Analistii au discutat despre tendintele tehnologice din mediul enterprise in cadrul Gartner IT Symposium/Xpo 2023 desfasurat la Gold Coast in perioada 11-13 septembrie
Gartner a evidentiat cinci tehnologii care vor transforma viitorul digital al organizatiilor. Acestea includ oameni digitali, comunicatii prin satelit, dispozitivele IoT ambientale de dimensiuni minuscule, securitatea computationala si roboti autonomi.
In cadrul discursului sau de la Gartner IT Symposium/Xpo, Nick Jones, Distinguished VP Analyst la Gartner a declarat: „Toate aceste cinci tehnologii au potential de transformare si ar trebui analizate acum datorita sferei lor extinse de aplicare si capacitatii de a permite dezvoltarea de noi modele de afaceri sau de noi capabilitati semnificative. Totusi, definitia fiecarei tehnologii disruptive este diferita, asa ca evaluati-le din perspectiva unica a organizatiei dumneavoastra si din cea a impactului lor potential. Apoi luati in considerare noile oportunitati de afaceri oferite de fiecare tehnologie in parte, precum si de utilizarea combinata a acestora.”
Figura 1: Cinci tehnologii care va vor transforma viitorul digital
Sursa: Gartner (septembrie 2023)
- Comunicatii prin satelit
Interesul tot mai mare pentru comunicatiile prin satelitii plasati pe orbita joasa a pamantului (low earth orbit – LEO) este determinat de democratizarea si comercializarea spatiului. Latenta scazuta face din LEO o tehnologie importanta pentru companii pentru a revolutiona comunicatiile intre oameni si lucruri.
Potrivit Gartner, LEO va oferi servicii de banda larga cu acoperire globala si o latenta suficient de scazuta pentru o gama larga de sarcini de lucru. Va oferi conexiune directa prin satelit pentru dispozitive IoT mici pentru o acoperire globala accesibila, fara a implica SIM-uri, furnizorii de telecomunicatii si complicatii de roaming, precum si servicii de voce si date de la un satelit la un smartphone 4G nemodificat pentru a extinde acoperirea semnalului in locatiile indepartate.
„Industria ramane in curs de dezvoltare, fiind asteptate o multime de evolutii, asa ca luati in considerare o abordare prudenta pentru adoptarea LEO din timp, deoarece aceasta este o tehnologie emergenta pe o piata complexa”, a spus Jones.
- Dispozitive IoT ambientale de dimensiuni minuscule
Dispozitivele IoT ambientale de dimensiuni minuscule permit etichetarea, urmarirea si detectarea oricarui lucru fara complexitatea sau costul dispozitivelor alimentate cu baterie. Rezultatul este capacitatea de a obtine in mod discret mai multe informatii, despre mai multe lucruri, in mai multe moduri, la un cost mai mic decat in trecut.
Acest lucru va permite dezvoltarea de noi ecosisteme, de noi modele de afaceri bazate pe cunoasterea locatiei sau comportamentului obiectelor. De asemenea, se vor dezvolta produse mai inteligente cu comportamente noi, precum si un cost mult mai mic de urmarire si monitorizare. Dispozitivele IoT ambientale de dimensiuni minuscule vor extinde oportunitatile pentru o gama larga de afaceri, dar Gartner recomanda ca inainte de adoptare sa se faca evaluarea potentialelor probleme sociale si de reglementare.
- Securitatea computationala
Securitatea computationala devine extrem de importanta pe masura ce lucrurile devin din ce in ce mai conectate si pe masura ce ecosistemele acceseaza mai multe informatii personale. Aceasta permite exploatarea datelor fara a compromite confidentialitatea.
Desi multe dintre principiile securitatii computationale sunt deja stabilite, implementarea este o provocare din motive de cost, abilitati, performanta si disponibilitate. Pentru a ajuta la depasirea acestora, Gartner sugereaza ca tehnologii emergente, cum ar fi acceleratoare optice, vor fi importante pentru a permite implementarea.
- Oameni digitali
Oamenii digitali (digital humans) sunt reprezentari interactive, bazate pe inteligenta artificiala, care imita unele caracteristici, personalitatea, cunostintele si mentalitatea unei persoane. Acesti oameni digitali variaza de la modele fizice (de exemplu, roboti umanoizi) la modele virtuale (de exemplu, vedete pop virtuale) sau conduse de oameni (de exemplu, mimand aspecte ale unui persoane) pana la IA, unde nu trebuie sa fie asemanatoare omului in toate aspectele (de exemplu, un geaman digital sau chatbot).
Cu tot potentialul lor deosebit, oamenii digitali ridica multe provocari, inclusiv aplicatii neetice, comportament inadecvat, crearea de prejudecati si stereotipuri. De asemenea, pot aparea probleme legate de lipsa de reglementare, riscul de reactii sociale, atitudini culturale variate si altele. Gartner recomanda evaluarea potentialelor probleme sociale si de reglementare inainte de adoptare.
- Drone si roboti autonomi adaptivi
Sistemele autonome sunt sisteme fizice sau software autogestionabile, ce executa sarcini care manifesta autonomie, invatare si reprezentare (simtul propriului scop personal). Sistemele care invata si se adapteaza autonom vor fi esentiale daca tehnologiile precum robotii sunt scalate pentru a-si atinge intregul potential.
Cu toate acestea, exista o multitudine de provocari, deoarece poate sa nu fie evident ce a invatat un robot sau un sistem de IA sau ce poate (sau nu) face. Gartner recomanda testarea acestora in medii complexe si in schimbare rapida, unde adoptarea timpurie va oferi agilitate si beneficii de performanta. Gestionati riscul analizand consecintele de afaceri, juridice si etice.