Popularul limbaj de programare împlinește pe 23 mai venerabila vârstă de 25 de ani, iar Oracle se pregătește să sărbătorească acest eveniment aducându-l în atenția publicului printr-o pagină dedicată. ”Este greu de crezut că au trecut 25 de ani de când Java a devenit disponibil oficial. Pe de altă parte, se pare că au trecut mai multe epoci – și, din anumite puncte de vedere, au fost”, afirmă în deschiderea postării sale de pe blogul companiei Georges Saab, VP, Java Platform Group and Chairperson, OpenJDK Governing Board – Oracle.

Dezvoltat inițial la Sun Microsystems, companie ulterior achiziționată de Oracle, și lansat în 1995, Java a pornit la drum cu patru ani înainte, James Gosling, Mike Sheridan și Patrick Naughton demarând proiectul de limbaj în iunie 1991. Java a fost inițial proiectat pentru televiziune interactivă, dar era prea avansat pentru industria televiziunii digitale prin cablu la acea vreme. Limbajul a fost inițial numit Oak, denumirea în engleză a unui stejar aflat în fața biroului lui Gosling, ulterior proiectul fiind redenumit Green și în cele din urmă Java, după numele sortimetului de cafea din Indonezia. Gosling a conceput Java cu o sintaxă în stil C/C ++ pe care programatorii de sistem și aplicații i-ar fi familiarizați.

”Îmi amintesc încă entuziasmul cu care m-am alăturat JavaSoft, o echipa mică, dar devotată, care aștepta cu nerăbdare fiecare zi să lucreze cu acest limbaj nou”, a adăugat Saab. Sun Microsystems a realizat prima implementare publică de Java 1.0 în 1996 și a promis funcționalitatea „Write Once, Run Anywhere” (WORA), care oferă posibilitatea de a rula fără costuri pe platformele populare. Destul de sigur și cu securitate configurabilă, platforma a permis restricții de acces la rețea și la fișiere. Principalele browsere web au încorporat curând capabilitatea de a rula applet-uri Java în paginile web, iar popularitatea Java a crescut continuu. Începând cu luna mai 2007, în conformitate cu specificațiile procesului comunității Java, Sun a retransmis majoritatea tehnologiilor Java sub licența publică generală GNU. Între timp, alții au dezvoltat implementări alternative ale acestor tehnologii Sun, precum GNU Compiler pentru Java (compilator bytecode), GNU Classpath (biblioteci standard) și IcedTea-Web (plugin pentru browser).

Ultimele versiuni disponibile sunt Java SDK 14, lansat în martie 2020 și Java 11, o versiune LTS (suport de lungă durată), lansată în 25 septembrie 2018.