Conform International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker, veniturile furnizorilor înregistrate din vânzările de produse de infrastructură IT (servere, sisteme de stocare enterprise și switch-uri Ethernet) pentru medii cloud, inclusiv publice și cloud privat, a crescut cu 34,4% de la an la an în al doilea trimestru al anului 2020 (Q2/2020). Investițiile în infrastructura IT tradițională, non-cloud, au scăzut cu 8,7% în perioada de referință față de cea din anul anterior.

Aceste rate de creștere arată răspunsul pieței la ajustări majore în activitățile de afaceri, educaționale și sociale cauzate de pandemia COVID-19 și rolul pe care îl joacă infrastructura IT în aceste ajustări. În întreaga lume au existat treceri masive către utilizarea instrumentelor online în toate aspectele vieții umane, inclusiv colaborarea, evenimentele de afaceri virtuale, divertisment, cumpărături, telemedicină și educație. Mediile cloud, și în special cloudul public, au fost un factor cheie al acestei schimbări. Cheltuielile cu infrastructura IT de cloud public au crescut cu 47,8% față de an în Q2/2020 ajungând la 14,1 miliarde USD și depășind pentru prima dată nivelul cheltuielilor pentru infrastructura IT non-cloud. Cheltuielile cu infrastructura cloud privată au crescut cu 7% față de Q2/2019 la 5 miliarde de dolari, cloud-urile private on-premise reprezentând 64,1% din această sumă.

IDC consideră că piața infrastructurii hardware a atins punctul de vârf, iar mediile cloud vor continua să reprezinte o pondere din ce în ce mai mare din cheltuielile totale. În timp ce IDC și-a mărit prognoza atât pentru cheltuielile IT cloud, cât și pentru cele non-cloud pentru întregul an 2020, se așteaptă ca investițiile în infrastructura IT cloud să depășească cheltuielile pentru infrastructura non-cloud, 54,8% față de 45,2%. Cea mai mare parte a creșterii cheltuielilor va fi determinată de infrastructura IT cloud publică, care se așteaptă să încetinească în partea a doua a anului în curs, dar să crească cu 16% față de perioada similară a anului trecut până la 52,4 miliarde de dolari pentru întregul an. Cheltuielile pentru infrastructura cloud privată vor experimenta, de asemenea, o atenuare în a doua jumătate a anului și vor ajunge la 21,5 miliarde de dolari pentru întregul an, o creștere de doar 0,3% față de perioada similară a anului trecut.

Începând cu 2019, dominația mediilor IT cloud în fața celor non-cloud exista deja pentru platformele de calcul și switch-urile Ethernet, în timp ce majoritatea platformelor de stocare nou livrate sunt destinate încă mediilor non-cloud. Începând din 2020, cu investiții sporite de la furnizorii de cloud public în platformele de stocare, această schimbare va rămâne persistentă în toate cele trei domenii tehnologice. În cadrul mediilor de implementare cloud în 2020, platformele de calcul vor rămâne cel mai mare segment de cheltuieli (50,9%) cu 37,7 miliarde de dolari, în timp ce platformele de stocare vor fi segmentul cu cea mai rapidă creștere, cheltuielile crescând cu 21,2% până la 27,8 miliarde de dolari, iar segmentul switch-urilor Ethernet va crește cu 3,9% față de perioada similară a anului trecut la 8,5 miliarde de dolari.

Cheltuielile cu infrastructura IT cloud au crescut în toate regiunile în Q2/2020, cele mai mari două regiuni, China și SUA, oferind cele mai ridicate rate de creștere anuale, de 60,5% și respectiv 36,9%. În toate regiunile, cu excepția Europei Centrale și de Est și a Orientului Mijlociu și a Africii, creșterea infrastructurii cloud publice a depășit creșterea în cloud-ul privat IT.

La nivel de furnizor, rezultatele au fost mixte. Inspur și-a dublat veniturile din vânzări către mediile cloud, ajungând la egalitate pentru a doua poziție în clasamentul furnizorilor, în timp ce grupul producătorilor de design original (original design manufacturers – ODM Direct) a crescut cu 63,6% față de perioada similară a anului trecut. Veniturile Lenovo au depășit 1 miliard de dolari, crescând cu 49,3% față de perioada similară a anului trecut.

Note:

* IDC declară o egalitate statistică pe piața mondială a infrastructurii IT cloud atunci când există o diferență de un procent sau mai puțin în cotele veniturilor furnizorilor între doi sau mai mulți furnizori.

** Datorită joint venture-ului existent între HPE și noul grup H3C, IDC raportează cota de piață externă la nivel global pentru HPE ca „HPE/New H3C Group” începând cu Q2/2016.

*** Datorită joint venture-ului existent între IBM și Inspur, IDC raportează cota de piață externă la nivel global pentru Inspur și Inspur Power Systems ca „Inspur/Inspur Power Systems” începând cu Q3/2018.

Pe termen lung, IDC se așteaptă ca cheltuielile cu infrastructura IT pentru cloud să se mărească cu o rată de creștere anuală compusă pe cinci ani (CAGR) de 10,4%, ajungând la 109,3 miliarde de dolari în 2024 și reprezentând 63,6% din totalul cheltuielilor cu infrastructura IT. Centrele de date din cloud-ul public vor reprezenta 69,4% din această sumă, crescând cu un CAGR de 10,9%, iar cheltuielile pentru infrastructura cloud privată vor crește la un CAGR de 9,3%. Cheltuielile pentru infrastructura IT non-cloud vor reveni după 2020, dar vor continua să scadă în general, cu un CAGR de -1,6%.

Sursa: IDC