IBM şi Universitatea Tehnică din Varşovia (UTV) au anunţat recent implementarea unei platforme comune, deschisă pentru studenţi, profesori, parteneri şi administraţia publică locală pe platforma IBM Cloud. Acest angajament va ajuta Universitatea Tehnică din Varşovia să faciliteze accesul la diverse resurse educaţionale la cerere, şi să ofere săli de curs inteligente şi personalizate pentru studenţii săi.

În cei peste 100 de ani de existenţă, Universitatea Tehnică din Varşovia a câştigat reputaţia ca fiind una dintre universităţile tehnice de top din Polonia, cu peste 35 000 de studenţi care studiază sub îndrumarea a 2.000 de cadre didactice. Universitatea Tehnică din Varşovia a lansat recent proiectul “Lower Silesia’s Educational Cloud” pentru a transforma în format digital materialele educaţionale, astfel încât acestea să poată ajunge rapid la studenţii din întreaga regiune a Sileziei de Jos într-un mod mai uşor şi mai eficient. Ca parte a programului, UTV va introduce noi clase şi metode de predare la trei dintre facultăţile sale principale de IT: Facultatea de Electronică şi Probleme Fundamentale ale Tehnologiei, Informatică şi Management.

Ca o parte a strategiei de transformare pentru a deveni un centru regional de furnizare de servicii cloud, Universitatea Tehnică din Varşovia va utiliza o soluţie IBM Cloud pentru a găzdui mediul IT folosind modelul infrastructure as a Service (IasS).

În prima fază a proiectului, platforma IBM va fi utilizată pentru a furniza cinci noi cursuri în domeniile cloud computing, enterprise IT, green computing, managementul proceselor de afaceri şi securitatea cibernetică, oferind studenţilor acces la experienţă practică fără precedent în tehnologia Cloud. Studenţii şi profesorii vor desfăşura activităţi de cercetare avansată în domeniul Cloud, prin dezvoltarea unei varietăţi de medii cloud, inclusiv un laborator de calcul virtual. Prin crearea unui mediu cloud în detrimentul unei infrastructuri IT locale, studenţii vor putea să lucreze împreună mai uşor şi mai eficient. Studenţii Universităţii Tehnice din Varşovia vor avea, de asemenea, un acces mai bun la studii de caz, manuale bazate pe tehnologie şi alte materiale didactice, prin intermediul portalului Iniţiativei Academice IBM.

Cooperarea dintre Universitatea Tehnică din Varşovia şi IBM va îmbunătăţi accesul la cursuri privind tehnologia cloud, devenind astfel o componentă semnificativă a ofertei academice a universităţii. Personalul didactic va avea, de asemenea, posibilitatea de a-şi îmbunătăţi strategiile de predare a lecţiilor pentru că au mai mult timp pentru a rezolva, de exemplu, algoritmi.

“Tehnologia Cloud Computing poate ajuta instituţiile de învăţământ, precum Universitatea Tehnică din Varşovia, să se transforme, permiţându-ne să combinăm resursele noastre ştiinţifice unice cu importante oportunităţi de afaceri pentru a construi propriile noastre medii cloud”, a declarat Jacek Oko, Rectorul Universităţii Tehnice din Varşovia. “Cu cele mai bune practici la nivel mondial de la IBM, vom fi în măsură să oferim servicii rapide la nivel extins şi vom folosi această soluţie pentru a creşte numărul de studenţi înscrişi şi rata de retenţie pentru că avem capabilitatea de a ajunge la un număr cât mai mare de studenţi din întreaga regiune”.

Soluţia cloud oferită de IBM îmbină infrastructură, aplicaţii, soluţii de stocare şi de automatizare de reţea într-o singură platformă deschisă şi extensibilă. Dezvoltată pe standarde deschise şi având implementată tehnologia OpenStack, soluţia permite mutarea sarcinilor de lucru între infrastructura locală şi mediile cloud, ajutând astfel universitatea să promoveze colaborarea între diferite unităţi, să utilizeze mai uşor echipamentele pentru diferite cursuri şi să reducă astfel costurile de întreţinere a laboratoarelor de informatică.

“Tehnologiile Cloud computing au devenit un element critic pentru că facilitează accesul, flexibilitatea şi viteza serviciilor care pot ajuta semnificativ la transformarea întregii regiuni în catalizatori pentru noi inovaţii”, a explicat Aleš Bartůněk, Director General, IBM Polonia şi Ţările Baltice. ” Universitatea Tehnică din Varşovia este un partener tradiţional IBM şi a dovedit deja că este un lider important în implementarea agendei de cloud computing în curricula universitară. Suntem încrezători că putem furniza diferenţiere competitivă şi un potenţial ridicat de creştere pentru universitate şi colaboratorii săi. ”

Sistemul a fost implementat la Universitatea Tehnică din Varşovia de către NewWind, partener IBM.