Un studiu global arată accelerarea inovației în sectorului public datorată pandemiei COVID-19; 88% dintre liderii orașelor chestionați solicită investiții în platforme cloud

În timp ce COVID-19 a reprezentat obstacole semnificative pentru orașele din întreaga lume, a accelerat și un val de inovație care va continua după criză, arată noul studiu „Smart City Solutions for a Riskier World”. Cercetarea realizată de ESI ThoughtLab, sponsorizată de Oracle, Deloitte, Intel și alții, subliniază rolul vital pe care îl joacă tehnologia, datele, securitatea cibernetică și parteneriatele public-privat pentru a asigura un viitor sănătos, sigur și prosper pentru cetățeni în urma pandemiei.

Cercetarea, efectuată în perioada august-septembrie 2020, a inclus un sondaj realizat în rândul unor înalți oficiali din 167 de orașe din 82 de țări, inclusiv din Asia, America de Nord și America Latină, MENA, Europa și Africa. Populația acestos orașe cumulează 526 de milioane de oameni sau 6,8% din populația lumii și dimensiunile lor au variat de la mai puțin de un milion de locuitori (39% din orașe) la aproape 27 de milioane. Cincizeci și trei la sută dintre aceste metropole se află pe piețele emergente și 47% în țările dezvoltate. Orașele au fost evaluate și clasificate pe baza progresului în două categorii: progresul în aplicarea soluțiilor inteligente, orașele fiind clasificate fie ca „începător”, „intermediar”, fie „lider;” și progrese în ceea ce privește Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite (United Nations’ Sustainable Development Goals), cu orașe clasificate fie ca „implementator”, „avansat”, fie „sprinter”. Orașele care au excelat în ambele zone sunt considerate Orașe 4.0 (Cities 4.0) – definite ca orașe hiperconectate, care sunt atât durabile, cât și cu mult înainte în utilizarea tehnologiei, a datelor și a implicării cetățenilor.

Pentru a afla mai multe, vizitați https://www.riskierworld.com/.

Pentru oficialii orașelor, pandemia a dovedit că programele de oraș inteligent (Smart City) sunt imperative

 • 65% dintre liderii orașelor au observat că cea mai mare lecție învățată în timpul pandemiei a fost cât de importante au fost programele orașelor inteligente pentru viitorul lor.
 • 43% au aflat importanța continuității și agilității operaționale.
 • 37% dintre liderii orașelor au declarat că COVID-19 a subliniat necesitatea de a investi mai mult în modernizarea infrastructurii de bază.

Orașele mizează pe tehnologie, în special pe cloud și AI

 • 88% dintre liderii orașelor au identificat investițiile în platformele cloud drept cea mai urgentă cerință necesară pentru furnizarea cu succes a serviciilor critice și non-critice pentru cetățeni.
 • 66% dintre orașe investesc puternic în AI și 80% vor face acest lucru în următorii trei ani, în special în zona asistenților digitali și a chatboților. America de Nord (83%) și orașele mici (74%) conduc în utilizarea AI.
 • 31% dintre orașe vor investi în digital twins – o creștere de 300% față de cei 11% care investesc astăzi în această tehnologie.
 • 100% din Cities 4.0 au făcut deja investiții puternice în cloud. Pe baza estimărilor ROI raportate, rentabilitatea medie a investițiilor în infrastructura digitală realizată de Cities 4.0 este de 5,74%.

„Vedem că orașele mai de succes se concentrează pe tehnologiile emergente care au un impact direct asupra furnizării de servicii, cum ar fi cloud computing, AI și asistenți digitali”, a declarat John Tuohy, director, Strategia orașelor inteligente, Oracle. „Furnizarea accesului la distanță pentru personal și rezidenți este crucială pentru menținerea continuității activității.”

Multe orașe sunt îngrozite de securitatea cibernetică; orașele inteligente au un nivel ridicat de încredere

 • 60% dintre liderii orașelor consideră că orașele lor nu sunt în siguranță împotriva atacurilor cibernetice, internaționale sau interne, din cauza vulnerabilităților care decurg din constrângeri financiare, reducerea numărului de angajați IT și alți factori.
 • 95% din Cities 4.0 se asigură că securitatea cibernetică este luată în considerare la începutul proiectelor.
 • 95% dintre liderii orașelor inteligente au confirmat cel mai înalt nivel de încredere în securitatea lor cibernetică, comparativ cu doar 8% dintre orașele care au fost clasificate drept începători în călătoria în orașul inteligent.

Nevoia de colaborare este clară, iar liderii orașelor acordă prioritate parteneriatelor

 • 50% dintre liderii orașelor au remarcat că găsirea partenerului potrivit – sectorul privat sau public – a fost unul dintre cele mai mari obstacole în atingerea obiectivelor orașului lor.
 • 83% dintre orașe își doresc ca partenerii lor să ofere soluții care să permită un nivel ridicat de inovație, asigurând totodată siguranță și securitate (65%). Orașele nord-americane (92%) și orașele europene (92%) apreciază cel mai mult inovația.
 • 79% dintre oficiali au indicat că prețul nu este principala preocupare în evaluarea propunerilor de orașe inteligente. Orașele care încep să facă progrese în ceea ce privește ODD-urile Națiunilor Unite (41%) și cele din Africa (47%) sunt mai conștiente de costuri decât omologii lor din alte regiuni.

Raportul poate fi descărcat aici.

Sursa: Oracle