Are o carieră frumoasă și a avut succes lucrând pentru unele dintre cele mai mari și respectate companii de pe piața IT din România. Are o familie fericită și trei copii. A decis de curând că este momentul pentru o schimbare esențială în carieră. Își va folosi experiența și atuurile într-o altă activitate pe cont propriu. Compania Navtech, creată în parteneriat cu firma omonimă din Bulgaria, este specializată în implementarea soluțiilor Microsoft Dynamics. Care sunt tendințele de dezvoltare a pieței de soluții ERP (Enterprise Resource Planning)? Cum este privită trecerea de la corporații la propria afacere? Care sunt obiectivele noii companii? Sunt numai câteva întrebări la care ne răspunde în cele ce urmează Raluca  Ioana  Komartin.

ITChannel: Pe parcursul carierei ați ocupat diverse poziții strict legate de domeniul  soluțiilor  ERP  (consultant,  director de consultanță, sales & marketing manager,  country  manager  etc.).  Cum  priviți acum  domeniul  din  perspectiva  antreprenorială?

Raluca  Ioana  Komartin:Eu mi-am dorit dintotdeauna să ajung în această zonă antreprenorială și nu este primul proiect, prima încercare de acest fel. Cred că din postura de angajat am ocupat cam toate pozițiile, în mai multe firme.Fiecare  dintre  acestea  mi-a  adus  experiențe variate și am învățat din fiecare foarte mult. În  plus,  pentru  că  oamenii  sunt  cei  mai importanți într-o firmă, doresc să am ocazia de a fi într-o firmă care să fie o expresie a personalității mele.

ITC: Este o tendință generală, îmi pare, de  a  completa  o  carieră  cu  diverse poziții  în  corporații,  cu  o  componentă antreprenorială.

R.K.:Da, așa este. În primul rând, îți trebuie experiență, și nu numai acea experiență din alte organizații, ci chiar alte încercări în anteprenoriat, fie ele și nereușite. Iar în al doilea rând, trebuie să găsești un moment cât de cât propice pentru așa ceva. În ce privește  ultima  afirmație,  credem  că  sunt câteva  semne  bune  pentru  lansarea  unei firme  de  dimensiuni  mai  mici  în  această perioadă. Deci  trebuie  să  treci  printr-o  serie  de experiențe și, de ce nu, să faci greșeli pentru a putea învăța. Este la fel de important să înveți nu numai din greșelile tale, cât și din  greșelile  celorlalți,  care  au  apucat  pe aceleași căi. De asemenea, mai este vorba și de perspectivă, antreprenorul are nevoie de o perspectivă largă asupra pieței, asupra mediului de afaceri. Acest lucru se capătă lucrând în diferite organizații.

ITC: Privind în urmă la această carieră legată de soluțiile ERP, cum considerați că s-a schimbat această piață?

R.K.: Cred  că  sunt  câteva  schimbări  pe piața  de  ERP.  În  primul  rând,  este  vizibil  faptul  că  piața  s-a  contractat.  Mai  puține proiecte,  mai  mici,  marje  tot  mai  mici  la licențele vândute – am experimentat și vânzări cu marjă aproape de zero. În  al  doilea  rând,  exigențele  clienților  sunt mult mai ridicate și clienții mai bine informați. Lucru  care,  după  părerea  mea,  este  de bun augur atunci când se concretizează în cerințe mai clare pentru consultanți și companiile care implementează aplicații de business. Dialogul  real  între  client  și  implementator  (cu condiția ca și consultanții să dovedească  experiență  în  domeniu)  este  benefic pentru ambele părți și, în consecință, implementările sunt mai rapide și cu șanse mai mari de reușită. Din  experiența  mea,  cele  mai  reușite  implementări  sunt  la  clienții  care  își  înțeleg business-ul și care știu ce să ceară cu privire  la  sistem.  Cred  că  asta  ar  putea  însemna o maturizare a pieței de aplicații și soluții ERP. Un alt element îl reprezintă asocierea mai multor companii cu roluri diferite în lanțul valoric pentru realizarea unor proiecte de succes.  Tipic  în  acest  sens  este  subcontractarea  de  către  integratorii  de  sistem a  partenerilor  specializați  pe  anumite  arii „de nișă”. Aș menționa în acest sens parteneriatul  pe  care  îl  avem  cu  corporația multinațională  Kapsch,  pentru  care acționăm ca partener specializat de implementare Microsoft Dynamics NAV. Partea mai puțin bună este că lupta dintre companiile concurente se dă încă în preț. Cred că, în general, clienții trebuie să fie foarte atenți pe cine aleg drept partener de  afaceri. Este foarte important, deoarece un furnizor poate veni cu un preț mic, dar și experiența  sa  să  fie  pe  măsură  și  să  nu poată livra la un anumit nivel.

ITC: Ce ne puteți spune despre colaborarea cu firma din Bulgaria?

R.K.: Colaborarea cu Navtech Group este foarte strânsă. Navtech, deși este o companie tânără, are trei ani în avans în piață față  de  Navtech  România,  are  resurse  și un know-how deloc de neglijat. Acest lucru ne-a  ajutat  din  toate  punctele  de  vedere: competențe, parteneriate, astfel încât lansarea noastră în România să fie de un real succes.

ITC:  Îmi  pare  uneori  că,  în  această efervescență a lansării de noi tehnologii și soluții, zona de ERP a rămas oarecum neschimbată. Este o falsă părere? Există inovație în zona de ERP?

R.K.: Cred  că  sunt  și  aici  direcții  inovatoare. De exemplu, este această zonă de cloud  sau  de  licențe  închiriate.  Sunt  deja clienți care ne cer așa ceva. Cloud-ul înseamnă  multe,  de  la  simpla  închiriere  de licențe, la găzduirea integrală a aplicației. Am  avut  o  primă  cerere  cu  licențe  închiriate  și  lucrăm  la  acest  proiect.  Cred că are  loc  o  schimbare  majoră  în  industrie: zona de proiecte ERP standard își pierde din  importanță  și  pe  primul  plan  se  află adaptarea soluției ERP la cerințele clientului. Clienții sunt interesați în primul rând de „core business-ul” lor, cu specificitatea din  industria  respectivă,  vor  să  crească și  să  eficientizeze  această  latură,  să  se diferențieze în piață, să câștige un avantaj  competitiv  din  utilizarea  tehnologiei informației și, pentru aceasta, caută la un consultant experiență și knowledge.

ITC: Care sunt caracteristicile unui proiect  de  succes  în  implementarea  unui ERP? Ce contează mai mult: soluția sau consultantul?

R.K.: Un proiect de implementare al unui ERP  este  de  succes  dacă  utilizatorii  finali  îl  folosesc  la  adevărata  capacitate, utilizând cât mai mult din funcționalitățile oferite. Contează  evident  experiența  consultantului. Acesta trebuie să înțeleagă nevoile clientului, să știe să pună în practică soluția pe care o vinde, să aibă o bună comunicare cu clientul, să știe ce întrebări să adreseze. Iar  soluția  este,  aș  zice,  o  rezultantă  între  competențele  tehnice,  experiența  de business  (gradul  de  înțelegere  a  nevoilor  clienților)  și  funcționalitățile  aplicației în  discuție.  Prin  urmare,  viabilitatea  și eficiența soluției depind de competențele și experiența celor care o construiesc și o pun în practică.

ITC: Se spune că sunt puține femei în IT, și mai puține în poziții de conducere. Ce părere aveți? Mai este IT-ul o meserie de bărbați?

R.K.: Nu cred că IT-ul este numai o meserie de bărbați, dovadă este numărul de femei  din  domeniu.  Cred,  însă,  că  pentru  o  femeie  este  mai  greu  decât  pentru un bărbat să se realizeze în meserie (nu numai în IT), deoarece aceasta mai are și alte responsabilități pe lângă cele profesionale. Asta nu înseamnă că nu sunt femei care se dedică exclusiv profesiei!

ITC:  Ce  proiecte  aveți  în  derulare  în această perioadă?

R.K.: Avem mai multe proiecte în industrii diverse, precum distribuție, retail și servicii.

ITC: Joburile în IT sunt la mare căutare și cariera în IT este „pe val” în prezent. Acest lucru face ca sarcina de a găsi talente să fie mai ușoară sau mai grea?

R.K.: A găsi talente veritabile este în continuare foarte greu. Am uneori impresia că sunt din ce în ce mai puține resurse competente, atât în zona de infrastructură, cât și  în  cea  a  aplicațiilor.  Deși  este  evident că dacă o profesie este căutată și învățată de  cât  mai  mulți,  acest  lucru  ar  trebui  să ușureze găsirea de talente în domeniu, nu sunt sigură că în prezent se întâmplă chiar așa…

Interviu realizat de Ștefania Dinu și Camelia Cojocaru