Kaspersky Anti-Virus 2013 a fost recunoscut drept unul dintre cele mai eficiente programe de securitate şi a primit calificativul Advanced+ în urma testelor independente susţinute de AV-Comparatives, în luna octombrie 2012.

În urma testelor AV-Comparatives, de verificare a eficienţei de înlăturare a fişierelor malware, Kaspersky Anti-Virus 2013 a ieşit pe primul loc în clasament, primind cel mai înalt calificativ, Advanced+.

Conform regulamentului de testare a eficienţei de înlăturare a programelor malware, produsele participante au fost instalate pe dispozitive infectate în prealabil. Unsprezece mostre de malware au fost alese în mod aleatoriu dintr-o varietate de eşantioane selectate, iar alte trei mostre, care au figurat în procesele de testare de anul trecut, au fost adăugate pentru a se analiza îmbunătăţirile apărute. După instalarea produselor, sistemul a fost scanat complet şi a fost demarat procesul de înlăturare a fişierelor dăunătoare, conform instrucţiunilor oferite de programul antivirus. Experţii AV Comparatives au încercat să recreeze experienţa utilizatorului obişnuit, care se confruntă cu situaţia în care trebuie înlăturat un malware. După scanarea sistemului, computerele au fost repornite, iar experţii au făcut o analiză detaliată a fiecărui PC, pentru a observa rata de înlăturare a fişierelor malware.

Kaspersky Anti-Virus 2013 s-a situat în fruntea clasamentului, cu 94 de puncte din 100. Produsul a înlăturat cu succes toate cele 14 mostre de malware utilizate de experţi. Singura problemă minoră, din cauza căreia Kaspersky Anti-Virus 2013 nu a primit punctajul maxim de 100 de puncte, a fost cauzată de dificultăţile în înlăturarea celor mai dificile mostre malware. Una dintre acestea a fost înlăturată de produs, dar câteva fragmente (fişiere executabile, MBR sau/şi schimbări de registru) au rămas în sistem. O altă mostră a fost eliminată cu ajutorul Rescue Disc.

Doar trei dintre celelalte 12 soluţii de securitate concurente au reuşit să detecteze şi să înlăture toate mostrele de malware.

Rezultatul remarcabil a făcut ca produsul Kaspersky Lab să primească statutul Advanced+, cel mai înalt calificativ oferit de AV-Comparatives.

“Potrivit AV Comparatives, obiectivul principal al acestor teste este să demonstreze că produsele profesionale antivirus trebuie să facă mai mult decât pur şi simplu să şteargă fişierele dăunătoare,” a declarat Oleg Ishanov, Head of Anti-Malware Research la Kaspersky Lab. “Suntem încântaţi să reconfirmăm faptul că produsul nostru pentru utilizatori a îndeplinit încă o dată aşteptările experţilor şi şi-a dovedit calitatea superioară, obţinând cel mai înalt calificativ al laboratorului,” a explicat Oleg Ishanov.