IBM România a organizat astăzi o întâlnire cu presa pe tema „Smart  Cloud Computing capabilities with IBM Managed Data Center”, ocazie cu care specialiştii de vârf IBM din cadrul departamentului Global Technology Services au prezentat oportunităţile furnizate clienţilor de cloud computing în cadrul IBM Managed Data Center.

IBM Cloud computing schimbă modul în care privim tehnologia. Mediul cloud reprezintă un model de calcul ce furnizează produse software, middleware şi resurse de calcul bazate pe mediul web. Prin
intermediul tehnologiei ca şi serviciu, companiile oferă acces doar la resursele necesare pentru o activitate specifică. Astfel companiile plătesc numai pentru resursele de calcul utilizate. De asemenea, cloud computing poate permite utilizatorilor să acceseze cele mai recente aplicaţii software şi infrastructuri pentru a promova inovaţia în mediul business.

Organizaţiile din toate sectoarele industriale, indiferent de mărime sau  arie geografică adoptă cloud computing pentru a reduce complexitatea şi   costurile asociate cu abordările IT tradiţionale. Această realitate este  activată de trei schimbări majore:

 • Aşteptările  clienţilor, angajaţilor şi partenerilor se schimbă pe măsură ce consumul  self-service asupra tehnologiilor şi serviciilor devine standard.
 • Sistemele  de calcul se schimbă pe măsură ce organizaţiile accesează putere de calcul  world-class disponibilă oricând, în orice locaţie.
 • Livrarea  rapidă a produselor şi serviciilor ce oferă valoare adaugată este obligatorie  pentru a îndeplini cerinţele în continuă creştere ale competitorilor,  clienţilor şi acţionarilor.

În era smarter computing, orice companie poate aplica puterea de  transformare a cloud computing pentru a reinventa modul în care îşi desfăşoară  operaţiunile şi îmbunătăţeşte economiile. Sistemele de analytics în timp real,  bazate pe mediul cloud, pot ajuta la reducerea semnificativă a costurilor de  business, iar procesele colaborative de business pot ajuta la creşterea  productivităţii angajaţilor.

În prezent, clienţii doresc soluţii care îi ajută să abordeze provocări  specifice şi să beneficieze la maxim de infrastructurile IT existente. Un număr   tot mai mare de clienţi implementează cloud computing, sisteme de analytics şi  alte soluţii smarter computing pentru a dezvolta organizaţiile. Numărul de  sisteme cloud computing implementate vor creşte cu 19% în fiecare an, conform  IDC, iar un studiu IBM CIO recent a relevat că numărul soluţiilor cloud  implementate a crescut de la 33% la 60% în ultimii doi ani.

IBM înţelege modul de a construi soluţii de business eficiente, de înaltă  performanţă şi poate dezvolta soluţii ce sprijină servicii de înalt nivel  calitativ ce îmbunătăţesc abilitatea de răspuns a organizaţiei, prin  intermediul unor sisteme şi aplicaţii software cu capabilităţi fundamentale.

IBM ajută Partenerii de Business să integreze soluţiile cu IBM SmartCloud, astfel  încât să interacţioneze cu clienţii, să creeze noi aplicaţii şi să îşi îmbunătăţească  competenţele cloud computing. Cloud computing a devenit un catalizator pentru a  beneficia de noi valori de business prin intermediul inovaţiei, relaţiilor cu  clienţii, şi îmbunătăţirea timpilor de comercializare, precum şi reducerea  costurilor şi a complexităţii.

Începând de la anunţul din data de 12 octombrie  2011, IBM furnizează cele mai noi capabilităţi care ajută clienţii să descătuşeze
potenţialul cloud computing. Organizaţiile care utilizează acest mediu IT  avansează prin folosirea soluţiilor de Cloud Computing IBM, înspre un IT mai uşor,  mai ieftin şi rapid, şi înspre inovaţie în business, înspre flexibilitate şi  reacţie mai rapidă la schimbările mediului de afaceri.

IBM îşi consolidează poziţia de jucător major în  Cloud Computing, pe portfoliul cuprinzător SmartCloud,  prin noi servicii, ca de exemplu, soluţii de tip enterprise de infrastuctură/  plaftormă ca şi serviciu, capabilităţi Entry level pentru adopţia rapidă a mediilor de Private Cloud, noi servicii de implementare de cloud şi noi  servicii din cloud.

IBM continuă să îşi ajute clienţii să navigheze în  mediile de cloud, prin furnizarea de expertiză internaţională şi locală, prin
furnizarea de tehnologii de primă mână, prin soluţii hardware şi software  necesare migrării, designului, construirii şi furnizării de noi servicii IT în  acest mediu.

 • Prin IBM, se pot construi în mod rapid medii de cloud private cu  capabilităţi greu de egalat în ceea ce priveşte time-to-market, integrare şi  management;
 • Libertate de alegere nemaiîntâlnită în alegerea mediilor de cloud  potrivite pentru fiecare client, prin IBM SmartCloud Platform;
 • Software as a service cuplat cu cunoştinţe adânci în industrii,  capabilităţi de management al proceselor şi analytics.

IBM SmartCloud Framework organizează capabilităţile  IBM în Cloud Computing în trei mari categorii SmartCloud Foundation, SmartCloud  Services şi SmartCloud Solutions.

Printre soluţiile oferite celor peste 121.000 de parteneri IBM, se numără:

IBM SmartCloud Foundation acoperă în principal tehnologii şi servicii de implementare de medii  de cloud private. Soluţiile software IBM SmartCloud Foundation ajută clienţii să  construiască şi să administreze infrastructuri dinamice şi să rămână
competitivi în mediul digital interconectat. Aplicaţiile software oferă soluţii  de management integrat care ajută companiile să administreze resurse IT tradiţionale,  resurse fizice şi resurse „inteligente” emergente.

IBM SmartCloud Entry este o soluţie primară de cloud, care asigură clienţilor capabilităţi  rapide de adoptare a mediilor de cloud.

IBM SmartCloud Provisioning este o soluţie de cloud de tip „Infrastructure-as-a-Service” scalabilă  şi redundanţă, potrivită pentru medii enterprise.

Alte soluţii relevante prin care clienţii IBM îşi  pot construi soluţii de cloud sunt:

 • IBM Service Delivery Manager
 • IBM System x with ex5 technology
 • IBM Power Systems with POWER7
 • IBM System z
 • IBM Scale out NAS Storage Systems
 • IBM BladeCenter Foundation for Cloud
 • IBM Storwize
 • IBM XIV Storage Systems

IBM a anunţat recent noi soluţii server create pentru a extinde capabilităţile  cloud în întregul portofoliu, astfel încât Smarter Computing să devină  realitate pentru clienţii x86. Printre noile soluţii se numără sisteme de înaltă  performanţă, produse de reţelistica şi software, create pentru a ajuta clienţii  la optimizarea operaţiunilor din centre de date cu soluţii flexibile şi uşor de
implementat, astfel încât să reducă complexitatea şi costurile şi să ofere  randament rapid.

IBM SmartCloud Services sunt capabilităţi de Cloud  găzduite de către IBM.

Dintre cele mai importante enumerăm:

Infrastructure Cloud Services

 • IBM SmartCloud Enterprise
 • IBM SmartCloud Enterprise +
 • Alte soluţii relevante sunt:
  • IBM SmartCloud Resilience
  • IBM Managed Backup Cloud
  • IBM SmartCloud Archive
  • IBM SmartCloud Virtualized Server Recovery
  • SmartCloud for SAP Applications

Managed Services

Dintre cele mai importante enumerăm:

 • IBM Hosted Application Security Management
 • IBM Hosted Mobile Security Management
 • IBM Managed Security Services

Alte soluţii relevante sunt:

 • IBM Tivoli Live Monitoring Services
 • IBM Tivoli Live Service Manager
 • IBM Rational AppScan OnDemand

Platform services

 • IBM SmartCloud Application Services (beta)
 • Rational Solution for Collaborative Lifecycle Management on the
  IBM SmartCloud
 • IBM Cast Iron Live

IBM SmartCloud Solutions se referă la soluţii de tip Software as a Service, software care este găzduit
şi administrat de către IBM. Ofertele sunt grupate pe mai multe verticale:

 • Business  Analytics and Optimization solutions Social  Business Solutions
 • Smarter  Commerce Solutions
 • Smarter  Cities in Cloud

IBM Managed Data Center oferă o  infrastructură cadru cu cele mai avansate soluţii de răcire, alimentare cu  energie electrică, redundanţă, sustenabilitate şi procese în caz de dezastru.  Centrul de date este amplasat în campusul Petrom City şi este alimentat în  totalitate de o centrală electrică din cadrul Petrom City, beneficiind de o  sursă de energie de înaltă calitate, disponibilitate şi cu eficienţă foarte  ridicată.

IBM Managed Data Center oferă clienţilor toată gama de servicii specifice  unui centru de date, cum ar fi servicii de cloud privat, de găzduire a  infrastructurii clienţilor, arhitecturi hardware dedicate, servicii de  continuitate a afacerii şi servicii de recuperare şi back-up a datelor în caz  de dezastru, inclusiv servicii de comunicaţii dedicate, toate livrate pe bază  de abonament lunar.

Pe piaţa locală, trei dintre  cele mai mari companii din sectoarele lor de activitate şi-au externalizat  infrastructura IT către centrul de date IBM – eMAG, cel mai mare retailer  online din România, Allianz-Ţiriac Asigurări România, unul dintre cele mai  importante grupuri ce oferă o gamă completă de  produse şi servicii de protecţie şi planificare financiară, pe toate segmentele
de asigurări şi AXA  Life Insurance, unul dintre cele mai importante grupuri de asigurări şi management al  activelor.

IBM Smart Cloud reprezintă fundaţia prin care IBM România  furnizează Managed Services către clienţii locali şi regionali într-o manieră  duală: un model de business one-to-one şi un model de business one-to-many. În  modelul one-to-one IBM oferă clienţilor şi partenerilor săi o infrastructură  dedicată pentru fiecare client. Acesta poate alege infrastructura hardware,
sistemele de operare şi aplicaţiile pe care să le folosească. Clientul îşi  poate administra singur aplicaţiile sau poate opta să fie administrate de  specialiştii IBM – deţinem competenţele şi nivelul de expertiză necesare – şi  totul se rezumă la o factură lunară.

În funcţie de necesităţile clienţilor, serviciile IBM se  livrează din Cloud, din centre de date diferite. Pentru necesităţi mai  elaborate ale clienţilor, IBM furnizează serviciile Managed Services dintr-un  mediu cloud propus în Centrul de Date de ultimă generaţie operat de IBM în  România. Pentru cerinţe mai simple, cum ar fi de exemplu infrastuctura ca  serviciu (IAAS), propunem Cloud-ul Public IBM, SmartCloud Enterprise.

Printre soluţiile cheie de cloud computing, pe care IBM  România le propune clienţilor săi enumerăm: soluţii de private clouds, soluţii  de virtualizare de staţii şi de aplicaţii, soluţii specializate de cloud pentru  operatorii de telecomunicaţii care doresc să exploreze oferte de cloud către  clienţilor lor. Avantajul competitiv al IBM este în favoarea clientului. IBM asigură  cea mai bogată paletă de opţiuni din piaţă şi clientul îşi poate alege  tehnologia de cloud privat, de virtualizare de desktopuri, cât şi modalitatea  prin care o consumă, de la implementare şi hostare până utilizarea soluţiei ca şi  serviciu, inclusiv operaţiunile de administrare a acestuia de către IBM.

Dincolo de economia de scală şi fiabilitatea pe care le  oferă modelul Cloud Computing, oferta Managed Services livrate din IBM Smart  Cloud furnizează beneficii importante asigurate de: nivelul superior de rezilienţă  al centrelor de date IBM; gradul ridicat de scalabilitate al tehnologiilor  software şi hardware IBM; compatibilitatea cu toate tehnologiile importante de  virtualizare. Pe de altă parte, oferta Managed Services a IBM România este  completată de o metodologie testată, care vine în ajutorul clienţilor ce optează  pentru Cloud Computing, şi beneficiem de expertiza de mai mulţi ani în  implementări şi administrări de infrastucturi complexe de medii cloud (privat  sau public) cât şi de o echipă foarte extinsă, existentă în Global Technology  Services, care ne permite să oferim servicii de consultanţă şi de administrare,  în mod flexibil şi în conformitate cu cerinţele de performanţă ale clientului.