Metaverse-ul bate la ușă, de data aceasta nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk, Internetul a devenit piața mare a satului global, iar lumea e foarte aproape, la un simplu click distanță. În expansiunea sa accelerată, spațiul virtual a împrumutat ceva din zarva unei mari metropole, vitalizată de voci diverse, de la jurnaliști sau artiști, la instituții publice, centre turistice, de informare sau magazine. În acest vârtej multi-media, creatorii de conținut se confruntă cu provocări diverse, nevoiți să se adapteze din mers paradigmelor online, care vin cu standarde tehnice din ce în ce mai ridicate. Pe măsură ce formatele de înregistrare devin din ce în ce mai sofisticate, redefinind permanent conceptul de înaltă rezoluție, apare și nevoia unor noi opțiuni de stocare, în măsură să facă față cerințelor actuale cu privire la încărcarea, descărcarea și editarea fișierelor video de mari dimensiuni. Diverse tipuri de conținut, în special videoclipurile lungi, necesită un spațiu substanțial de stocare.
„Aceste date sunt valoroase și nu doar că trebuie stocate, ci și protejate de un sistem de încredere. Creatorii sunt permanent amenințați de hacking și mulți se trezesc cu conturile dezactivate sau șterse definitiv. În ambele cazuri, un profesionist nepregătit poate pierde accesul la fișierele pe baza cărora și-a construit marca. Iar fără această arhivă e mai greu, poate imposibil, să-și ducă misiunea mai departe”, spun experții Kingston Technology, producător cu 35 de ani de experiență, expert în analize de risc și soluții tehnologice complete, care includ dispozitive conforme obiectivelor de securitate ale unui utilizator final sau ale unei organizații.
Industriile creative s-au lansat în aventura digitală poate cu mai mult entuziasm decât alte sectoare, iar această cursă are propriile piedici și capcane. Pirații digitali se simt și ei provocați să speculeze diverse vulnerabilități, zădărnicind, uneori, mulți ani de muncă. O breșă, care ar putea însemna ruinarea profesională și financiară a unui creator, poate fi evitată prin soluții contemporane, cum ar fi echipamentele Network-Attached Storage (NAS), care permit o bună organizare a materialelor și păstrează copii de rezervă pentru volume mari de conținut. Sistemele NAS le oferă creatorilor capacități de stocare flexibile, care pot crește odată cu volumul datelor, în timp ce setările RAID (Redundant Array of Independent Disks) vor proteja aceste arhive valoroase și în cazul unei defecțiuni a unității. De vreme ce înregistrările 4k și 8k au devenit un standard, conexiunile de mare viteză, cum ar fi Thunderbolt, 2.5 sau 10GbE, sunt absolut necesare pentru a reduce timpul de transfer către și de la locul de stocare. Backup-urile rapide pe care le asigură sistemele NAS sunt vitale pentru diverse scenarii de risc, de la ștergerea accidentală a fișierelor, la atacurile ransomware. Unele sisteme NAS complexe se integrează perfect cu instrumente de editare precum iMovie sau Final Cut Pro X, categorie din care echipamentele QNAP reprezintă un vârf de linie al momentului.
Înainte de alegerea unui sistem NAS, ar trebui să evaluăm unele detalii, începând cu tipul stației pe care va fi folosit, viteza conexiunii disponibile sau numărul editorilor care îl vor accesa simultan. Un creator solitar, va lucra de pe un PC sau Mac pentru a încărca videoclipuri scurte, la rezoluție full HD/1080p sau 4k. În acest scenariu, ar putea fi suficiente doar 2 – 4 TB NAS, în funcție de volumul conținutului creat. Seria produselor utile acestui tip de creator include NAS-uri cu 2-4 bay-uri, în timp ce utilizatorii de Mac ar putea avea nevoie de o unitate cu Thunderbolt 3.0.
Un al doilea scenariu vizează ecosistemul unui mic studio de producție video, cu până la 5 stații de lucru, unde editorii lucrează pe Mac-uri sau PC-uri pentru a prelucra clipuri de până la 4k. Poate fi o agenție de marketing care produce spoturi publicitare sau de o casă de discuri independentă care-și asigură propriile creații vizuale. Un asemenea sistem poate funcționa și cu o viteză de 2,5 GbE, dar este recomandă o conexiune de 10 GbE.
O agenție va folosi o combinație de SSD și HDD sau exclusiv SSD. În acest scenariu, mai multe stații de lucru vor fi conectate cu un singur NAS, care devine o platformă pe care toți utilizatorii colaborează simultan. Odată ce proiectul este finalizat, NAS-ul exportă conținutul final către un server asociat, printr-o conexiune de 10 GbE. Există serii de produse pe care un studio mic ar putea să le folosească, însă aici cerinţele sunt foarte clare, unităţi ce oferă porturi de 2,5 GbE sau 10 GbE, porturi Thunderbolt 3 şi în fucţie de unitaţile folosite este plauzibilă o stocare de peste 100TB.
O companie de producție video, care a folosit o vreme hard disk-uri portabile, ar putea căuta o soluție care să-i permită unui singur utilizator să acceseze un dispozitiv de stocare într-un moment specific de timp. Necesitatea unei variante de stocare organizate și centralizate, care poate oferi acces simultan pentru mai multe PC-uri sau Mac-uri, reprezintă o motivație puternică pentru a trece la un sistem NAS. Acesta le va permite utilizatorilor să facă editare video fără ca fișierele să fie mutate pe stația de lucru. De asemenea, este simplificat procesul de arhivare a proiectelor, în timp ce costurile rămân sub control, ceea ce reprezintă un atu, mai ales în cazul organizațiilor în plină dezvoltare. Multe studiouri din lume folosesc deja unităţi QNAP(model TVS-h1688X) ce vin echipate cu 16 bay-uri, procesor Intel® Xeon® NAS, două porturi de rețea de 10 GbE și patru porturi de 2,5 GbE. Adaptat cerințelor specifice de capacitate și standardelor de protecție a datelor, sistemul NAS poate fi configurat într-un format RAID 6, pentru a obține viteze rapide de citire și scriere, care permit editarea simultană a videoclipurilor. Deoarece atât SSD-urile, cât și HDD-urile sunt compatibile cu TVS-h1688X, unii utilizatori ar putea folosi SSD-uri în cache: o configurație cu 4 SSD-uri și 12 HDD-uri ar putea fi utilă, de pildă, pe un model cu 16 bay-uri. Pentru această configurație, este recomandată o configuraţie cu 8 SSD-uri SATA în RAID 5, alături de 8 HDD-uri. În scenariile de editare video, datele funcționează diferit comparativ cu modul de lucru cu bazele de date care reunesc fișiere mici. De ceea, creatorilor de conținut le este recomandat să utilizeze un modul de stocare SSD pentru a edita și partaja date cu viteză mare, în timp ce al doilea fond comun de stocare al HDD-urilor va fi utilizat pentru a salva produsul final. Foarte eficient, acest sistem ar putea transforma în istorie servicii-vedetă de până acum, cum ar fi, de pildă, WeTransfer.
Pentru toate aceste configurații sunt necesare echipamente performante de stocare. Având în vedere abundența ofertei, poate fi o provocare să alegi dispozitivele potrivite sau să combini diverse tehnologii pentru a maximiza randamentul general de funcționare a sistemului. HDD-urile domină piața de 30 de ani și își păstrează popularitatea grație interfeței SATA, implementată pe o gamă largă de sisteme, de la PC-uri, la laptopuri sau la servere NAS. Există, însă, și loc de mai bine. Tehnologia NAND Flash a SSD-urilor permite performanțe excepționale cu costuri din ce în ce mai reduse. Permanent adaptată noilor provocări, tehnologia NAND Flash oferă noi produse competitive, cum ar fi SSD-urile cu capacități foarte mari de stocare, a căror durată de viață a fost extinsă și, în plus, sunt și comparabile ca preț cu HDD-ul. Introducerea SSD-urilor bazate pe SATA este în măsură să accentueze și mai mult avantajele acestei tehnologii, asigurând viteze de citire/scriere de 550MB/s comparat cu maximul de 120MB/s oferit de HDD. Chiar și cu limitările magistralei SATA, SSD-ul depășesc cu mult tehnologia HDD, asigurând performanțe de 10-15 ori mai bune pentru funcționarea generală a sistemului.
În materie de SSD-uri, cea mai bună soluție de stocare pentru sistemele NAS sunt unităţile de clasă Enterprise din seria Kingston SSD DC, mai rezistente decât SSD-urile clasice(client) și recunoscute pentru eficiența, performanța și interoperabilitatea lor pe o gamă largă de platforme. Deși cei mai mulți s-au obișnuit cu unitățile de 2,5”, în ultima vreme câștigă tot mai mult în popularitate modele mai mici cu interfaţă M.2. Cele mai recente echipamente NAS au, de obicei, cel puțin un slot pentru SSD-uri M.2, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot insera HDD-uri de 3,5” sau 2,5” în bay-urile frontale pentru a maximiza capacitatea de stocare, și pot instala SSD-uri M.2 pentru a îmbunătăți performanțele NAS.
Pentru întrebări despre ce SSD-uri ar putea fi o alegere bună pentru un anumit NAS, Kingston pune la dispoziţie serviciul întreabă un expert, o pagină de suport tehnic unde poţi obţine informaţii customizate.