IBM anunta colaborarea cu Deutsches Elektronen-Synchotron (DESY), un renumit centru national de cercetare din Germania, pentru a accelera procesul de management si stocare a volumelor masive de date x-ray. Infrastructura Big Data and Analytics bazata pe un software de tehnologie IBM,  poate manevra peste 20 de gigabytes de date pe secunda la un nivel ridicat de performanta si ajuta cercetatorii din intreaga lume sa obtina mai rapid cunostinte in ceea ce priveste structura atomica a semiconductorilor noi, catalizatorilor, celulelor biologice si a celorlalte mostre.

Acceleratorul celor de la DESY, denumit PETRA III ce masoara in lungime 1.7 mile este un microscop ce creste viteza  particulelor incarcate electric atingand aproape  viteza luminii – aproximativ 186.000 de mile pe secunda – si le trimite printr-un traseu magnetic de tip slalom ingust pentru a genera cea mai stralucita radiatie de tip x-ray. Aceasta radiatie sincotrona este folosita de peste 2.000 de oameni de stiinta in fiecare an pentru a examina structura interna a diferitelor materiale cu rezolutie atomica. Principala provocare in acest proces o constituie stocarea si gestionarea unor volume imense de date de natura x-ray.

“Un detector tipic genereaza un flux de date de circa 5 gigabiti pe secunda, ceea ce inseamna un CD-ROM de date pe secunda”, declara Dr. Volker Gülzow, director DESY IT.

DESY adreseaza provocarea Big Data cu ajutorul tehnologiilor IBM Research si IBM Software Defined Storage utilizand numele de cod Elastic Storage ce poate scala cu usurinta in scopul stocarii si gestionarii a peste 20 Gigabytes de date care circula in fiecare secunda  de la PETRA III. Elastic Storage poate oferi oamenilor de stiinta acces de mare viteza la volume de date de cercetare. Aceasta arhitectura va permite celor de la DESY sa dezvolte un ecosistem deschis pentru cercetare si sa ofere analiza ca pe un serviciu si solutii de cloud pentru utilizatorii din intreaga lume.

“Tehnologiile IBM Software defined storage pot oferi celor de la DESY scalabilitatea, viteza si agilitatea de care au nevoie pentru a se transforma intr-un furnizor de analize in timp real”, a declarat Jamie Thomas, General Manager, Storage and Software Defined Systems, IBM.  “IBM poate utiliza experienta dobandita la DESY si o poate transfera in alte domenii de stiinta a datelor intensive ca de exemplu astronomia, cercetari climatice, geofizica si proiectarea de arhitecturi de stocare pentru analiza datelor generate de detectorii si senzorii distribuiti.”

Scalabilitatea sistemului va sustine DESY si un numar de parterneri internationali care in momentul de fata construiesc un nou laser x-ray intitulat European XFEL, o sursa de lumina de cercetare care va genera chiar un volum de date mai mare. ‘’Ne asteptam  la aproximativ 100 Petabyte pe an de la European XFEL’’ a spus Dr. Gülzow.  Aceste valori sunt comparate cu volumul de date anual produs de cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC)  de la centrul de cercetare CERN dinGeneva.

DESY este unul dintre liderii centrelor de accelerare si un membru al asociatiei Helmholtz. El dezvolta, creeaza si actioneaza acceleratoare de particule mari folosite pentru a investiga structura materiei. DESY este gazduit inHamburgsi in Zeuthen dinGermania  si are angajati 3000 de oameni de stiinta din peste 40 de tari.