Cu ocazia evenimentului anual Cyber Security Weekend, organizat de Kaspersky Lab, compania a anuntat o inovatie provenita din Kaspersky Lab Business Incubator: o platforma online de vot personalizata pentru organizatii non-comerciale, companii si comunitati care folosesc tehnologia blockchain. Solutia propusa este securizata cu algoritmi de criptare transparenti.

Conceptul de vot online este relevant in mai multe zone ale societatii moderne, precum universitati, companii si comunitati care vor sa comunice cu membrii lor, care se afla uneori la distanta sau nu doresc sa se prezinte la vot. Totodata, riscurile de a face alegeri importante in mediul online sunt si ele mari, sistemele de vot online permitandu-le infractorilor cibernetici sa influenteze rezultatele. La Cyber Security Weekend, o sesiune a reunit experti de la Kaspersky Lab, Agriledger si Richtopia, pentru a discuta cum putem securiza procesul si cum ne asiguram ca voturile noastre nu sunt schimbate sau influentate de cineva din interior sau exterior.

Cu aceasta ocazie, Kaspersky Lab a dezvaluit proiectul experimental denumit ”Polys”, o noua solutie comerciala creata de o echipa de dezvoltatori de la Business Incubator, care isi propune sa asigure tuturor dreptul la un process de vot online securizat, anonim si flexibil, cu rezultate care nu pot fi modificate de participanti sau organizatori.

”In cadrul Kaspersky Lab Business Incubator, noi sprijinim echipe interne si externe sa dezvolte idei si tehnologii inovatoare care pot fi implementate in diverse domenii in care siguranta este importanta”, spune Vartan Minasyan, Head of Investment and Innovation la Kaspersky Lab. ”O asemenea zona este votul online si, atunci cand explora posibilele implementari ale technologiei blockchain, echipa noastra a observat ca aceasta tehnologie, dublata de expertiza in securitate cibernetica a companiei, ar putea rezolva probleme cheie legate de confidentialitate, transparenta si securitatea votului online.”

Polys este bazat pe contracte inteligente in Ethereum (denumit si Blockchain 2.0), care permite verificarea voturilor si efectuarea lor intr-un mod descentralizat. Beneficiile securitatii unui vot blockchain sunt semnificative:

  • Datorita naturii descentralizate a blockchain, acuratetea exercitarii votului poate fi verificata de participanti. Toate datele despre procesul de vot sunt stocate nu pe servere, ci in blocuri de informatii de pe computerele tuturor participantilor din retea. Pentru a le sterge, un hacker ar trebui sa afecteze toate computerele si sa castige acces la seturi individuale de date.
  • Blockchain ii permite unui votant sa verifice daca votul lui a fost intr-adevar inregistrat corect, iar orice manipulare a voturilor ar deveni evidenta in mod automat.
  • Transparenta blockchain faciliteaza monitorizarea voturilor si a auditurilor complete ale procesului de vot de catre entitati independente.
  • Nu necesita resurse suplimentare sau prezenta fizica a personalului.

O alta inovatie a solutiei Polys este aceea ca elimina limitarile inerente ale altor solutii blockchain:

  • In interiorul sistemului de vot Polys, sistemul blockchain este criptat si sustinut cu algoritmi matematici. Acest lucru ajuta la asigurarea anonimitatii, la ascunderea rezultatelor intermediare si la efectuarea calculelor pe datele criptate, ceea ce nu poate fi realizat in alte sisteme blockchain din cauza naturii sale distribuite si deschise.
  • Codul sursa al Polys este disponibil public, permitand oricarui pasionat de tehnologie blockchain, celor care fac teste de intruziune sau suporterilor sistemului de e-voting, sa verifice si sa exploreze tehnologia din spatele sau, pe GitHub.

Jutta Steiner, cofondator la Parity Technologies, un sustinator si consultant al proiectului adauga: ”Compania Parity Technologies este incantata sa fie platforma unui proiect inovator ca Polys. Blockchain este implementat din ce in ce mai des de un numar mare de industrii si credem ca descentralizarea procedurii de vot va asigura un proces corect si va mari increderea in sistem. ”

Pentru cei care doresc sa testeze acest serviciu, exista o oferta freemium, disponibila tuturor si simplu de instalat. Polys ofera, de asemenea o platforma personalizata flexibila, cu o capacitate de mii de votanti si poate fi adaptat unor cerinte specifice in materie de autorizatii, interfata a design-ului si integrare cu alte servicii.

Mai multe informatii despre aceste solutii si tehnologie sunt disponibile pe site.