Piața globală de telefoane mobile înregistrează o creștere semnificativă în al doilea trimestru al anului 2012, în condițiile în care aproape jumătate din totalul pieței globale de telefoane mobile inteligente (smartphone) provine de la companiile Samsung și Apple. Cota de piață combinată a Samsung și Apple s-a dublat în ultimii doi ani, fapt care a condus la o distanțare  clară a celor două companii față de competitori. „Samsung și Apple au devenit liderii globali ai pieței de telefoane mobile inteligente, deși companiile prezintă abordări diferite ale pieței”, declară Kevin Restivo, Senior Research Analyst IDC. „Samsung merge pe o strategie de tip <<shotgun>>, în care creează cât mai multe modele pentru a acoperi cât mai multe segmente ale pieței. Apple, pe de altă parte, lansează un număr mic de modele de top. Pentru că ambele companii s-au extins din punct de vedere geografic pentru a-și crește cota de piață, este clar că vor intra într-un conflict puternic, în căutare de profituri suplimentare.”
Previziunile economice dificile pun sub semnul întrebării alte perspective de creștere a pieței de telefonie mobilă. „Aflându-ne deja la jumătatea anului 2012, producătorii se gândesc deja la 2013 și la cum se așteaptă să evolueze piețele-cheie (Europa și țările emergente)”, declară Ramon Llamas, Senior Research Analyst la IDC, Departamentul Mobile Phone Technology and Trends. „În ciuda încercărilor recente de a sprijini mai multe țări din zona Euro, rămâne de văzut care vor fi rezultatele. Între timp, piețele emergente vor rămâne în continuare parteneri puternici, datorită dimensiunii și traiectoriei ascendente, fără a fi însă sigur că vor putea contrabalansa declinul altor țări.”
Totuși, IDC estimează pe termen lung o cerere crescută de telefoane mobile și telefoane mobile inteligente, atât în 2012 cât și în anii următori, datorită rolului important pe care telefoanele mobile le joacă în viața de zi cu zi a fiecărui om. „Telefonul mobil a devenit principalul canal de comunicare cu alți oameni și cu lumea, pentru foarte mulți utilizatori”, remarcă Llamas.