Vodafone a oferit cele mai bune rate de performanță în streaming video pe mobil (YouTube) și în navigarea pe internet mobil în România, în perioada 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023, arată cel mai recent raport al serviciului independent de măsurare a vitezelor nPerf.

Românii, abonați ai operatorului mobil Vodafone, obțin rezultate de streaming mai bune (87,22% dintr-un maxim de 100%) decât în țări precum Germania (86,61%), Franța (85,47%) și Marea Britanie (84,58%). Procentul ține cont de timpul de încărcare a unui videoclip pe YouTube.

Pe de altă parte, românii au obţinut rezultate mai proaste la navigarea pe web: 64,84%, cu 12 puncte procentuale mai puţin decât operatorul Telekom din Germania, fiind ultima dintre cele patru ţări din acest indicator. Rezultatul Vodafone se traduce într-un timp de încărcare web între 3 și 4 secunde.

Calitatea streamingului în România a fost excelentă, în timp ce calitatea navigării rămâne corectă. 
  • Fiecare operator de Internet care apare pe țară a fost cel care a obținut cel mai mare procent, cel mai bun, pentru fiecare indicator.

În România au fost efectuate 6.197 teste de streaming și 6.611 teste de navigare web efectuate în aplicația nPerf disponibilă pe iOS și Android, între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023. Aceste teste reflectă experiența reală a publicului larg din România pe diversele retele de Internet.

Scopul testului de streaming este de a măsura calitatea vizionării videoclipurilor pe cea mai populară platformă de streaming din întreaga lume: YouTube. Funcționează în condiții similare utilizării directe a YouTube și, prin urmare, ia în considerare calitatea rețelei dintre utilizator și serverele YouTube.

Cum se calculeaza rezultatele celor de la nPerf ?

Se calculează luând în considerare tot timpul necesar pentru încărcarea videoclipului (înainte sau în timpul redării). Dacă raportul dintre durata videoclipului și timpul total de citire (citire + încărcare) tinde la 1, atunci indicele de performanță va tinde spre 100%. Și invers, cu cât raportul se îndepărtează mai mult de 1, cu atât indicele va tinde spre 0%.
Testul nPerf calculează performanța calității streaming pe YouTube, făcând trei teste în rezoluții diferite (pixeli): 360p (SD), 720p (HD) și 1080p (Full HD). Nota finală este o medie a celor trei rezultate din cele trei rezoluții.

Testul de navigare permite utilizatorului să măsoare cu exactitate timpul de încărcare a celor mai vizitate 5 site-uri web de către utilizatorii locali de internet (YouTube este exclus din acest test deoarece face obiectul testului de streaming). Printre cele cinci site-uri web care au fost luate în calcul în România se numără Google, Facebook și Wikipedia.

Acest indicator reflectă calitatea navigației percepută de utilizator. Cu toate acestea, poate fi afectat negativ de performanța terminalului utilizat, mai ales dacă este vechi.
Cum se calculeaza?
Se calculează luând în considerare timpul de încărcare a paginii. O pagină încărcată în 10 secunde sau mai mult primește o notă de performanță de 0%, iar o pagină încărcată instantaneu obține o notă de performanță de 100%. De exemplu, o pagină încărcată în 2 secunde va obține o notă de performanță de 80%.
Adică, rezultatul de 65% al Vodafone se traduce într-un timp de încărcare a unui site web între 3 și 4 secunde.