Noul raport „Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide” dat publicității de International Data Corporation (IDC) prognozează că volumul cheltuielilor efectuate de organizațiile europene pentru sistemele de inteligență artificială (AI) va urca de la 17,3 miliarde de dolari în 2021 la peste 50 de miliarde de dolari în 2025. Rata anuală de creștere compusă (CAGR) estimată pentru perioada 2021–2025 va fi de 26,7%.
Sectoarele financiar-bancar și cel de producție industrială vor cheltui cel mai mult pe soluții de AI în perioada de prognoză de cinci ani, însă cheltuielile din domeniul serviciilor medicale vor înregistra cea mai rapidă creștere pe termen lung. Cheltuielile companiilor de retail pentru soluții de AI se vor concentra în mare măsură pe automatizarea serviciului pentru clienți și implementarea motoarelor de recomandare și automatizare a proceselor de vânzare. În același timp, organizațiile din sectorul de producție industrială vor aloca o mare parte din investițiile lor în AI soluțiilor și sistemelor de management al calității și de investigare care ajută producătorii să efectueze serviciile de mentenanță predictivă.
„Cheltuielile europene pentru AI vor ajunge la 22 miliarde de dolari în 2022, iar piața va crește semnificativ, ceea ce înseamnă că organizațiile europene vor considera AI ca o tehnologie prioritară care va avea impact semnificativ în diferite industrii”, a declarat Andrea Minonne, Senior Research Analyst la IDC UK. „Companiile europene sporesc investițiile în soluții inteligente, deoarece au recunoscut valoarea implementării abordărilor inteligente și automatizate în timpul pandemiei COVID-19 de anul trecut în ceea ce privește eficiența afacerii și reziliența digitală”.
Raportul „Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide” evaluează cheltuielile pentru tehnologiile care analizează, organizează, accesează și furnizează servicii de consiliere bazate pe o serie de informații nestructurate. Acest ghid de cheltuieli cuantifică oportunitatea AI oferind date pentru 27 de cazuri de utilizare în 19 industrii din nouă regiuni și 32 de țări. De asemenea, sunt disponibile date pentru categoriile de hardware, software și servicii aferente.
Sursa: IDC