest lucru pentru actele emise după anul 1944 folosind forța de muncă locală.

În afară de echipa din Republica Moldova, Sistec va aduce din România resurse tehnologice  și coordonatori operaționali care să se ocupe de digitizarea certificatelor de naștere, căsătorie, divorț și deces.

Actele pentru această licitație au fost depuse în luna iunie a acestui an, pentru ca, la finalul lui iulie, să se fi semnat deja contractul cu Guvernul Republicii Moldova. Proiectul, în valoare de aproximativ 750.000 de dolari, urmează să se desfășoare în următorii doi ani și are ca obiectiv gestionarea mai eficientă și sigură a datelor și păstrarea actelor de stare civilă pe suport electronic la o calitate ridicată.