Pe 11 februarie 2014, Microsoft a anunțat disponibilitatea la scară largă a Power BI pentru Office 365, o soluție de Business Intelligence self-service ușor de accesat. Power BI le oferă posibilitatea tuturor tipurilor de utilizatori de business să obțină informații relevante, să extragă date din Windows Azure și alte surse și să pregătească modele de BI pentru analiză, vizualizare și colaborare.

Sisteme de BI moderne

Sistemele de Business Intelligence de astăzi sunt utilizate doar de o parte din oamenii care le-ar putea valorifica. Cu toții avem nevoie de soluții moderne care să contribuie la înțelegerea mai bună a impactului pe care îl putem avea la serviciu sau a contextului social.. Este vorba nu doar despre tipul de informație obținut în urma unei căutări pe Internet, ci și despre informații provenite de la experți. Power BI aduce împreună toate aceste surse diferite, ajută la identificarea relațiilor între diferitele proprietăți ale acestor date și a informațiilor cheie și permite o aprofundare a contextului. Cu ajutorul acestui instrument, toți membrii echipei au acces la același set de insight-uri și pot colabora, contruind unii peste ideile celorlalți. Cu Power BI pentru Office 365, oricine poate accesa această metodă de descoperire și de învățare bazată pe date.

Marius Filipaș, Server & Tools Business Group Lead, Microsoft România: „Datele furnizate de IDC arată o creștere de zece ori a volumului de date la fiecare 5 ani și estimează că un utilizator își desfășoară activitatea pe cel puțin patru device-uri în fiecare zi, iar aceste tendințe influențează modul în care utilizatorii vor să prelucreze datele, să le analizeze și să le acceseze. Complexitatea de date, diversitatea surselor din care provin, calitatea lor, modul de interpretare și vizualizare a acestora reprezintă provocările utilizatorilor de business în ceea ce privește analiza de date. Power BI este destinat companiilor de orice mărime, care pot astfel  să analizeze și să înțeleagă datele mai rapid. Informațiile devin  ușor accesibile pentru orice membru al echipei, pot fi traduse în moduri vizuale și, mai ales, pot fi accesate de oriunde și de pe orice device.”

Date accesibile pentru un miliard de utilizatori

Cu Power BI, Microsoft oferă aceste tipuri de informații pentru un miliard de utilizatori. Office 365 a fost adoptat la scară largă și continuă să crească – unul din patru clienți enterprise utilizează acum Office 365. Prin integrarea funcțiilor de business intelligence în Office, garantăm accesibilitatea instrumentelor, iar prin Office 365 facilităm adoptarea instrumentelor – nu doar printr-o experiență de utilizare a aplicațiilor web mai ușoară, ci și prin integrarea și facilitarea modului de a accesa funcții precum colaborare, securitate, descoperirea și explorarea datelor.

Unul dintre cele mai importante funcții disponibile în Power BI este Q&A, funcție care permite oricărui utilizator să scrie termeni de căutare la fel ca în orice motor de căutare și să primească instantaneu rezultate vizuale sub forma unor schițe sau grafice interactive.

Valoare adăugată din soluțiile de BI

Power BI reunește multe aspecte cheie ale procesului de modernizare a sistemului de business intelligence: un catalog public și corporativ de seturi de date și modele BI, o metodă de căutare a datelor, o aplicație modernă și o experiență web directă, vizualizări interactive bogate, instrumente de colaborare și instrumente destinate experților IT pentru a gestiona datele și modelele. Aplicația mobilă de business intelligence pentru Windows 8 le permite utilizatorilor să interacționeze cu datele zilnic, iar colaborarea prin intermediul Office 365 și Share Point Online permite implementarea unui sistem de sharing de informații în întreaga companie. Împreună, aceste capacități nu doar vor schimba tipurile de informații pe care le putem obține din date, ci și modul de accesare a acestora.