In perioada urmatoare, de crestere accentuata pentru cumparaturile online, utilizatorii s-ar putea sa se trezeasca cu facturi neasteptate de Craciun, daca le sunt compromise dispozitivele. Utilizatorii se bazeaza pe tehnologia conectata si dispozitive pentru cumpararea cadourilor, a produselor alimentare si a hainelor: astfel, 83% dintre acestia intentioneaza sa cumpere online pentru Craciun si sa cheltuiasca mai mult cu aproximativ 228 de dolari/ gospodarie, comparativ cu 2016 (conform Deloitte). Insa, avand in vedere ca infractorii cibernetici au propriile planuri, costul mediu al inlocuirii datelor care sunt furate sau afectate ar putea sa adauge inca 636 de dolari la facturile de Craciun, conform cercetarii realizate de Kaspersky Lab.

Utilizarea dispozitivelor pentru tranzactii ocazionate de Craciun a devenit o obisnuinta, dar faptul ca ne bazam pe ele este o informatie valoroasa pentru infractorii cibernetici, care le vor ataca pentru a obtine castiguri financiare. De la atacuri ransomware care obstructioneaza accesul utilizatorilor la datele lor daca nu este platita o rascumparare, la e-mailuri phishing si vanzarea detaliilor de cont bancar celui care ofera cel mai mult pe piata neagra, dispozitivele noastre sunt o sursa importanta de profit pentru infractorii cibernetici.

Dar aceste dispozitive au si o valoare sentimentala. De exemplu, laptop-urile si smartphone-urile pe care sunt pastrate amintitirile utilizatorilor reprezinta o modalitate la indemana de a trimite familiei si prietenilor urari de Craciun. 21% dintre datele de pe aceste dispozitive sunt de neinlocuit, daca se pierd, iar atunci cand vine vorba de datele care pot sa fie inlocuite, studiile arata ca inlocuirea lor poate sa coste un singur utilizator, in medie, 636 de dolari.

”Riscul compromiterii datelor este accentuat in aceasta perioada a anului, cand utilizatorii petrec mai mult timp si cheltuiesc sume mai mari online, folosesc e-mailul pentru a verifica comenzile si datele de livrare, se bazeaza pe retelele publice de Wi-Fi atunci cand ies in oras, pentru a verifica preturile online, fac tranzactii si tin legatura cu prietenii si familia”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. ”Tinand cont ca sezonul petrecerilor este in plina desfasurare, creste si probabilitatea ca utilizatorii sa-si piarda telefonul sau sa fie mai putin atenti cu securitatea. Astfel, este foarte important sa luam masuri pentru a proteja informatiile si amintirile dragi de pe dispozitive si a nu ne strica dispozitia de sarbatoare.”

In ciuda pericolelor si a potentialelor riscuri, cercetarea Kaspersky Lab arata ca doar jumatate (50%) dintre consumatori fac backup pentru informatiile lor, in timp ce 34% recunosc ca nu fac backup online. Acest lucru ar putea lasa multi utilizatori fara bani si fara acces la datele lor, de Craciun. Exista, insa, o cale sigura de a evita durerile de cap si costurile nedorite. Backup-ul la intervale regulate si cresterea masurilor de securitate asigura linistea sufleteasca a utilizatorilor pe tot parcursul anului, stiind ca informatiile lor sunt protejate si recuperabile.

Protejarea datelor importante, indiferent cand, unde si cat de mult este folosit dispozitivul, poate fi realizata urmand cativa pasi simpli:

  • Fiti pregatiti – asigurati-va ca aveti instalata pe dispozitiv o forma de protectie online. Activati-o in special cand faceti cumparaturi online sau folositi o retea publica de Wi-Fi pentru o tranzactie.  Solutiile complexe de securitate vor bloca atacurile, vor rezolva vulnerabilitatile de software si vor cauta orice activitati rau intentionate in procesele de sistem, pentru a preveni distrugerea, modificarea sau furtul fisierelor personale.
  • Accesati doar site-uri sigure – cumparati doar de pe site-uri de incredere, a caror adresa incepe cu prefixul https. Acest lucru inseamna ca datele tranzactiilor sunt criptate. Nu uitati, daca o oferta de pe Internet sau primita prin e-mail de la o companie de care nu ati auzit vreodata suna prea bine ca sa fie adevarata, atunci cel mai probabil chiar asa este. Fiti foarte atenti, inclusiv atunci cand cautati ofertele perfecte.
  • Amintiti-va mereu – pastrati-va amintirile dragi intacte cu ajutorul backup-ului criptat. Acest lucru inseamna ca doar titularii pot accesa fisierele cu o parola, pastrandu-le in siguranta in cazul in care dispozitivul ar fi pierdut, furat sau infectat cu malware. Acest lucru va asigura ca nu va veti pierde datele nici in perioada sarbatorilor.
  • Nu exista limite ale sigurantei – faceti cateva copii ale datelor importante, cel putin una dintre ele fiind pe un serviciu cloud de incredere. Astfel, daca se intampla ceva neplacut, veti putea sa va recuperati si sa accesati fisierele de oriunde si oricand.
  • Folositi parole puternice – este important sa folositi parole complexe pentru toate conturile si serviciile pe care le folositi. Evitati sa alegeti aceleasi parole pentru diferite conturi, pentru ca vor fi compromise toate dispozitivele, in cazul unui atac.

Pentru a va proteja amintirile dragi pe tot parcursul anului, Kaspersky Total Security asigura o protectie completa impotriva malware-ului, a phishing-ului si a site-urilor periculoase, pentru toate dispozitivele. Backup-ul de fisiere si functia de criptare realizeaza copii de backup pentru fotografii, muzica si fisiere si va asigura linistea atunci cand faceti cumparaturi online pentru Craciun.