Guvernul indonezian a blocat accesul la o serie de servicii online, inclusiv Steam, Epic Games, PayPal și Yahoo, după ce acestea nu au reușit să se conformeze cu noile cerințe legate de legile restrictive de moderare a conținutului.

Respectând regulile, companiile considerate “Provideri de sisteme electronice private” sunt obligate să se înregistreze în baza de date guvernamentală, pentru a putea opera în Indonezia, altfel, acestea riscă să fie interzise la nivel național. Companiile au avut drept termen-limită 27 iulie pentru a se conforma noilor reglementări, iar cele care nu s-au încadrat în acesta, au fost interzise.

Această cerință este parte dintr-o lege mai amplă, numită MR5, aceasta fiind introdusă inițial în 2020. După cum relatează Reuters, legile oferă guvernului indonezian, abilitatea de a obține date despre anumiți utilizatori, dar și de a obliga companiile să elimine conținutul care „deranjează ordinea publică” sau e considerat ilegal. Din momentul primirii acestei cereri, companiile au la dispoziție patru ore, în cazul cererilor de ștergere “urgente” și 24 de ore in cazul oricărei alte forme de conținut.

Un raport al grupului pentru drepturi digitale Electronic Frontier Foundation (EFF) a numit legile indoneziene “invazive pentru drepturile umane”, din cauza că platformele sunt puse la mila guvernului, care le va interzice dacă nu respectă legile tării. Acest grup a depus, de asemenea, o scrisoare către Ministerul Indonezian pentru Comunicare și Informație (Kominfo), prin care cere oficialilor guvernamentali să revoce “regulile invazive de moderare a conținutului”

Potrivit unui update, PayPal este acum deblocat pentru cinci zile, iar Steam lucrează pentru indeplinirea noilor cereri

Sursa: The Verge