Prima jumătate a anului 2020 a cunoscut o revigorare a piețelor de PC-uri și tablete, iar cererea continuă să depășească oferta. Cererea este în mare parte determinată de nevoile de educație și muncă la domiciliu, deși autoizolarea generală a generat unele achiziții suplimentare în scopuri de divertisment. Ca rezultat, International Data Corporation (IDC) se așteaptă ca piața dispozitivelor de calcul personal (PCD), care include PC-uri tradiționale, tablete și stații de lucru, să crească cu 3,3% de la un an la altul în 2020, cu volume de livrări de 425,7 milioane de unități.

Creșterea din acest an este notabilă, având în vedere că 2019 a fost o piață neobișnuit de puternică pentru PC-uri, în mare parte determinată de achizițiile făcute pentru tranziția de la sistemele Windows 7 aflate la sfârșitul periaodei de suport. De asemenea, răspunsul pentru pandemia COVID-19 a accelerat în acest an cererea pentru PC-uri și tablete atât din segmentul comercial, cât și din segmentul consumatorilor. „Consumatorii au rămas acasă, neputând cheltui pentru mese la restaurant, filme și alte activități de zi cu zi”, a declarat David Myhrer, vicepreședinte de cercetare Consumer Technology Strategy Service la IDC. „Tehnologia a fost marele câștigător în toate acestea, întrucât cheltuielile cu dispozitivele au fost deosebit de surprinzătoare, cu volum de cheltuieli la niveluri similare celor de la sfârșitul anului în mare parte din al doilea trimestru”.

În timp ce această creștere recentă a cererii de PC-uri și tablete continuă pe moment, IDC se așteaptă ca piața PCD să scadă în 2021, deoarece companiile și consumatorii continuă să facă față incertitudinii economice provocate de pandemie. Privind în viitor, se preconizează că piața își va relua declinul pe termen lung, cu o rată de creștere anuală compusă de -2,2% pe măsură ce livrările vor scădea până la 389,6 milioane de unități în 2024.

„Școlile din întreaga lume se străduiesc deja să achiziționeze notebook-uri pentru elevii lor. Cererea excesivă, unele lipsuri de componente pe termen scurt și incertitudinea generală cu privire la anul școlar care a urmat au determinat multe școli să cumpere cât mai multe unități posibil”, a spus Jitesh Ubrani, Research Manager IDC Worldwide Mobile Device Trackers. „Din păcate, aceste achiziții suplimentare pe parcursul anului 2020 înseamnă că multe școli vor greva puternic bugetele lor viitoare, ceea ce va contribui la scăderi de două cifre în segmentul educațional în perioada 2021 și 2022”.

Note:

  • Toate cifrele reprezintă date prognozate.
  • PC-urile tradiționale includ Desktop, Notebook și Workstation.
  • Comprimatele totale includ atât cele clasice, cât și cele cu tastatură detașabilă.
  • Dispozitivele 2-în-1 sunt o categorie care include PC-uri convertibile și tablete detașabile. PC-urile convertibile sunt computere portabile echipate cu o tastatură integrată și afișaj care pot fi utilizate fie într-o configurație tradițională de notebook, fie într-o configurație de tabletă. O tabletă detașabilă îndeplinește toate criteriile unei tablete clasice, dar este concepută pentru a funcționa cu o tastatură proprie, concepută special pentru dispozitiv.

Sursa: IDC