Românii cheltuie, în medie, 200 de lei pentru achiziţia unui smartphone, optează pentru ofertele la abonament şi preferă sistemul Android, potrivit oficialilor EuroGsm. Bugetul mediu pentru achiziţia telefoanelor la liber se ridică la 1.200 de lei, iar printre criteriile de selecţie se numără camera foto, dimensiunea ecranului şi spaţiul de stocare.

Dintre cele mai bine vândute smartphone-uri în reţeaua EuroGsm, 80% sunt cu sistem Android, restul fiind reprezentat de alte sisteme de operare, în special iOS, dar şi Windows Phone sau Blackberry. Bugetul mediu de achiziţie este de aproximativ 200 de lei, pentru telefoanele cumpărate la abonament, în timp ce bugetul pentru cele achiziţionate la liber se situează între 1.000 şi 1.200 de lei”, a declarat Zoltan Halmai, directorul comercial al EuroGsm.

Potrivit celor mai recente estimări de piaţă ale GfK Retail and Technology, din piaţa măsurată de GfK, în primele cinci luni ale anului, în România au fost comercializate aproximativ 471.000 smartphone-uri, dintre care mai mult de 80% au sistem de operare Android.

„Cele mai populare smartphone-uri cu sistem de operare Android comercializate de către EuroGsm sunt cele din gama Galaxy, de la Samsung, clienţii orientându-se către aceste dispozitive datorită renumelui brandului şi al preţului, care le fac foarte atractive”, a adăugat Zoltan Halmai.

Printre cele mai comercializate smartphone-uri Android în reţeaua EuroGsm se numără dispozitivele Orange Nivo, Samsung Galaxy Young, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S3 Mini si Acer Liquid Z2 .

Cel mai scump smartphone Android din oferta companiei este dispozitivul HTC One Dual SIM, la preţul de 3.499,90 lei, iar cel mai ieftin este telefonul LG Optimus Net, la preţul de 319,90 lei, ambele fiind disponibile fără abonament. „Oferim şi telefoane la preţul de 1 euro, pe care le comercializăm pe bază de abonament Orange, iar printre modelele disponbile la acest preţ se află smartphone-uri precum Acer, Alcatel, LG sau Samsung”, a mai precizat Zoltan Halmai.

Camera foto, ecranul şi memoria, cele mai importante criterii de selecţie

Printre cele mai importante criterii la achiziţia unui smartphone se numără camera foto, dimensiunea ecranului şi memoria acestuia, utilizatorii fiind interesaţi de cumpărarea unui dispozitiv pe care să îl utilizeze similar PC-urilor.

„Camera foto reprezintă în continuare un criteriu important după care sunt selectate telefoanele, dar şi diagonala ecranului sau spaţiul de stocare reprezintă criterii după care clienţii se orientează la achiziţia unui nou smartphone”, apreciază Marius Boca – The PhoneGeeks, diviza de tehnică şi telefonie mobilă a EuroGsm.