Compania globală de securitate cibernetică Kaspersky Lab a organizat între 20 și 23 octombrie, în Malta, evenimentul său anual, European Cyber Security Weekend. Evenimentul  a reunit experți ai companiei, membri ai Poliției olandeze, jurnaliști și oameni de afaceri din întreaga regiune, precum și din Israel și Africa de Sud. Anul acesta, unul dintre principalele subiecte ale conferinței a fost fenomenul ransomware – o amenințare care prezintă riscuri grave pentru finanțele și datele utilizatorilor, dar și ale companiilor. De asemenea, s-a acordat o atenție deosebită nevoilor de securitate IT ale companiilor mici și mijlocii. Experții de la Kaspersky au oferit și o imagine de ansamblu asupra amenințărilor cibernetice curente globale și regionale și asupra tendințelor din securitate și au discutat despre principalii vectori de amenințare care afectează regiunea.

Analiza Kaspersky Lab asupra amenințărilor IT în trimestrul al treilea din 2016 arată că, în Europa, 33% dintre utilizatori s-au confruntat cu incidente de securitate ce țineau de rețele locale și de dispozitive de memorie externe, în timp ce 15% au întâlnit amenințări legate de web. Statisticile serviciului cloud Kaspersky (Kaspersky Security Network) din perioada iulie – septembrie 2016 au arătat că Ucraina continuă să aibă cel mai ridicat număr de utilizatori afectați de amenințări locale (57,9%), urmată de Israel (38,5%), Serbia și Grecia (37,6%) și Africa de Sud (36%). Cel mai mare număr de incidente ce țin de amenințări web au fost raportate în Slovenia (23,9% dintre utilizatorii KSN) și Ucraina (21,8%), urmate de Spania și Grecia. Olanda, Africa de Sud, Regatul Unit și Republica Cehă au un nivel al amenințărilor relativ redus: 7-10% dintre utilizatori au fost afectați de amenințări online în aceste țări.

 

“Amenințările cibernetice evoluează odată cu tehnologia și au un impact asupra tuturor aspectelor ce țin de viața online a indivizilor și a companiilor. Pe lângă faptul că se multiplică în ritm rapid ca număr, malware-ul devine, de asemenea, mai sofisticat și provoacă mai multe daune. Ransomware-ul se dezvoltă și el extrem de rapid și este una dintre principalele amenințări IT la ora actuală. Studiul nostru arată că, în prezent, 40% dintre utilizatori plătesc o răscumpărare atunci când le sunt criptate datele, ceea ce nu face decât să îi încurajeze pe infractorii cibernetici”, a explicat Marco Preuss, Director of Global Research and Analysis Team Europe, la Kaspersky Lab. “De asemenea, apar la orizont și noile riscuri, inspirate de Internet of Things; am văzut deja cum televizoarele smart pot fi folosite pentru a-i spiona pe proprietari și cum o ușă smart poate fi descuiată de persoane neautorizate și, de multe ori, răuvoitoare. Este foarte important să ne pregătim pentru amenințările curente și viitoare pe care le prezintă aceste noi dispozitive.”

În 2015 și la începutul anului 2016. Kaspersky Lab a înregistrat peste 2 milioane de incidente cibernetice cu programe ransomware, multe dintre acestea intrând în atenția publicului. Comparativ cu perioada 2014-2015, numărul atacurilor ransomware asupra companiilor a crescut de 6 ori. Experții Kaspersky Lab estimează că, odată cu creșterea folosirii programelor ransomware de către infractorii cibernetici, acest tip de malware ar putea chiar să depășească troienii bancari, ca amploare.

Conform Corporate IT security Risks Survey pe 2016, 20% dintre companiile din toată lumea s-au confruntat cu un atac în ultimele 12 luni. În Europa, această problemă pare să fie mai des întâlnită: 28% dintre companii au trecut printr-o astfel de amenințare. Cât despre Africa de Sud, procentul este ceva mai mic: 19%. Programele ransomware nu se limitează la utilizatorii de PC-uri, ci este răspândit și pe platforme mobile. În trimestrul al doilea din 2016, am detectat 83.048 de pachete malware dezvoltate pentru mobil.

Pentru a ajuta mai multe companii să reducă riscul infectării cu programe ransomware, Kaspersky Lab  le-a pus la dispoziție, gratuit, Anti-Ransomware Tool for Business, împreună cu alte funcții anti-ransomware, integrate în principalele sale soluții. În plus, Kaspersky Lab – împreună cu Europol, Poliția Națională din Olanda și Intel Security – a lansat proiectul No More Ransom – un portal online (www.nomoreransom.org) care își propune să informeze publicul despre pericolul ransomware și să ajute victimele să își recupereze datele fără să plătească răscumpărarea cerută de infractorii cibernetici. În prezent, printre participanții la acest proiect se numără  organizații de aplicare a legii din 14 țări.

“Suntem deciși să combatem infracționalitatea cibernetică și mai ales fenomenul ransomware, dar avem șanse de reușită doar dacă ne unim forțele cu alte agenții de aplicare a legii și companii de securitate cibernetică. Infracționalitatea cibernetică e globală, nu are frontiere, așa că avem nevoie neapărat de această cooperare. Împreună – atât în cadrul proiectului No More Ransom, cât și în celelalte activități ale noastre – facem tot ce ne stă în putință să oprim infractorii și să returnăm fișierele deținătorilor de drept, fără ca aceștia să plătească sumele cerute. De asemenea, ne-am asumat obiectivul de a crește gradul de conștientizare asupra acestui fenomen, printre utilizatorii individuali și companii, pentru că, din păcate, nu există chei de decriptare pentru toate tipurile de ransomware. Backup-ul datelor și un comportament precaut în mediul online pot fi de mare ajutor pentru a evita infectarea dispozitivelor cu programe ransomware”, a spus Ton Maas, Digital Coordinator în  cadrul Poliției Olandeze.