Potrivit unui studiu recent, realizat de compania americană de consultanță IDC la cererea SAP SE (NYSE: SAP), liderul mondial pe piaţa de soluţii software de business și tehnologie, companiile mici și mijlocii (IMM) care utilizează soluții software în cloud pot înregistra venituri cu până la 10% mai mari față de cele care preferă soluții implementate la locație, astfel că în următorii doi ani gradul de adopție a acestei tehnologii va continua să crească în rândul companiilor din acest sector. În plus, același studiu arată că, în 2016, 80% dintre cele mai mari companii publice ale lumii vor avea jumătate din infrastructura IT în cloud, iar 51% din bugetele pentru IT vor fi dedicate proiectelor și serviciilor cloud.

Așadar, companiile mici și mijlocii țin pasul cu tendințele din industrie, iar odată cu creșterea gradului de familiaritate a resurselor online și a îmbunătățirii sistemelor de securitate în cloud, din ce în ce mai multe astfel de companii aleg să își mute infrastructura IT în cloud.

De altfel, aproape jumătate din cheltuielile cu infrastructura IT realizate de companiile mici și mijlocii în următorii patru ani vor fi destinate soluțiilor în cloud și soluțiilor de mobilitate, acestea sporind productivitatea IMM-urilor și crescând gradul de eficiență în cadrul acestora.

În ceea ce privește motivele pentru care IMM-urile aleg să adopte tehnologia cloud, în afară de creșterea veniturilor, acestea iau în considerare și posibilitatea de a plăti doar pentru funcționalitățile de care au nevoie, faptul că pot adăuga noi utilizatori și resurse simplu și rapid și că pot administra soluțiile de la distanță, simplificând astfel munca echipei de IT.

Dintre țările din Europa în care companiile mici și mijlocii utilizează tehnologia cloud încă din 2013, studiul evidențiază Marea Britanie, unde 18% dintre IMM-uri au adoptat soluțiile în cloud, precum și Germania, unde aceste soluții sunt utilizate de 16% dintre companiile din acest sector.

„Cloud-ul nu reprezintă un substitut al investițiilor în IT, ci este o modalitate de a îmbunătăți resursele IT actuale. Această tendință de utilizare a soluțiilor în cloud în rândul companiilor mici și mijlocii va fi adoptată rapid și pe plan local, odată cu creșterea gradului de digitalizare”, a declarat Valentin Tomșa, Director General al SAP România.

În plus, în următorii ani, din ce în ce mai multe IMM-uri vor înțelege nevoia de a utiliza un mix de tehnologii pentru a putea atinge următorul nivel de dezvoltare a afacerilor, iar companiile precum SAP, cu experiență în oferirea de soluții inovatoare, pot oferi consultanță în vederea obținerii unui avantaj competitiv mai mare.