Pe măsură ce organizațiile din întreaga lume au reacționat la pandemia COVID-19, multe au fost nevoite să facă față unor noi riscuri legate de infrastructură, utilizatori și datele critice ale afacerii. Numai trecerea la munca la distanță a introdus ea însăși o serie de noi provocări – de la acoperirea lacunelor de securitate cu noile tehnologii pentru educarea angajaților de a evita atacurile de phishing până la consolidarea protecției diverselor aplicații necesare lucrului de acasă.

Recent publicatul raport Acronis Cyber ​​Readiness Report analizează îndeaproape modul în care organizațiile au fost pregătite pentru a se adapta la impactul pandemiei asupra operațiunilor IT și a securității cibernetice. În pregătirea raportului, Acronis a chestionat 3.400 de companii și lucrători la distanță din întreaga lume în lunile iunie și iulie 2020.

În cele din urmă, constatările au arătat că organizațiile continuă să lupte pentru a-și proteja datele și infrastructura împotriva noilor provocări ale peisajului de lucru la distanță.

Raportul a subliniat, de asemenea, modul în care sunt necesare soluții noi – 92% dintre companiile chestionate declarând că trebuie să adopte noi tehnologii pentru a permite munca la distanță, inclusiv instrumente de lucru colaborativ, soluții de confidențialitate și securitate cibernetică. Raportul Acronis Cyber ​​Readiness Report arată că, în timp ce hackerii vizează lucrătorii la distanță, phishing-ul și videoconferințele, precum și atacurile de tip Distributed Denial of Service (DDoS) sunt cele mai frecvente tactici utilizate.

31% dintre companii raportează zilnic atacuri cibernetice

Atacurile malware, cum ar fi ransomware-ul, au crescut și în timpul pandemiei, jumătate (50%) din toate companiile chestionate declarând că sunt vizate cel puțin o dată pe săptămână. Aceasta include atât companiile mici, cât și cele mari, cum ar fi principalul producător de dispozitive GPS care ar fi plătit 10 milioane de dolari într-un atac de tip ransomware WastedLocker.39% dintre companii au suferit atacuri prin aplicațiile de videoconferință

Ca urmare a blocajului datorat pandemiei, 69% dintre lucrători la distanță se bazează pe aplicații precum Zoom, Cisco Webex și Microsoft Teams pentru a colabora cu colegii, pentru a comunica cu partenerii și furnizorii sau pentru a se întâlni cu clienții și potențialii clienți. Infractorii cibernetici au profitat de această dependență: 39% dintre companii au fost supuse în ultimele trei luni atacurilor prin aplicațiile de videoconferință. În fapt, Cisco a dezvăluit recent o vulnerabilitate în aplicația sa Webex care ar putea permite atacatorilor să deschidă, să citească și să fure conținut potențial valoros sau dăunător.2% dintre companii consideră filtrarea adreselor URL

Atacurile de phishing cunosc în această perioadă niveluri istorice, ceea ce nu este surprinzător, deoarece raportul a constatat că doar 2% dintre companii iau în considerare filtrarea adreselor URL atunci când evaluează o soluție de securitate cibernetică.Mai multe informații legate de datele studiului Acronis găsiți pe blogul companiei.