Ediția specială combină ecranul secundar ROG ScreenPad Plus cu procesoare de generația următoare și un ecran principal actualizat.

  • ROG ScreenPad Plus: ecranul secundar tactil de 14,1 inchi cu suport pentru stylus deschide noi posibilități pentru streaming, creare de conținut și multitasking.
  • GPU și CPU de generație următoare: GPU-ul de laptop până la GeForce RTX™ 3080 și procesorul mobil AMD Ryzen™ 9 5900HX oferă o putere de calcul fără egal.
  • Ecran principal actualizat: Opțiunile de ecran la 300 Hz Full HD și 120 Hz 4K 100% Adobe RGB oferă rate de reîmprospătare înalte cu Adaptive-Sync și culori Validate Pantone.
  • Răcire inovatoare: Modulul termic actualizat AAS Plus cu metal lichid permite alimentarea procesoarelor cu mai multă energie fără a crește nivelul de zgomot.

ASUS Republic of Gamers (ROG) a anunțat astăzi o ediție specială a laptopului de gaming cu ecran dublu Zephyrus Duo 15 SE. Noul notebook combină un ecran principal actualizat de 15,6 inchi cu apreciatul ROG ScreenPad Plus, care oferă control tactil pe un ecran secundar de 14,1 inchi, îmbunătățind totul, de la gaming și streaming la creare de conținut și multitasking.

Noul Zephyrus Duo 15 SE încorporează, de asemenea, procesoare care urca în gamă până la un procesor mobil AMD Ryzen™ 9 5900HX de generația următoare și un GPU NVIDIA GeForce RTX™ 3080. Sistemul său de răcire inovator AAS Plus include ventilatoare reproiectate care ajută la disiparea a până la 165 W de putere de procesare combinată. Un panou premium 4K la 120 Hz afișează imagini fără compromis atât pentru gaming, cât și pentru activități creative, în vreme ce un ecran alternativ la 300 Hz oferă viteze de afișare de clasa esports. Stocarea RAID aproape că dublează fluxul de date procesat prin conectarea SSD-urilor duale direct la CPU.

O gamă mai largă de configurații face ecranul secundar al lui Zephyrus Duo 15 SE accesibil unei audiențe mai mari. Toate modelele încorporează patru boxe cu Dolby Atmos pentru a îmbunătăți redarea audio, un sistem avansat de anulare a zgomotelor pentru a curăța comunicațiile vocale, un slot microSD care simplifică accesarea media, precum și suport pentru încărcare rapidă care sporește mobilitatea în condițiile reale de utilizare. De asemenea, modelele au un corp complet metalic cu o nouă estetică Dot Insight, care îmbină aspectul profesional cu accente mai subtile, lustruite cu laser.

ROG ScreenPad Plus

Adăugarea unui nou ecran a reprezentat o provocare unică, dat fiind formatul ultra-subțire. Fiecare milimetru de spațiu și gram de greutate trebuie luate în considerație, iar ecranul secundar trebuie să fie suficient de mare pentru a fi util și comod în timpul utilizării cu comenzi tactile sau cu un stylus. ASUS a devenit un pionier al acestui tip de ecran, odată cu originalul ZenBook Pro Duo, iar ROG a dus lucrurile la nivelul următor.

ROG Zephyrus Duo 15 SE pune același ecran secundar ScreenPad Plus pe o platformă care se înclină sporind confortul și utilitatea în vreme ce deschide și un spațiu mai mare de admisie a aerului, care îmbunătățește fluxul de aer pentru sistemul de răcire. Atunci când laptopul este deschis, ROG ScreenPad Plus se ridică la un unghi de 13° pentru vizualizarea și interacționarea facilă cu ecranul tactil. Această mișcare este fluidă și atent sincronizată prin intermediul unei balamale personalizate, care înclină carcasa în vreme ce ridică ecranele.

La 14,1 inchi, acesta este cel mai mare ecran secundar disponibil într-un laptop de gaming aflat în producție de serie. Panoul IPS oferă unghiuri largi de vizualizare pe întreaga lățime a carcasei și oferă un spațiu suplimentar mare. Gamerii se pot bucura de o experiență mai fluidă jucându-se pe ecranul principal în vreme ce mențin accesibile dedesubt, pe ecranul secundar, ferestre de chat și controale pentru streaming. Creatorii de conținut pot lucra aerisit pe ecranul principal, menținând barele de instrumente, cronologiile și materialele de referință pe ecranul secundar. Și alte tipuri de multitasking beneficiază, de asemenea, de această extensie de ecran. Ecranul tactil funcționează chiar și cu stylus-ul activ ASUS Pen, permițând utilizatorilor să scrie sau să deseneze de mână.

ROG lucrează cu dezvoltatorii de jocuri și cu artiștii pentru a aduce noi experiențe pe ROG ScreenPad Plus. Mult așteptatul joc Dying Light 2 de la Techland mută chat-ul co-op pe ecranul secundar pentru o vizualizare facilă și adaugă controale tactile pentru comutarea rapidă între obiectele din inventar și misiuni. Partajarea unei platforme cu ecran secundar cu laptopurile ASUS ZenBook Pro Duo oferă compatibilitate cu un puternic Panou de Control ProArt care va veni pe aceste dispozitive. Competiția ROG Art of the Duo a arătat, de asemenea, cum pot folosi artiștii ecranul suplimentar pentru a îmbina muzică și imagini inspirate de joc.

ROG ScreenPad Plus funcționează, de asemenea, cu multe instrumente și aplicații care îmbunătățesc intuitiv munca și divertismentul de zi cu cu zi. Task Group capturează instantanee ale aranjamentelor preferate de utilizatori pentru aplicații pe ambele ecrane și încarcă configurații optimizate pentru diferite scenarii. Utilitarele de sistem din ROG Armoury Crate sunt scalate pentru ecranul secundar și afișează un util monitor de resurse care urmărește statistici vitale precum frecvențele CPU și GPU. XSplit Gamecaster este și el optimizat pentru al doilea ecran, facilitând administrarea unei transmisii în paralel cu rularea unui joc. Overwolf oferă un avantaj în sistem multi-ecran, cu îmbunătățiri precum statistici în timp real, recomandări de construcție a sistemelor și multe altele pentru jocurile populare. Iar stația de lucru audio digitală FL Studio își poate muta mixerul la îndemână pe ScreenPad Plus, ceea ce oferă producătorilor de muzică mai mult spațiu pe ecranul principal pentru celelalte instrumente ale aplicației.

Ecran principal îmbunățit

Zephyrus Duo 15 SE și-a dus ecranul principal într-o nouă eră Ultra HD, cu un panou 4K cu rata de reîmprospătare de 120 Hz și un timp de răspuns din clasa esports, de 3 ms gri-la-gri. Cu o acoperire completă a largului spațiu de culoare Adobe RGB, acest ecran premium opțional echilibrează crearea de conținut de nivel profesional cu un gaming fluid și clar.

Pentru jocurile cu ritm rapid, Duo este disponibil, de asemenea, cu un ecran Full HD cu o rată de reîmprospătare de 300 Hz și un timp de răspuns de 3 ms. Rata de reîmprospătare ultra-înaltă o depășește pe cea standard de la turneele esports și face jocurile incredibil de fluide, în vreme ce timpii de răspuns adecvați mențin claritatea imaginii pentru o urmărire și o țintire precisă.

Ambele ecrane principale opționale folosesc tehnologia Adaptive-Sync pentru a adapta rata de reîmprospătare a panoului la cea a GPU-ului. Coordonarea precisă a acestor componente îmbunătățesc imersiunea în lumea jocului prin eliminarea efectelor de tăiere a imaginii, minimizarea sacadărilor perceptibile și reducerea latențelor la intrare. Ecranele de nivel IPS sunt, de asemenea, calibrate din fabrică pentru a satisface cerințele stringente ale validării Pantone. Acest proces garantează acuratețea culorilor, oferind creatorilor fidelitatea de care au nevoie și permițând gamerilor să se bucure de experiența grafică pe care au intenționat-o dezvoltatorii și artiștii.

ROG ScreenPad Plus vine cu două rezoluții pentru a se potrivi cu ecranele principale. O opțiune 4K afișează texte și linii excepțional de clare la 3.840 x 1.100 pixeli, în vreme ce o alternativă de 1.920 x 550 pixeli se potrivește bine cu opțiunea Full HD pentru ecranul principal. Ambele utilizează tehnologie de nivel IPS și rate de reîmprospătare de 60 Hz.

GPU și CPU de generație următoare

Zephyrus Duo 15 SE își susține opțiunile de ecran cu rată de reîmprospătare înaltă cu un GPU pentru laptop care poate merge până la GeForce RTX™ 3080. Grație răcirii avansate și ROG Boost, chipul poate rula la până la 1.645 MHz la 115 W cu ROG Boost și cu alți 15 W disponibili de la Dynamic Boost – o gamă de putere mai mare decât cea pe care o pot avea laptopurile similar de subțiri.

Mai multă putere ajută GPU-ul să ofere jocuri rapide și fluide în toate genurile, de la shooter-ele intense la RPG-urile cu efecte cinematografice. La fel ca restul seriei GeForce 30, acest GPU se bazează pe o nouă arhitectură NVIDIA Ampere, cu nuclee CUDA actualizate pentru shading programabil, nuclee RT îmbunătățite pentru ray tracing în timp real, precum și nuclee Tensor îmbunătățite pentru accelerarea AI. Această combinație versatilă îmbunătățește performanțele și grafica în jocuri, în afară de accelerarea altor sarcini de lucru precum procesare de imagini, modelarea 3D și deep learning. De asemenea, este susținut de o masivă cantitate de memorie video de 16 GB de VRAM GDDR6, rezervată exclusiv pentru GPU.

Un procesor mobil AMD Ryzen™ 9 5900HX cu 8 nuclee și 16 fire de execuție oferă un spor substanțial oricărei sarcini de lucru. Construită pe baza unei tehnologii de fabricație revoluționare pe 7 nm, această nouă generație de procesoare mobile din seria Ryzen 5000 îmbina cea mai recentă arhitectură Zen 3 cu un cache on-chip mai mare, de până la 20 MB. Este proiectat să livreze o experiență mai captivantă a jocurilor pe laptop și poate procesa sarcini de lucru serioase, precum randarea 3D, crearea de conținut și multitasking intensiv.

Ryzen 9 5900HX scalează până la 50 W de putere susținută atunci când GPU-ul este activ și 90 W de unul singur, aproape dublând wattajul tipic pentru această clasă de procesoare. Activând automat modul de operare Turbo, frecvența de ceas a procesorului crește cu 200 MHz, împingând și mai departe performanțele.

SSD-urile duale NVM Express® PCIe® x4 SSD rulează în RAID 0 pentru a oferi până la 2 TB de stocare pentru o bibliotecă masivă de jocuri și un portofoliu profesional. CPU-ul Ryzen permite ambelor drive-uri să se conecteze direct la procesor fără să partajeze lățimea de bandă, permițând rate de transfer excepționale, de până la 7000 MB/s.

Cu până la 32 GB de memorie combinată integrată și SO-DIMM, ai la dispoziție mult RAM DDR4-3200 pentru multitasking pe mai multe ecrane. Utilizatorii au libertatea de a emite stream-uri de înaltă calitate în vreme ce folosesc software pentru chat, pot lucra pe proiecte și seturi de date mari și pot deschide fără întârziere oricâte tab-uri de browser au nevoie.

Răcire inovatoare

Procesoarele high-end își pot atinge potențialul deplin doar dacă răcirea permite asta, așa că integrarea lor într-un sistem subțire este o provocare deosebită. ROG a redefinit răcirea laptopurilor ultra-subțiri odată cu modelul original ROG Zephyrus, al cărui Active Aerodynamic System (AAS) a îmbunătățit fluxul de aer prin deschiderea unei admisii de 7-10 mm de-a lungul părții de jos a laptopului atunci când utilizatorul ridică capacul. În modelul original Zephyrus Duo 15, ecranul tactil ce se înclină a deschis o admisie mult mai mare, de 28,5 mm, care a permis ventilatoarelor să absoarbă aer mai rece de deasupra laptopului, în loc de aerul mai cald de dedesubt. Această admisie masivă a sporit cu până la 30% fluxul de aer față de modelele AAS precedente, meritându-și titulatura AAS Plus.

Zephyrus Duo 15 SE sporește și mai mult eficiența răcirii AAS Plus, permițând alimentarea cu mai multă energie a procesoarelor, fără o creștere a nivelului de zgomot. Unul dintre elementele cheie ale acestei îmbunătățiri este noul design Arc Flow al ventilatoarelor, cu pale radical reproiectate, care mută mai silențios mai mult aer. Fiecare ventilator are 84 de pale care variază în grosime de la bază și până la vârf pentru a maximiza fluxul de aer, iar palele sunt finisate cu un model special aerodinamic în formă de undă, care minimizează turbulențele și zgomotul. Acestea sunt primele ventilatoare fabricate cu o nouă versiune a polimerului ROG cu cristal lichid, care permite realizarea de pale cu o grosime de numai 0,1 mm, care rămân suficient de puternice pentru a se putea roti la valori RPM mari. Combinația dintre forma nouă și palele mai subțiri îmbunătățește fluxul de aer cu până la 13 % comparativ cu generația precedentă. Cu tehnologia 0dB, ventilatoarele rămân complet oprite atunci când temperaturile CPU-ului și GPU-ului sunt joase în modul de operare Silent. Asta face răcirea cu adevărat silențioasă în sarcini de lucru ușoare.

Pentru a adăuga și mai multe rezerve în materie de răcire, CPU-ul este acoperit cu un compus de metal lichid de la Thermal Grizzly, reducând temperatura procesorului cu până la 10°C comparativ cu pasta termică obișnuită. Aplicarea materialului exotic este o operațiune delicată, realizată în mod tipic manual. Această abordare nu este potrivită pentru producția în masă, așa că ROG a folosit echipamente personalizate pentru a automatiza procesul cu precizie mecanică și a proiectat o garnitură internă specială pentru a reține compusul. Pentru 2021, ROG a actualizat acest proces brevetat pentru CPU-urile AMD, adăugând un pas special pentru protejarea componentelor montate la suprafață pe pachetul procesorului. Folosirea metalului lichid pentru accelerarea transferului de căldură de la noile chip-uri oferă o rezervă termică pe care diferitele moduri de operare o pot folosi pentru a diminua zgomotul, a reduce temperaturile sau a spori performanța.

Cele cinci conducte de căldură ale modulului de răcire înlătură energia termică de la CPU, GPU, VRAM, și VRM. Ele o distribuie pe patru radiatoare cu lamele ultra-subțiri care maximizează suprafața de disipare termică în vreme ce scad rezistența la fluxul de aer. Există 222 de lamele care au în total o suprafață de disipare de 112.357 mm², chiar mai mare decât cea a modelului original Zephyrus Duo 15.

Cerințele de răcire se modifică în funcție de sarcină, așa că ROG oferă multiple moduri, tunate pentru diferite situații. Modul Silent reduce ușor viteza pentru a menține zgomotele la un nivel scăzut, ceea ce este ideal pentru sarcinile cotidiene. Modul Performance oferă puterea de calcul necesară pentru un număr mare de cadre în jocuri fără un zgomot excesiv. Modul Turbo realizează un overclocking de procesor cu 200 MHz pentru a atinge viteze mai mari, cu un profil mai zgomotos al ventilatoarelor.

Utilizatorii pot comuta manual între modurile de operare cu o tastă rapidă de pe tastatură sau automat cu Scenario Profiles. Disponibile în utilitarul ROG Armoury Crate, Scenario Profiles permit utilizatorilor sa asocieze jocuri sau aplicații individuale cu anumite moduri de operare, efecte de iluminare și alte setări de sistem. Profilurile sunt activate de aplicația care rulează în prim plan, oferind tranziții perfecte între preferințele pentru diferitele sarcini.

Taste pentru confort și acuratețe

Componentele interne puternice pot face uneori tastatura laptopurilor deranjant de caldă în timpul sesiunilor lungi de gaming sau cu sarcini de lucru solicitante susținute. Zephyrus Duo 15 SE poziționează tastatura pentru a menține mâinile utilizatorilor departe de cele mai calde părți ale laptopului și creează mai mult spațiu pentru ecranul secundar. Acest design permite încheieturilor utilizatorului să stea pe masă, la fel ca la o tastatură desktop, iar un palm rest detașabil oferă confort îmbunătățit.

Mai multe îmbunătățiri upgradează zona principală de intrare de sub ecranul tactil. Taste rapide dedicate fac mai comode controlul volumului și oprirea microfonului. Grupurile separate de taste funcționale sunt mai ușor de identificat dintr-o privire. Tehnologia ROG Overstroke ridică punctul de acționare al comutatoarelor pentru un răspuns mai rapid. Multiple taste pot fi apăsate rapid grație N-Key rollover, care înregistrează precis fiecare apăsare. Touchpad-ul poziționat la dreapta poate aprinde și un numpad digital, cu o apăsare de buton.

În vreme ce numpad-ul virtual este vizualizat în roșu, tastatura are iluminare RGB per tastă, care este excelentă pentru a evidenția comenzile critice și scurtăturile care economisesc timpul. Utilizatorii pot marca legături importante de taste pentru jocuri sau pentru optimizarea fluxurilor de lucru și pot coordona iluminarea colorată cu un întreg ecosistem de periferice compatibile Aura Sync.

Putere portabilă

Zephyrus Duo 15 SE iese cu adevărat în evidență. Carcasa sa suplă are o grosime de doar 20,9 mm și cântărește numai 2,4 kg. Fabricată dintr-un aliaj de magneziu cu aluminiu, carcasa complet metalică este tare și rezistentă. Designul Dot Insight folosește linii clare și anodizare pe negru pentru a insufla un sentiment de profesionalism care se potrivește în orice mediu, în vreme ce accentele lustruite cu laserul și tăiate perfect cu diamantul adaugă un aspect care contrastează cu suprafețele discrete.
O baterie de mare capacitate de 90 Wh oferă o autonomie extinsă, iar tehnologia de încărcare rapidă o duce la 50 % în doar 30 minute. Laptopul suportă, de asemenea, încărcare de la dispozitive Type-C de până la 100 W. Abilitatea de a se încărca de la acumulatori USB sporește mobilitatea utilizatorilor și reduce nevoia lor de a căuta prize de perete. Cu toate ca adaptorul AC este necesar pentru performanță completă, un adaptor USB-C este mult mai mic și mai ușor de transportat și este suficient de puternic pentru utilizare cotidiană. Un singur adaptor Type-C poate fi, de asemenea, folosit pentru a alimenta laptopul, telefonul și alte dispozitive ale utilizatorului.

Ridică volumul și filtrează zgomotul

Tehnologia Dolby Atmos pune utilizatorul în centrul acțiunii, cu sunet virtual surround pe 5.2.1 canale. Numărul de boxe s-a dublat față de modelul original Zephyrus Duo; două tweeter-e trimit sunetul direct către utilizator, în vreme ce alte două woofer-e reflectă bașii în masa de sub laptop. Tehnologia Smart Amp menține woofer-ele în limitele termice și de utilizare sigură, permițând redarea la un volum mare. De asemenea, este disponibil un jack audio standard de 3,5 mm pentru căști.

Anularea avansată a zgomotelor asistată de AI pe două căi îmbunătățește vocea în chat prin înlăturarea zgomotelor nedorite la intrarea și ieșirea audio. Se poate aplica oricărui dispozitiv și poate fi chiar și personalizată per aplicație, astfel încât anularea zgomotelor poate fi limitată doar la aplicațiile de chat, fără a afecta zgomote importante din jocuri. Cu această tehnologie, gamerii pot comunica mai bine cu colegii din echipă, creatorii pot înregistra sunet mai curat în orice mediu și toată lumea se poate bucura de comunicații mai clare.

Two-Way AI Noise Cancelation rulează în întregime pe CPU, ceea ce permite GPU-ului să se concentreze pe maximizarea numărului de cadre, pentru cea mai fluidă experiență de gaming posibilă.

Toate porturile necesare în gaming, disponibile oriunde

Conectivitatea extinsă îi permite lui Zephyrus Duo 15 SE să funcționeze drept stație de luptă completă sau drept stație de lucru serioasă. Portul USB 3.2 Gen 2 suportă DisplayPort™ 1.4 pentru monitoare desktop, iar o ieșire HDMI 2.0b poate conecta laptopul la un monitor 4K sau un televizor la 60 Hz. Trei porturi USB Type-A permit conectarea de periferice adiționale, inclusiv un mouse, un gamepad și echipament VR. ROG a adăugat, de asemenea, un cititor ultra-rapid microSD 4.0, capabil de viteze de până la 312 MB/s, astfel încât utilizatorii pot încărca rapid conținutul de pe drone, camere de acțiune și alte dispozitive portabile.

ROG oferă utilizatorilor conectivitate wireless de mare viteză cu Wi-Fi 6, cunoscută și drept 802.11ax. Când este conectat la un router compatibil, Wi-Fi 6 sporește lățimea de bandă de vârf a interfeței până la 2,4 Gbps și îmbunătățește eficiența pentru rețelele aglomerate, precum cele din birouri sau cafenele. De asemenea, diminuează latențele pentru activități sensibile precum gaming-ul online și extinde capacitățile de upstream, ceea ce oferă mai multă lățime de bandă pentru streaming live. Pentru utilizatorii care preferă conexiunile prin cablu, jack-ul Gigabit Ethernet din spatele sistemului oferă cele mai reduse latențe cu putință pentru jocuri serioase în regim multiplayer.