Are o carieră frumoasă și a avut succes lucrând pentru unele dintre cele mai mari și respectate companii de pe piața IT din România. Are o familie fericită și trei copii. A decis de curând că este momentul pentru o schimbare esențială în carieră. Își va folosi experiența și atuurile într-o altă activitate pe cont propriu. Compania Navtech, creată în parteneriat cu firma omonimă din Bulgaria, este specializată în implementarea soluțiilor Microsoft Dynamics. Care sunt tendințele de dezvoltare a pieței de soluții ERP (Enterprise Resource Planning)? Cum este privită trecerea de la corporații la propria afacere? Care sunt obiectivele noii companii? Sunt numai câteva întrebări la care ne răspunde în cele ce urmează Raluca Ioana Komartin.
ITChannel: Pe parcursul carierei ați ocupat diverse poziții strict legate de domeniul soluțiilor ERP (consultant, director de consultanță, sales & marketing manager, country manager etc.). Cum priviți acum domeniul din perspectiva antreprenorială?
Raluca Ioana Komartin:Eu mi-am dorit dintotdeauna să ajung în această zonă antreprenorială și nu este primul proiect, prima încercare de acest fel. Cred că din postura de angajat am ocupat cam toate pozițiile, în mai multe firme.Fiecare dintre acestea mi-a adus experiențe variate și am învățat din fiecare foarte mult. În plus, pentru că oamenii sunt cei mai importanți într-o firmă, doresc să am ocazia de a fi într-o firmă care să fie o expresie a personalității mele.
ITC: Este o tendință generală, îmi pare, de a completa o carieră cu diverse poziții în corporații, cu o componentă antreprenorială.
R.K.:Da, așa este. În primul rând, îți trebuie experiență, și nu numai acea experiență din alte organizații, ci chiar alte încercări în anteprenoriat, fie ele și nereușite. Iar în al doilea rând, trebuie să găsești un moment cât de cât propice pentru așa ceva. În ce privește ultima afirmație, credem că sunt câteva semne bune pentru lansarea unei firme de dimensiuni mai mici în această perioadă. Deci trebuie să treci printr-o serie de experiențe și, de ce nu, să faci greșeli pentru a putea învăța. Este la fel de important să înveți nu numai din greșelile tale, cât și din greșelile celorlalți, care au apucat pe aceleași căi. De asemenea, mai este vorba și de perspectivă, antreprenorul are nevoie de o perspectivă largă asupra pieței, asupra mediului de afaceri. Acest lucru se capătă lucrând în diferite organizații.
ITC: Privind în urmă la această carieră legată de soluțiile ERP, cum considerați că s-a schimbat această piață?
R.K.: Cred că sunt câteva schimbări pe piața de ERP. În primul rând, este vizibil faptul că piața s-a contractat. Mai puține proiecte, mai mici, marje tot mai mici la licențele vândute – am experimentat și vânzări cu marjă aproape de zero. În al doilea rând, exigențele clienților sunt mult mai ridicate și clienții mai bine informați. Lucru care, după părerea mea, este de bun augur atunci când se concretizează în cerințe mai clare pentru consultanți și companiile care implementează aplicații de business. Dialogul real între client și implementator (cu condiția ca și consultanții să dovedească experiență în domeniu) este benefic pentru ambele părți și, în consecință, implementările sunt mai rapide și cu șanse mai mari de reușită. Din experiența mea, cele mai reușite implementări sunt la clienții care își înțeleg business-ul și care știu ce să ceară cu privire la sistem. Cred că asta ar putea însemna o maturizare a pieței de aplicații și soluții ERP. Un alt element îl reprezintă asocierea mai multor companii cu roluri diferite în lanțul valoric pentru realizarea unor proiecte de succes. Tipic în acest sens este subcontractarea de către integratorii de sistem a partenerilor specializați pe anumite arii „de nișă”. Aș menționa în acest sens parteneriatul pe care îl avem cu corporația multinațională Kapsch, pentru care acționăm ca partener specializat de implementare Microsoft Dynamics NAV. Partea mai puțin bună este că lupta dintre companiile concurente se dă încă în preț. Cred că, în general, clienții trebuie să fie foarte atenți pe cine aleg drept partener de afaceri. Este foarte important, deoarece un furnizor poate veni cu un preț mic, dar și experiența sa să fie pe măsură și să nu poată livra la un anumit nivel.
ITC: Ce ne puteți spune despre colaborarea cu firma din Bulgaria?
R.K.: Colaborarea cu Navtech Group este foarte strânsă. Navtech, deși este o companie tânără, are trei ani în avans în piață față de Navtech România, are resurse și un know-how deloc de neglijat. Acest lucru ne-a ajutat din toate punctele de vedere: competențe, parteneriate, astfel încât lansarea noastră în România să fie de un real succes.
ITC: Îmi pare uneori că, în această efervescență a lansării de noi tehnologii și soluții, zona de ERP a rămas oarecum neschimbată. Este o falsă părere? Există inovație în zona de ERP?
R.K.: Cred că sunt și aici direcții inovatoare. De exemplu, este această zonă de cloud sau de licențe închiriate. Sunt deja clienți care ne cer așa ceva. Cloud-ul înseamnă multe, de la simpla închiriere de licențe, la găzduirea integrală a aplicației. Am avut o primă cerere cu licențe închiriate și lucrăm la acest proiect. Cred că are loc o schimbare majoră în industrie: zona de proiecte ERP standard își pierde din importanță și pe primul plan se află adaptarea soluției ERP la cerințele clientului. Clienții sunt interesați în primul rând de „core business-ul” lor, cu specificitatea din industria respectivă, vor să crească și să eficientizeze această latură, să se diferențieze în piață, să câștige un avantaj competitiv din utilizarea tehnologiei informației și, pentru aceasta, caută la un consultant experiență și knowledge.
ITC: Care sunt caracteristicile unui proiect de succes în implementarea unui ERP? Ce contează mai mult: soluția sau consultantul?
R.K.: Un proiect de implementare al unui ERP este de succes dacă utilizatorii finali îl folosesc la adevărata capacitate, utilizând cât mai mult din funcționalitățile oferite. Contează evident experiența consultantului. Acesta trebuie să înțeleagă nevoile clientului, să știe să pună în practică soluția pe care o vinde, să aibă o bună comunicare cu clientul, să știe ce întrebări să adreseze. Iar soluția este, aș zice, o rezultantă între competențele tehnice, experiența de business (gradul de înțelegere a nevoilor clienților) și funcționalitățile aplicației în discuție. Prin urmare, viabilitatea și eficiența soluției depind de competențele și experiența celor care o construiesc și o pun în practică.
ITC: Se spune că sunt puține femei în IT, și mai puține în poziții de conducere. Ce părere aveți? Mai este IT-ul o meserie de bărbați?
R.K.: Nu cred că IT-ul este numai o meserie de bărbați, dovadă este numărul de femei din domeniu. Cred, însă, că pentru o femeie este mai greu decât pentru un bărbat să se realizeze în meserie (nu numai în IT), deoarece aceasta mai are și alte responsabilități pe lângă cele profesionale. Asta nu înseamnă că nu sunt femei care se dedică exclusiv profesiei!
ITC: Ce proiecte aveți în derulare în această perioadă?
R.K.: Avem mai multe proiecte în industrii diverse, precum distribuție, retail și servicii.
ITC: Joburile în IT sunt la mare căutare și cariera în IT este „pe val” în prezent. Acest lucru face ca sarcina de a găsi talente să fie mai ușoară sau mai grea?
R.K.: A găsi talente veritabile este în continuare foarte greu. Am uneori impresia că sunt din ce în ce mai puține resurse competente, atât în zona de infrastructură, cât și în cea a aplicațiilor. Deși este evident că dacă o profesie este căutată și învățată de cât mai mulți, acest lucru ar trebui să ușureze găsirea de talente în domeniu, nu sunt sigură că în prezent se întâmplă chiar așa…
Interviu realizat de Ștefania Dinu și Camelia Cojocaru