IBM (NYSE: IBM) accelerează iniţiativa de implementare a sistemului de operare Linux în cadrul sistemelor Power prin intermediul unui server nou foarte performant PowerLinux, precum şi printr-o ofertă software nouă şi aplicaţii middleware destinate numărului tot mai mare de clienţi care adoptă tehnologii big data, analytics şi aplicaţii Java de ultimă generaţie în medii de tip  open cloud.

Noul server PowerLinux 7R4, construit pe aceeaşi platformă Power Systems pe care rulează şi sistemul de calcul cognitiv IBM Watson, poate oferi clienţilor performanţele necesare pentru noile aplicatii critice de afaceri şi pentru volumele mari de date ce ruleaza în medii Linux. IBM îşi extinde portofoliul de software pentru Power Systems prin disponibilitatea IBM Cognos Business Intelligence şi a software-ului de baze de date EnterpriseDB, fiecare fiind optimizat pentru sistemele Power care utilizează Linux.

„Tot mai mulţi clienţi aleg IBM Power System destinat pentru gestionarea aplicatiilor critice, a volumelor complexe de date în cloud şi a volumelor de lucru big data, în medii Linux”, a declarat Doug Balog, General Manager for IBM Power Systems. „Pentru a răspunde acestei nevoi, investim masiv în ecosistemul nostru deschis – care include noi produse, aplicaţii şi colaborări care suportă aplicatii tot mai numeroase în Linux.”

Noul server PowerLinux 7R4

PowerLinux 7R4 este noutatea high-end a gamei de servere Power Systems PowerLinux care rulează pe standardul industrial Linux Red Hat şi SUSE. Alăturându-se modelelor PowerLinux 7R1 şi 7R2, PowerLinux 7R4 oferă un nivel de performanţă cu până la 4 socket-uri şi 32 de nuclee – ideal pentru clienţii care necesită o soluţie Linux capabilă să gestioneze volume mari de date, ce includ procese de analytics, cognitive computing, baze de date şi infrastructură web. PowerLinux 7R4 oferă aceeaşi virtualizare, middleware şi aceleaşi aplicaţii Linux care sunt disponibile în cadrul Power Systems.

Pentru clienţii care doresc să opereze atât pe Linux, cât şi pe sistemul IBM AIX şi/sau IBM i, IBM oferă posibilitatea utilizării Linux pentru întregul portofoliu Power Systems. Utilizarea instrumentelor de virtualizare IBM PowerVM, permite clienţilor să partiţioneze un server Power System în diferite servere virtuale: unele care rulează aplicaţii Linux, altele care rulează aplicaţii AIX sau IBM i.

Cerere în creştere pentru Linux pe sistemele Power

Un număr tot mai mare de clienţi utilizează Linux în cadrul Power Systems pentru aplicatii de business critice. De exemplu, GHY International, o companie internaţională de intermediere vamală din Winnipeg, Canada, utilizează un server Power Systems care rulează Linux pentru aplicaţiile dedicate, pentru firewall şi pentru controlul spam front-end.

„Când dorim să realizăm ceva nou apelam la sistemul Power care rulează Linux”, a declarat Nigel Fortlage, Vice President Information Technology & Social Business Leader, GHY International. „Performanţa, securitatea şi eficienţa costurilor soluţiei Power Systems reprezintă cea mai buna optiune pentru aplicaţiile Linux disponibile astăzi.”

Cu oportunitatile anuntate astăzi, companiile şi organizaţiile de toate dimensiunile au flexibilitate extinsă şi o ofertă variată în ceea ce priveşte sistemele care suportă mediile de calcul open. Instituţiile guvernamentale şi companiile de afaceri dintr-o varietate de industrii – îngrijire medicală, telecomunicaţii, retail şi banking – pot utiliza PowerLinux 7R4, noul software şi middleware pentru a obtine avantaje competitive prin intermediul perspectivelor de business generate de date.

Ofertele Data Serving extind ecosistemul Power Systems

În plus faţă de software-ul pentru baze de date IBM DB2 pentru Linux, care oferă o compatibilitate de 98% la migrarea aplicaţiilor din Oracle Database, IBM a anunţat si disponibilitatea rularii pe toate sistemele PowerSystems a EnterpriseDB- PostgreSQL

Server-ul EnterpriseDB Postgres Plus Advanced oferă clienţilor acces la o bază de date cu costuri reduse care suportă aplicaţii pentru afaceri noi. Potrivit EnterpriseDB, noua soluţie este mult mai ieftină decât implementarea bazei de date Oracle şi permite migrarea facila.

„Schimbarea bazelor de date era în mod tradiţional costisitoare şi riscantă datorită compatibilităţii limitate a aplicaţiilor şi a numeroaselor instrumente şi resurse de migrare. Enterprise DB Postgres Plus Advanced Server şi IBM Power Systems rezolvă această problemă prin furnizarea de funcţionalităţi compatibile şi extinse  Oracle, a unor instrumente de migrare şi a expertizei care poate realiza economii substanţiale în timp ce sunt rulate simultan aplicaţii virtuale”, a declarat Ed Boyajian, President & CEO, EnterpriseDB.

Atât EnterpriseDB, cât şi IBM DB2 pot furniza clienţilor IBM Power Systems o platformă deschisă cu flexibilitate şi inovaţie oferită de Linux şi Power Systems.

Portofoliu extins de software IBM optimizat pentru Linux care rulează pe Power

IBM Cognos Business Intelligence se alătură IBM WebSphere şi altor aplicaţii software IBM disponibile pentru Power Systems care rulează pe Linux. Optimizat pentru sistemele Power care utilizează Linux, IBM Cognos Business Intelligence oferă un motor de analytics care valorifică performanţa Power pentru a obţine perspective generate de date. În plus, WebSphere oferă un portofoliu cuprinzător de software pentru a susţine aplicaţii Java emergente pentru clienţii din mediul web şi pentru utilizatorii de dispozitive mobile. Alte tehnologii software IBM, pregătite special pentru Linux care rulează pe Power, includ: InfoSphere BigInsights şi InfoSphere Streams.

Patrimoniul IBM open source

IBM a participat la numeroase proiecte open source începând cu anul 1999: Linux Open Stack, Open Daylight, KVM, Apache şi Eclipse. Sute de programatori şi ingineri IBM din întreaga lume contribuie la open source ca parte a „colecţiei” globale de comunităţi open source, experţi care lucrează la proiecte – precum KVM – suport „hands-on” pentru clienţi, Parteneri  de Afaceri IBM şi vânzători software interesaţi de utilizarea Linux pe Power Systems. În mai 2013, IBM a inaugurat primul Centru Power Systems Linux în Beijing şi în iunie 2013, IBM a anunţat intenţia de a deschide două centre asemănătoare în New York şi Austin.

Pentru a afla mai multe despre IBM Power Systems, vă rugăm vizitaţi www.ibm.com/power, urmăriţi @IBMPowerSystems pe Twitter sau accesaţi Power Systems press room.

Pentru a afla mai multe detalii despre IBM şi Linux, vizitaţi www.ibm.com/linux.