Ericsson și IBM își vor uni forțele pentru a cerceta împreună noi modalități de proiectare a antenelor 5G, explorând modele care să poată susține viteze de transfer de date mult mai rapide decât ceea ce a fost posibil până la ora actuală.

În timp ce producătorii de dispozitive mobile se întrec în a le oferi clienților cele mai noi aplicații și caracteristici, iar tehnologiile wireless de tip M2M (machine-to-machine) sunt utilizate tot mai des, operatorii vor asista la creșterea tot mai rapidă a cererii pentru lățime de date și viteze puternice de transfer de date. Conform ediției din iunie a studiului Ericsson Mobility Report, traficul mobil de date va crește de zece ori până în 2019, iar numărul de dispozitive M2M conectate va crește de trei până la patru ori în același interval de la cele 200 de milioane disponibile la finalul lui 2013.

Ericsson și IBM vor realiza, împreună, cercetări asupra unor noi tehnici de dezvoltare a atenelor de tip phased-array. Scopul este să dezvolte sisteme prototip care să poată deservi mai mulți utilizatori mobili, să susțină servicii noi pe aceeași frecvență și viteze de transfer de date mai mari decât cele disponibile astăzi, viteze competitive în comparație cu cele oferite astăzi prin cablu sau Internet prin fir.

Designul de tip phased-array înseamnă că antenele sunt mai ușor de direcționat, pentru că sunt comandate electric, iar ele vor fi și mai flexibile și mai avantajoase din punct de vedere al greutății decât antenele mecanice existente. Aceste îmbunătățiri tehnologice vor pemite integrarea echivalentului a 100 de antene și stații radio pe un chip mai mic decât un card bancar, ușurând utilizarea lor în interiorul clădirilor și în zone foarte aglomerate, pentru componente de rețea de tip small cells de mare capacitate.

Thomas Norén, Head of Product Management Radio, Ericsson, a declarat: „Ericsson realizează cercetări radio care vor face posibile vitezele foarte mari de transfer de date care vor fi necesare în viitor. În iulie anul acesta, am realizat deja primele demonstrații cu viteze de 5 Gbps. De asemenea, încercăm să găsim soluții pentru limitările de mărime existente și suntem nerăbdători să dezvoltăm această tehnologie de antene cu IBM care va deschide noi posibilități pentru utilizatori. Recent, am lansat cea mai flexibilă small cell din industrie, ce permite utilizarea simultană a mai multor tehnologii. Această colaborare ne ajută să construim rețele mobile care să ofere acoperirea și capacitatea necesară chiar și în cele mai dens populate zone.”

Dr. Mehmet Soyuer, Manager of the Communication and Computation Subsystems Department, IBM Research, a spus: „Am acumulat peste 10 ani de experiență în dezvoltarea soluțiilor de packaging și circuite integrate RF (radio frequency), demostrând cum aranjamente de tip phased array pot susține diferite aplicații. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Ericsson pentru a modela viitorul comunicațiilor mobile.”