Duminică seară, Germania a învins Argentina în finala Campionatului Mondial de Fotbal, după victoria din prelungiri de pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro. Însă în afara faptului că a devenit pentru a patra oară campioană mondială, pe parcursul întregii competiții de anul acesta echipa națională a Germaniei a demonstrat că își merită titlul de cea mai bună echipă din lume: în prima semifinală a reușit o performanță istorică împotriva selecționatei Braziliei, învingând cu un scor de 7-1, iar atacantul german Miroslav Klose a doborât recordul de goluri înscrise într-un Campionat Mondial, devenind astfel cel mai bun marcator din istoria  acestei competiții. Dar cum reușește echipa Germaniei să obțină astfel de performanțe? Pe lângă tactica excepțională, tehnica de joc și efortul depus de jucători și antrenori, naționala Germaniei se bazează și pe utilizarea tehnologiei în mod inteligent.

Selecționerul german Joachim Low a inclus Big Data în echipă, iar această tehnologie a transformat modul de joc al Mannschaft-ului. Victoriile înregistrate la Campionatul Mondial de Fotbal de anul acesta sunt o dovadă în plus a faptului că soluția SAP Match Insights, care constă în captarea și analiza datelor despre jucători, poate schimba acest sport.

Statisticile au fost întotdeauna importante în fotbal, iar cifrele de bază, precum „numărul de goluri per sezon” reprezintă doar vârful iceberg-ului. José Mourinho a sintetizat secretul succesului său printr-o singură propoziție, spunând: „Știu totul despre adversar”. Cu siguranță, a ști mai multe decât adversarul face deseori diferența între a câștiga și a pierde un meci.

Ce distanță aleargă un jucător în timpul antrenamentului? Câte pase reușite poate avea? Există vreun deficit în jocul acestuia? Pentru prima dată, tehnologia este utilizată pentru a răspunde acestor întrebări și a observa, a analiza și a îmbunătăți performanțele jucătorilor de fotbal în cadrul unei competiții internaționale.

Software în cursa pentru titlu

Echipa națională de fotbal a Germaniei s-a bazat pe sprijinul soluțiilor software în cadrul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. O combinație de soluții și tehnologii specializate permite analiza meciurilor și obținerea de date despre performanțele jucătorilor, obiectivul utilizării acestora fiind sporirea performanțelor echipei.

Prin intermediul senzorilor montați pe hainele jucătorilor, pe mingii și pe echipamentele de antrenament, sunt obținute informații-cheie despre evoluția fiecărui fotbalist și a echipei per ansamblu. Antrenorul poate accesa în timp real aceste date, de pe tabletă sau alt dispozitiv mobil, astfel încât să poată evalua performanțele jucătorilor chiar în timpul antrenamentului și să își schimbe strategia pentru meci în funcție de rezultatele obținute.

Instinct + software = decizii mai bune

Este adevărat că datele referitoare la distanța alergată de un jucător sau sprint-ul realizat de acesta nu vor putea înlocui vreodată instinctul antrenorului, dar pot cu siguranță să îl ajute pe acesta în luarea deciziilor. Astfel, antrenorii care au acces la datele colectate prin intermediul soluțiilor software sunt mai bine informați și iau decizii mai rapide și mai bune, ceea ce conduce la îmbunătățirea performanței întregii echipe. Mai mult decât atât, cu ajutorul soluțiilor SAP pot fi analizate și evoluțiile echipelor adverse, cu scopul de a descoperi punctele slabe ale acestora și a adapta tactica de joc în funcție de acestea.

„Un computer nu poate înscrie goluri”, spune legenda fotbalului german, Franz Beckenbauer. Este adevărat, însă cu ajutorul tehnologiei, jucătorii pot ajunge să înscrie un număr mai mare de goluri. Echipați cu soluții sofware specializate, antrenorii și jucătorii au acces la date relevante și statistici detaliate în timpul meciurilor și sesiunilor de antrenament, putând să se pregătească mai repede și mai bine pentru meciurile viitoare.

„Teoria se află într-o zonă gri. Ceea ce contează este ce se întâmplă pe teren”, spune și legendarul jucător și antrenor german Adi Preissler. Chiar dacă lucrurile stau așa, odată cu câștigarea Campionatului Mondial de Fotbal de către echipa Germaniei se poate spune că am asistat la transformarea tehnologiei în al 12-lea jucător. Mario Götze, cel care a marcat unicul gol din finală pentru echipa Germaniei, este un jucător tânăr, care probabil va mai participa și la următoarele ediții ale Campionatului Mondial. Așadar, va fi interesant de văzut modul în care el și generațiile viitoare vor juca fotbal, bazându-se pe tehnologie pentru a-și îmbunătăți performanțele.