Schneider Electric România a finalizat echiparea clădirilor Centrului de Cercetare-Dezvoltare Continental Automotive în Timișoara, cu instalații electrice prevăzute cu soluții digitale de ultimă oră.
Crescând prezența sa în Timișoara, prin extinderea centrului de cercetare-dezvoltare deja existent, aflat în aceeași zonă cu fabrica de componente electronice a companiei din orașul de pe Bega, Continental Automotive România avea nevoie de un partener care, din perspectiva instalațiilor electrice, să fie capabil, prin solutiile sale, să asigure disponibilitatea continuă a energiei electrice, să prevină sau să identifice rapid defecțiunile de natură electrică și să contribuie, de asemenea, la eficientizarea costurilor cu energia electrică, atât prin eficiență operațională, cât și prin reducerea pierderilor.
„Fiind implicat încă din faza de proiectare, Schneider Electric România a răspuns acestor
cerințe prin echipamente electrice fiabile, integrate în soluții digitale de ultimă oră”, a spus Lucian Enaru, Country General Manager, Schneider Electric România. „Am putut, astfel, să ne valorificăm experiența în materie de eficiență energetică și să ne asigurăm că proiectul implementat sprijină clientul nostru să-și îndeplinească obiectivele de sustenabilitate, obiective derivate din valori pe care le împărtășim și noi.”
Tablourile electrice generale furnizate în cadrul proiectului sunt sisteme funcționale „type tested” PrismaSeT Plus – configurate în varianta comunicantă, integrate în sistemul centralizat de Building Management. Acesta preia informații de la echipamentele de protecție și de la centralele de măsură, monitorizând în permanență diferiți parametri ai instalației, inclusiv consumul de energie. Informațiile colectate permit astfel luarea unor decizii și implementarea de acțiuni care să mențină consumurile în limitele dorite.
„La Timișoara, am fost în situația ideală, în care clientul ne-a transmis de la bun început
obiectivele sale legate de eficiență energetică și siguranță, dorindu-și ca instalațiile electrice ale clădirii să fie pe măsura unui centru de cercetare-dezvoltare – foarte moderne și performante,” explică Lucian Ene, Director de Vânzări Tablotieri și Contractori, Schneider Electric România. „Soluția pe care am implementat-o la Timișoara este eficientă și performantă, dar și foarte simplu de gestionat și urmărit.”
Alimentarea tablourilor generale și distribuția energiei electrice în interiorul celor două clădiri au fost realizate prin soluții cu bare capsulate Canalis. Fiabilitatea deosebită a acestora, dovedită în peste 20 de ani de implementare în România, este consolidată prin monitorizarea temperaturii în zonele de contact ale tronsoanelor de bară din camera transformatoarelor și din cea a sosirilor la tablourile generale și integrarea informațiilor în sistemul de Building Ma- nagement.
Barele capsulate au fost prevăzute cu senzori de temperatură – cu comunicație wireless către un concentrator de date – care transmit informațiile în sistem și generează pre-alerte și alerte în cazul depășirii limitelor prestabilite.
Această soluție, prima oară implementată în România, elimină orice risc de deteriorare a co- nexiunilor de bare din cauza încălzirilor excesive, pe toată durata de utilizare a clădirilor, pentru că alertele permit realizarea de acțiuni de întreținere în timp util.
Proiectul s-a derulat pe parcursul a 12 luni și a fost realizat cu sprijinul partenerilor autorizați ai Schneider Electric România: Addict Engineering, parte a grupului Addict Invest – Proiectare, Chorus Marketing & Distribution – pentru solutia de bară capsulată, Eltrex Timișoara – pentru tablouri electrice și integrarea informațiilor de la senzorii de temperatură și de la tablourile electrice în sistemul de building management și CON-A MEP Sibiu în calitate de antreprenor de instalații electrice.