Avand in vedere ca jumatate (52%) dintre utilizatori nu isi protejeaza cu parole dispozitivele mobile si numai 22% folosesc solutii anti-furt, hotii de buzunar care pun mana pe un smartphone ar putea sa aiba un noroc nesperat. Aceasta este una dintre cele mai recente probleme ridicate de compania Kaspersky Lab, care a descoperit ca oamenii isi lasa dispozitivele – cu o cantitate din ce in ce mai mare de date valoroase – la indemana oricui.

Numerosi utilizatori acceseaza Internetul si fac diverse alte activitati de pe dispozitivele mobile, astfel incat pierderea unui dispozitiv din cauza unei infractiuni este probabil un eveniment mai suparator ca oricand. De exemplu, 68% dintre indivizi spun ca acceseaza cu regularitate Internetul de pe un smartphone (de la 60%, in 2016), iar 34% dintre ei folosesc o tableta in acelasi scop.

Prin urmare, pe aceste dispozitive sunt pastrate si de pe ele sunt trimise mai multe tipuri de date importante. De exemplu, peste o treime (35%) dintre persoane folosesc smartphone-ul pentru online banking, ceea ce, evident, inseamna acces la informatii financiare valoroase. In plus, 57% dintre respondenti isi folosesc in mod constant smartphone-ul ca sa-si acceseze e-mail-ul personal, iar 55% spun ca il folosesc pentru activitati de social media, ambele implicand, de asemenea, mari cantitati de date sensibile.

Faptul ca au foarte multe date importante pe dispozitivele mobile nu ii face neaparat pe oameni mai constienti si mai grijulii – mai putin de jumatate (48%) le protejeaza cu parole si numai 14% dintre ei isi cripteaza fisierele si folder-ele pentru a impiedica accesul neautorizat. Deci, daca aceste dispozitive ajung pe maini nepotrivite, toate datele – de la conturi personale, la fotografii, mesaje si chiar date financiare – ar putea deveni accesibile altor persoane.

Chiar si pierderea unor dispozitive care sunt protejate cu parole ar putea avea consecinte serioase. De exemplu, 41% dintre utilizatori fac backup datelor si numai 22% folosesc functiile anti-furt de pe dispozitivele lor mobile, ceea ce inseamna ca este foarte posibil ca fostii proprietari ai acestor dispozitive sa ramana fara acces la informatiile si conturile lor personale.

Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab spune: “Dispozitivele noastre conectate ne dau acces la informatii importante, oriunde si oricand. Sunt obiecte pretioase pe care normal ca infractorii vor sa puna mana, iar misiunea lor este simplificata de faptul ca majoritatea telefoanelor furate nu sunt protejate de o parola. Sunt cateva lucruri pe care toata lumea le poate face pentru a-si proteja dispozitivele si datele de pe ele. Setand o parola si folosind o solutie de securitate specializata, care are si protectie anti-furt, utilizatorii isi pot proteja informatiile personale, fotografiile si conturile online.”

Kaspersky Security Cloud si Kaspersky Internet Security for Android sunt create pentru a ajuta utilizatorii sa isi protejeze dispozitivele mobile. De exemplu, Kaspersky Security Cloud se adapteaza automat la comportamentele utilizatorului, oferind o protectie solida. In plus, Kaspersky Internet Security for Android trimite recomandari utilizatorilor de a-si seta o parola pentru a-si proteja dispozitivele impotriva amenintarilor online si offline – malware sau ochii curiosi ai strainilor.