PRO SYS, unul dintre puţinii producători locali de servere şi sisteme de stocare, aniversează 25 de ani de activitate. Înfiinţată în 1995, compania a livrat către clienţii din România peste 1.500 de servere şi 5.000 staţii de lucru sub brandurile proprii TRUSTER, imago şi Theon şi a finalizat 10 proiecte complexe de High Performance Computing (HPC). PRO SYS este partener oficial AMD, Intel, nVidia şi Supermicro şi deţine certificări pentru Calitate (ISO 9001) şi pe Securitatea Informaţiei (ISO 27001). Compania are 11 angajaţi, iar în 2019 a generat o cifră de afaceri de 4.7 milioane lei.

SYS-2022TG-H-LIBQRF

În 2015,  PRO SYS a livrat și instalat la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați unul dintre cele mai performante sisteme HPC din mediul educaţional românesc. Sistemul este format din 26 noduri de calcul dual CPU Intel Xeon cu 624 nuclee fizice, ce ofera o putere de calcul de peste 20TFlops. De asemenea, în 2017 a instalat un sistem cluster HPC cu 768 CPU core şi peste 55.000 GPU core, la MApN.

Activăm pe o piaţă dominată de jucătorii globali, însă ne-am diferenţiat prin opţiunile extinse de personalizare a echipamentelor, apropierea faţă de clienţi şi promptitudinea serviciilor. Producătorii mari au tendinţa să depersonalizeze relaţia cu clienţii, ceea ce pentru PRO SYS a reprezentat o oportunitate în toţi aceşti 25 de ani.  În 2020, piaţa de servere şi sisteme de stocare a fost afectată de problema COVID-19, ca de altfel întreaga industrie IT. Vânzările de echipamente au stagnat, însă a crescut interesul pentru servicii, pe măsură ce companiile au devenit tot mai interesate de asigurarea disponibilităţii aplicaţiilor de business pentru angajaţii care lucrează de la distanţă. Am regândit oferta de servicii astfel încât fiecare client să aibă garanţia că serverele şi sistemele sale de stocare vor funcţiona impecabil,” afirmă Petrică Bărbieru, Director General PRO SYS.

1995 a fost anul în care primul român – Constantin Lacatuşu – ajungea pe Everest, era reînfiinţată Bursa de Valori Bucureşti, iar Ministerul de Externe depunea la Paris cererea pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Totodată în 1995 au fost înfiinţate 6422 de societăţi comerciale. Conform datelor de la Registrul Comerţului, astăzi mai sunt active doar 15% dintre companiile înfiinţate înainte de anul 2000.