Vi s-a întâmplat vreodată să descoperiți că pe stick-ul USB de memorie pe care erați 100% sigur că ați luat rapoartele de la muncă ca să le citiți acasă, au apărut din senin… poze din vacanță? Ori poate un film? Sau – și mai rău – nu l-ați mai găsit de loc, prilej de spaime și coșmaruri de când cu GDPR-ul?!

Cei de la Kingston și-au dat seama cât de frecvente sunt astfel de situații în viața oricui – mai ales a uitucilor – și au creat un „dispozitiv de memorie Flash pe interfață USB cu sistem de protecție a securității și integrității datelor incorporat“ recomandat tocmai pentru „tratarea“ unor astfel de cazuri.

„Remediul“ se numește DataTraveler Locker+ G3 (nume de cod DTLPG3) și este un stick de memorie USB care are avantajul că asigură protecția datelor pe mai multe niveluri.

În primul rând este vorba de criptarea hardware – o tehnologie de asigurare a securității datelor cu eficiență garantată. Și care, spre deosebire de criptarea software, nu necesită instalarea de aplicații suplimentare.

Apoi este vorba de faptul că accesul la date nu se poate face decât prin intermediul unei parole. Astfel scăpați de riscul ca, în cazul pierderii stick-ului, conținutul lui să poată fi accesat cu ușurință de oricine îl găsește. Sau de posibilitatea ca „altcineva“ – membri ai familiei, prieteni, colegi etc. – să încerce să folosească stick-ul fără acordul vostru. Aceasta din urma este cea mai probabilă cale prin care dispar rapoartele și apar „din senin“ pozele și filmele.

Mai mult însă, pentru a vă oferi garanția că nici o persoană care nu știe parola nu poate accesa datele stocate, stick-ul este conceput astfel încât, după 10 tentative eșuate de introducere a datelor de logare, să se reformateze automat astfel încât nici o informație să nu mai poate fi recuperată.

Este o măsură foarte utilă atunci când aveți pe stick date confidențiale și acesta vă este furat.

Dar nu și dacă sunteți… uituci! Dacă v-ați uitat parola – și sigur și lucrul ăsta vi s-a întâmplat cel puțin odată – și încercați să o ghiciți prin mai mult de 10 iterații, rămâneți fără date. Imaginați-va cât de neplăcut trebuie să fie să vă confruntați cu o astfel de situație atunci când sunteți la un client și acesta așteaptă răbdător să îi prezentați informațiile pe care le aveați pe stick.

Ei bine, aici intervine avantajul lui DataTraveler Locker+ G3 – Kingston a introdus în DTLPG3 opțiunea de a salva automat datele în cloud. Prin intermediul soluției integrate USBtoCloud puteți realiza oricând doriți un backup al datelor stocate pe stick în Google Drive, OneDrive, Amazon Cloud Drive, Dropbox sau Box. Astfel, scăpați cu față curată indiferent dacă sunteți uituci, v-a fost furat stick-ul sau „doar“ l-ați pierdut.

Peste această funcționalitate ingenioasă, Kingston a adăugat toate dotările standard ale unui „dispozitiv de memorie Flash pe interfață USB“ de ultimă generație: interfață USB 3.0 ce asigură viteze de până la 135MB/s la citire, carcasă metalică pentru o protecție superioară, compatibilitate cu sistemele de operare Windows și macOS. DTLPG3 este disponibil în cinci capacități de stocare (8GB, 16GB, 32GB, 64GB, 128GB) și beneficiază de cinci ani de garanție și suport tehnic gratuit. Preţul variază în funcţie de capacitate, în cazul de faţă varianta de 64 GB fiind disponibila in Romania la aproximativ 300. Pentru cine nu are nevoie de o capacitate de stocare atâta de mare, exista şi varianta de 16 GB ce poate fi achiziţionată la doar 100 de lei.