Biroul Federal de Investigații (FBI) raportează că grupările ce folosesc atacuri ransomware și-au îndreptat atenția asupra lanțului de aprovizionare cu alimente și cauzează probleme în domeniile alimentar și agricol. Mai exact, atacatorii au contribuit la provocarea unor pierderi financiare și diminuarea calității serviciilor. Recent, FBI a publicat un avertisment oficial privind tendințele în acest domeniu. Problemele alimentare și agricole cauzate de ransomware includ perturbări cauzate la ferme, piețelor și restaurantelor, precum și în rândul producătorilor și procesatorilor. Dar nu numai atât.

Probleme alimentare și agricole: tehnologii inteligente

Înainte de era modernă, grupărilor de infractori cibernetici nu dispuneau de mijloace pentru a perturba producția agricolă și de alimente. Acum, sistemele de control industrial bazate pe internet și sistemele de automatizare bazate pe internet fac acest lucru posibil. Companiile agricole se bazează, printre alte dispozitive IoT, pe drone, cartografiere GPS, senzori de sol și tractoare autonome.

Întreruperile provocate de ransomware în acest sector pot duce la pierderi financiare grave, scăderea productivității și taxe de remediere, precizează FBI. În plus, organizațiile se pot confrunta cu furt de proprietate intelectuală, furt de informații de identificare personală și cu daune reputaționale.

O lovitură mare pentru bugetul unei ferme din SUA

În luna ianuarie a acestui an, infractorii cibernetici s-au infiltrat în rețeaua internă a unei ferme prin credențiale compromise. Ca urmare, afacerea a pierdut 9 milioane de dolari. Pierderea totală provine din închiderea temporară a operațiunilor. Alte probleme similare anterioare cauzate de ransomware includ:

  1. Incapacitatea unei brutării din SUA de a-și accesa serverul, fișierele și aplicațiile după incidentul Kaseya.
  2. În mai, a avut loc celebrul eveniment de securitate cibernetică JBS Foods, care a întrerupt procesarea cărnii în America de Nord și Australia timp de aproape o săptămână.
  3. În aprilie, în Olanda, livrările de brânzeturi au fost suspendate timp de trei zile după un atac de ransomware. Alte produse alimentare au rămas, de asemenea, fără stocuri pentru o perioadă de timp.
  4. În noiembrie 2020 a avut loc un atac ransomware asupra unei companii internaționale din SUA de produse alimentare. În cele din urmă, grupul a evitat să plătească o răscumpărare prin restaurarea sistemelor din copiile de rezervă.

Lanțul de aprovizionare în domeniul alimentar și agricultură

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) oferă subvenții procesatorilor de carne mici și mijlocii pentru dezvoltarea infrastructurii de securitate cibernetică. USDA a solicitat recent comentarii publice cu privire la modul în care companiile agricole pot crea lanțuri de aprovizionare mai rezistente și mai sigure.

Spre deosebire de alte sectoare care au dezvoltat rețele de schimb de informații, sectorul alimentar și agricol a ales să-și desființeze grupul în urmă cu mai bine de 10 ani. Cu toate acestea, pregătirea digitală la nivel de industrie câștigă o atenție reînnoită.

În concluzie

Grupările ce folosesc atacuri ransomware continuă să vizeze sectoarele critice, între care sectorul alimentar și agricol este unul. În luna iunie, Politico a raportat că „practic nici o regulă obligatorie de securitate cibernetică nu guvernează milioanele de companii alimentare și agricole care reprezintă aproximativ o cincime din economia SUA”. Cu alte cuvinte, mâncarea și agenții economici sunt în urmă atunci când vine vorba de securitatea cibernetică.

În prezent, lacune semnificative în materie de securitate cibernetică afectează afacerile din sectorul alimentar și agricol. În multe cazuri, lipsa conștientizării securității cibernetice și prioritizarea productivității și a profiturilor față de securitate contribuie la riscurile de securitate. În alte cazuri, companiile agricole se bazează pe sisteme de operare învechite sau rămân indiferente cu privire la problemele de securitate cibernetică.

Sursa: CyberTalk