Romtelecom investește în modernizarea rețelei naționale prin introducerea, în premieră în România, a primelor linkuri 100G, bazate pe tehnologia IP furnizată de Cisco și DWDM ADVA. Noua arhitectură este flexibilă și scalabilă, reduce substanțial complexitatea rețelei, crește eficiența operațională și permite trecerea la noua generație de servicii.

Procesul de îmbunătățire a performanțelor rețelei IP Core a Romtelecom a fost inițiat în 2013 și se va încheia în 2015.  În cursul acestui an vor fi conectate, cu ajutorul linkurilor 100G, trei dintre cele mai importante noduri ale rețelei naționale Romtelecom. Tehnologia Cisco va fi utilizată pentru rețeaua IP/MPLS (Multi Protocol Label Switching –arhitectură de routare pentru Internet), iar tehnologia DWDM furnizată de ADVA pentru rețeaua de transport al datelor.

“Deținem cea mai extinsă rețea la nivel național și facem eforturi permanente pentru a-i exploata capabilitățile în beneficiul clienților noștri. Acum implementăm o soluție inovatoare de creştere a capacităţii reţelei de date, sporind în acelaşi timp disponibilitatea şi fiabilitatea acesteia”, a declarat Bob Konstantinidis, Director Executiv Operaţiuni şi Tehnologie Romtelecom și Cosmote România.

Inițiativa face parte dintr-un proiect amplu de pregătire a infrastructurii Romtelecom pentru trecerea la tehnologia “All IP”, proces care ar urma să fie finalizat la sfârșitul anului 2018. Noua infrastructură va putea susține creșterea explozivă a traficului IP datorată înmulțirii numărului de dispozitive, aplicații și servicii de generație viitoare precum aplicațiile video și serviciile cloud care funcționează peste Internet.

”Dincolo de beneficiile legate de scalabilitate, rețelele de generație viitoare precum cea implementată de Romtelecom contribuie substanțial la reducerea costurilor operaționale ale operatorului prin diminuarea numărului echipamentelor necesare, cu toate costurile implicite (achiziție, mentenanță, service, consum energetic etc), dar și ca urmare a managementului centralizat al rețelei”, a declarat Dorin Pena, Manager General Cisco România.

Infrastructura de rețea are la bază două dintre cele mai performante platforme IP furnizate de Cisco: Cisco ASR9000 și Cisco CRS-3, capabile să asigure livrarea unei game extinse de servicii de generație nouă, precum serviciile mobile și de cloud, la viteze sporite.

  • Cisco ASR9000 este o platformă proiectată să ofere flexibilitate rețelelor de date, cu capacitate de până la 96 Tbps per sistem. Soluția  asigură livrarea sigură și scalabilă pentru o gamă largă de servicii și aplicații, de la video, internet rezidențial și servicii business, până la servicii de cloud.
  • Cisco CRS-3 este o platformă pentru nucleul rețelelor IP,  proiectată să suporte cantități mari de date, de până la 322 Tbps, oferind scalabilitatea și fiabilitatea necesare noilor generații de servicii.

Rețeaua IP Core funcționează ca suport pentru toate serviciile furnizate de Romtelecom clienților persoane fizice, companii sau alți operatori.